16 deţinuţi din Penitenciarul Aiud vor primi certificate de calificare pe piaţa muncii
Având în vedere că persoanele private de libertate aparţin societăţii, iar după executarea pedepsei se reîntorc în societate, eforturile sistemului penitenciar de a le schimba mentalitatea şi de a-i determina pe cât posibil să nu mai comită infracţiuni, reprezintă un serviciu esenţial pentru diversele comunităţi. În acest sens, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, parteneră în proiectul „Tranziţia spre libertate prin centre regionale de incluziune socială” POSDRU/96/6.2/S/52980, desfăşoară în penitenciarele Aiud şi Târgu Mureş, cursuri de calificare autorizate la nivel naţional de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Consiliul Naţional de Formare Profesională.
În cadrul Penitenciarului Aiud, 16 deţinuţi au urmat pentru o perioadă de trei luni de zile cursul CNFPA de lucrător în creşterea animalelor, urmând să susţină examenul de obţinere a certificării la sfârşitul săptămânii. După absolvire, aceştia vor primi Certificate de Calificare sau Absolvire de tip Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării împreună cu un supliment descriptiv, care conţine informaţii despre competenţele obţinute, conform standardelor Uniunii Europene, recunoscute naţional şi internaţional. În Penitenciarul Aiud sunt în derulare, de asemenea, cursurile de frizer şi operator introducere şi validare date, pentru 20 de persoane private de libertate care îndeplinesc criteriile de selecţie. Ca recompensă, pe lângă certificarea obţinută, deţinuţii vor primi 30 de zile de reducere a pedepsei. În penitenciarul Târgu Mureş, se derulează în prezent cursul de lucrător finisor pentru construcţii, pentru 14 persoane private de libertate cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani.
Toate cursurile organizate au un pronunţat caracter practic aplicativ, 120 ore de teorie şi 240 ore de practică. Metodele de pregătire sunt axate pe prezentări, discuţii, dezbateri active, studii de caz, exemplificări şi aplicaţii practice. Deţinuţii îşi vor putea găsi mai uşor un loc de muncă la ieşirea din penitenciar, având o pregătire profesională certificată CNFPA. (I.H.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu, comparație între Elveția și România: ”Învățăm la școală despre euglena verde, dar nu învățăm cum se calculează dobânda (DAE) la un credit”
Economistul Radu Georgescu, comparație între Elveția și România: ”Învățăm la școală despre euglena verde, dar nu învățăm cum se calculează dobânda (DAE) la un credit” Economistul Radu Georgescu face o comparație între Elveția și România, atât în ceea ce privește felul cum este percepută politica în ambele țări, dar și economia. Acesta este de părere […]
5.000 de angajați din sistemul bugetar din România, lăsați peste noapte fără loc de muncă: „Trebuie să continuăm eforturile de reducerea cheltuielilor”
5.000 de angajați din sistemul bugetar din România, lăsați peste noapte fără loc de muncă: „Trebuie să continuăm eforturile de reducerea cheltuielilor” Tánczos Barna a anunțat pe data de 30 aprilie 2025 că au fost deja luate primele măsuri prin care să se facă economie la bugetul de stat. Printre ele, se numără și concedierea […]
Grădinăritul la bloc: Ce flori și arbuști ai voie să plantezi în fața scării și ce este interzis
Grădinăritul la bloc: Ce flori și arbuști ai voie să plantezi în fața scării și ce este interzis Tot mai mulți români care locuiesc în marile orașe redescoperă plăcerea grădinăritului, chiar și în cele mai neașteptate locuri: în fața blocului, în jardinierele de lângă scară sau în spațiile verzi dintre parcări. Însă, deși inițiativa este […]