19 noiembrie – Ziua mondială a filosofiei

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Ziua mondială a filosofiei este marcată în 2020 în 19 noiembrie. Sărbătoarea este marcată în fiecare an în cea de-a treia joi a lunii noiembrie.

Inițiativa aniversării acestei zile îi aparține Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Este o sărbătoare a progresului intelectual, atât la nivelul diverselor culturi, cât și la nivel individual.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Etimologic, termenul de ”filosofie” înseamnă ”dragoste de înțelepciune”. Conform DEX, filosofia este știința constituită dintr-un ansamblu închegat de noțiuni și idei, care interpretează și reflectă filosofierealitatea sub aspectele ei cele mai generale.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Ziua mondială a filosofiei nu urmărește atât promovarea diverselor domenii filosofice, precum filosofia religiei sau epistemologia, și nici a sistemelor metafizice sau a diverselor școli de gândire. Se urmărește, mai întâi de toate, formarea și încurajarea gândirii critice a omului de rând, care trebuie să învețe să își pună întrebări, să gândească critic și să evite prejudecățile și concluziile grăbite, superficiale.

Ziua mondială a filosofiei a fost aniversată, în premieră, la 21 noiembrie 2002. Cu acel prilej, în cadrul Conferinței generale UNESCO, s-a declarat: ”filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică și independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înțelegere a lumii înconjurătoare, cât și toleranța, acceptarea altor puncte de vedere”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419