Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

17-18 iulie| Cod Galben și Cod Portocaliu de furtuni și caniculă în ALBA: Ce zone sunt vizate de avertismente meteo

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cod Galben și Cod Portocaliu de furtuni și caniculă în ALBA: Ce zone sunt vizate de avertismente meteo

Astăzi, meteorologii au emis mai multe avertizări Cod Galben și Portocaliu privind instabilitatea atmosferică și canicula în diverse regiuni ale țării. Avertismentele sunt valabile de azi, 17 iulie, până mâine, 18 iulie.

Codul Galben se referă la instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, vor exista perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în vest, nord-vest și centrul țării, precum și la munte. Aceasta se va manifesta prin descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului (rafale în general între 55 și 70 km/h), vijelii, averse torențiale (cantități de apă de 20-25 l/mp în intervale scurte și izolat peste 30-40 l/mp) și grindină. Aceste fenomene vor fi prezente în a doua parte a nopții de luni spre marți și în sud-estul Transilvaniei, Moldova și în zona deluroasă din sud, dar pe arii mai restrânse.

Codul Galben se referă și la un val de căldură și caniculă, însoțite de un disconfort termic ridicat. Această alertă este valabilă doar pe 17 iulie. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar temperaturile minime între 17 și 23 de grade.

Codul Portocaliu avertizează cu privire la un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat. Acesta este valabil și el pe 17 iulie. În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, valul de căldură va persista și canicula se va intensifica. Vor fi temperaturi maxime în general de 37-39 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) care va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 18 și 24 de grade.

Pe 18 iulie, Codul Galben revine pentru a avertiza asupra unui val de căldură, caniculei și disconfortului termic ridicat. În sud, sud-est, vest și centrul teritoriului, valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi în general între 33 și 37 de grade, iar temperaturile minime între 17 și 22 de grade.

Codul Portocaliu este valabil și pe 18 iulie și indică un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat în Oltenia și majoritatea Munteniei. Vor fi temperaturi maxime în general de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) care va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime vor fi în general peste 20-22 de grade.

Valul de căldură și disconfortul termic vor persista, în special în regiunile sudice, în următoarele zile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO: Sunetele de tobă ale Gărzii Cetății dau startul noului sezon turistic din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sunetele de tobă ale Gărzii Cetății dau startul noului sezon turistic din Alba Iulia Sezonul turistic s-a deschis oficial din 1 mai 2024, în Cetatea Alba Carolina. Tot de astăzi, Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România, și-au reluat spectacolele. Citește și: Evenimente în 2024, la Alba Iulia: Data la care vor avea loc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea