Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

2 Iunie: Ziua Naţională pentru Adopţie. Șansa la o nouă viață, într-un mediu familial stabil și permanent

Ziarul Unirea

Publicat

în

2 Iunie: Ziua Naţională pentru Adopţie. Șansa la o nouă viață, într-un mediu familial stabil și permanent

La 2 iunie, suntem invitaţi să conştientizăm cât de important este pentru un copil să crească într-o familie, în care să se simtă iubit și protejat.

Ziua naţională pentru adopţie urmează în calendar celei internaţionale a copilului şi a părinţilor. Iniţiativa unei sărbători a adopţiei a avut-o, în 2014, fundația ‘Ador Copiii’. Sunt promovate adopția și soluțiile pentru simplificarea acestui proces, care în România este îngreunat de proceduri birocratice.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost iniţiat în aprilie 2013, de către 11 parlamentari din întreg spectrul politic. Deputatul Gabriel Andronache, unul dintre iniţiatorii propunerii legislative, a declarat, la 2 aprilie 2013, pentru AGERPRES, că: „după o discuţie avută cu colegii de la Oficiul Român pentru Adopţii, am căzut de acord cu aceştia să iniţiem un proiect de lege prin care să declarăm ziua de 2 iunie ca Ziua Naţională pentru Adopţie, urmărind prin aceasta promovarea adopţiei naţionale ca o alternativă necesară şi eficientă pentru reducerea numărului de copii instituţionalizaţi”. Propunerea legislativă a fost adoptată de Plenul Senatului la 29 octombrie 2013, şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2014.

Legea nr. 21/2014 privind instituirea Zilei Naţionale pentru Adopţie prevede ca autorităţile şi instituţiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanţele diplomatice ale României, precum şi alte instituţii româneşti din străinătate să organizeze programe şi manifestări de promovare a adopţiei dedicate acestei zile, activităţile urmând a fi coordonate de către Oficiul Român pentru Adopţii. Totodată, se acordă posibilitatea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi celei de Televiziune (SRTv), în calitate de servicii publice, să includă în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 11 din anul 2014, a fost desfiinţat Oficiul Român pentru Adopţii şi s-a înfiinţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, care i-a preluat atribuţiile.

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) şi publicate în iunie 2018, un număr de 1.280 copii au fost adoptaţi în anul 2017, din care 1.251 conform procedurii adopţiei naţionale şi 29 conform celei internaţionale. Cei mai mulţi copii adoptaţi naţional aveau vârsta cuprinsă între 0 şi 6 ani, doar opt dintre ei având vârsta între 14 şi 17. Dintre copiii adoptaţi conform procedurii internaţionale, 19 aveau vârsta între 0 şi 6 ani.

La 31 decembrie 2017 erau adoptabili (conform unor sentinţe definitive) 3.257 de copii (1.447 fete şi 1.810 băieţi), din care 2.362 incluşi în profilul copiilor greu adoptabili. Cei mai mulţi, respectiv 1.705 copii, aveau vârsta cuprinsă între 7 şi 13 ani. În ceea ce priveşte numărul familiilor adoptatoare atestate pentru adopţie, acesta era de 2.652 pentru adopţie naţională şi 41 pentru adopţia internaţională.

Sursa: agerpres.ro europafm.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea