Rămâi conectat

Curier Județean

17 decembrie: Direcția Județeană de Sănătate Publică Alba organizează masa rotundă cu tema: ”Difteria – între istorie și prezent”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Direcția Județeană de Sănătate Publică Alba organizează marți, 17 decembrie 2019, de la ora 13.00, la Hotel Parc din Alba Iulia, masa rotundă cu tema ”Difteria – între istorie și prezent”, la care sunt așteptați profesioniști din domeniul sănătății, între care medici de medicină de familie, medici de medicină școlară, medici specialiști pediatri și infecționiști, respectiv alte cadre medicale interesate din județ.

Tema ”Difteria – între istorie și prezent” va fi prezentată de către conf. dr. Molnar Geza. În plus, întâlnirea se dorește a fi un bilanț al activității rețelei de medicină de familie și medicină școlară din județul Alba, la finalul anului 2019. De asemenea, reprezentanții DSP Alba așteaptă și propunerile specialiștilor din domeniul sănătății cu privire la creșterea acoperirii vaccinală și sugestii cu privire la o mai bună colaborare și comunicare între sistemul sanitar – populație – autorități.

Ce este difteria

Este o boală infecțioasă acută, transmisibilă, provocată de Corynebacterium diphteriae, care rămâne la poarta de intrare, se multiplică şi determină fenomene locale (edem şi false membrane) şi descarcă o toxină care difuzează în organism, determinând fenomene toxice la distanţă, în diferite organe.

Cum se transmite

Cale de transmitere: aerogenă prin picături (tuse și strănut), directă, prin contact cu persoane infectate sau indirectă prin obiecte de uz contaminate, alimentară – doar excepțional.

Simptome

Difteria respiratorie – bacteria care declanșează difteria se multiplică, de cele mai multe ori, la nivelul gâtului, iar rezultatul este difteria respiratorie. În acest caz se va forma o membrană care va acoperi gâtul și amigdalele

Simptome specifice difteriei respiratorii

  • Febră și stare generala de rău
  • Dificultăți de respirație
  • Secreții nazale
  • Dureri de gât
  • Inflamația ganglionilor
  • Inflamație a cerului gurii
  • Răgușeală
  • Stridor (sunet strident care apare în momentul inspirației)
  • Frecvență cardiacă crescută.

    Difteria cutanată – se manifestă cu leziuni galbene, ulcerații acoperite cu cruste sau membrane, prezentând margini bine delimitate.

    Prevenție

    –      Vaccinarea – se face la copii, prin programul național de imunizare, ultima administrare la 14 ani. Adultul trebuie să facă vaccinul o dată la 10 ani, începând cu vârsta de 24 de ani, pentru a fi imun în fața bolii.

    –      Educația pentru sănătate – igienă, curățenie, stil de viață sănătos și evitarea contactului direct cu bolnavii


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea