Rămâi conectat

Curier Județean

15 – 16 iulie: Festivalul Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte” de la Câmpeni. PROGRAM

Publicat

în

Tineri interpreți și instrumentiști din întreaga țară participă în aceste zile la o nouă ediție a Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte”, eveniment care se desfășoară la Câmpeni, în perioada 15 – 16 iulie 2021.

Festivalul cuprinde și un concurs adresat interpreților de muzică vocală, cu vârsta cuprinsă între 15 și 32 de ani, și interpreților de muzică instrumentală tradițională românească, cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani. La ediția din acest an s-au înscris câteva zeci de tineri interpreți din diferitele zone etnofolclorice ale țării, însă, în urma unei preselecții riguroase, vor intra în concurs doar 15 concurenți din 8 județe: Botoșani, Mureș, Alba, Sălaj, Timiș, Cluj, Maramureș și Dolj.

„Festivalul Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte” este un eveniment care își propune să sprijine debutul artistic al unor tineri interpreți și instrumentiști de folclor.

Scopul nostru este de promovare, conservare și valorificare a patrimoniului cultural național material și imaterial, oferind totodată o educație culturală și artistică tinerilor. Ne bucurăm că la ediția din acest an am avut un număr mare de concurenți bine pregătiți, iar în urma preselecției riguroase vor intra în concurs 14 tineri din opt județe. Și locația este una nouă, potrivită pentru un astfel de eveniment, astfel încât spectatorii să se simtă cât mai bine și să petreacă clipe speciale, alături de tinerii interpreți din concurs și de artiștii invitați în recital, în deplină siguranță și respectând toate normele de protecție sanitară în vigoare”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Manifestările au debutat, joi, prin evenimente cultural educative dedicate copiilor, urmând ca, începând cu ora 18:30, să aibă loc un spectacol folcloric cu Tulnicăresele din Câmpeni, Ansamblul Folcloric „Doina Moțului” din Câmpeni (coordonator Valentin Mihon), Ansamblul Folcloric „Brădeana” din Sohodol (conducerea muzicală Alin Joldeș, coregraf Oana Joldeș), iar invitat special va fi taragotistul Tudor Vârciu. Spectacolul va continua, de la ora 20:40, cu un recital extraordinar susținut de Liviu Burz.

Festivalul se desfășoară într-o nouă locație, în zona terenului de fotbal, pe Strada Gării, locație care permite organizarea în deplină siguranță și respectând toate normele de protecție sanitară în vigoare. Astfel, pe tot parcursul manifestărilor se respectă măsurile de prevenire a răspândirii virusului Sars-Cov-2, iar purtarea măștii de protecție în perimetrul de eveniment este obligatorie. Spectacolele folclorice din ambele zile ale festivalului vor fi transmise online pe paginile de Facebook și Youtube ale instituțiilor organizatoare

Organizatorii ediției a XXXIV-a a Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte” sunt Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria și Consiliul Local Câmpeni, Casa de Cultură „Avram Iancu” din Câmpeni.

Programul detaliat al Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte”:

15 iulie 2021

12:00 – 22:00 / Jocuri și activități educative și distractive pentru copii
18:30 – 20:30 /SPECTACOL FOLCLORIC

Tulnicăresele din Câmpeni
Ansamblul Folcloric ,,Doina Moțului” din Câmpeni, coordonator Valentin Mihon
Ansamblul Folcloric ,,Brădeana” din Sohodol, conducerea muzicală Alin Joldeș, coregraf Oana Joldeș

Publicitate

Invitat special: TUDOR VÂRCIU (taragot)
20:40 – 21:30 / Recital extraordinar susținut de LIVIU BURZ
21:30 – 22:30 / NICU BENDEA – Spectacol de Stand Up Comedy

Prezintă: MIRELA MOCAN

16 iulie 2021

10:00 – 22:00 / Jocuri și activități educative și distractive pentru copii
10:00 – 22:00 / Târg al meșterilor tradiționali ALBA TRADIȚIONAL
11:00 – 22:00 / Expoziție stradală de artă fotografică URCAREA PE MUNTELE GĂINA, semnată Vasile Sârb și cursanții clasei de artă fotografică
12:00 – 13:00 / Recital extraordinar cu muzică de fanfară FANFARA JUDEȚULUI ALBA, dirijor Coriolan Honcaș
18:00 – 19:00 / Concurs Național de Folclor ,,Sus, Sus, Sus, la moți, la munte”, ediția a XXIV-a
19:00 – 20:00 / Spectacol folcloric extraordinar ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEȚULUI ALBA, dirijor Alexandru Pal

ROXANA RECHE​​
FLORICICA MOGA
DORINA NARIȚA
​NICOLAE TUHUȚ
NICOLAE PLUTĂ​​​
MARIA FILIMON
LEONTINA FĂRCAȘ
IOANA MARIA ARDELEAN
GHEORGHIȚA NICOLAE

20:00 – 20:30 / Premierea Concursului Național de Folclor ,,Sus, sus, sus, la moți, la munte”
20:30 – 21:30 / NICOLAE FURDUI IANCU, TUDOR FURDUI IANCU și Grupul instrumental CRAI NOU din Alba Iulia, conducerea muzicală Alexandru Borca
21:30 – 22:00 / MIRELA MĂNESCU
Prezintă: ANDREEA BOGDAN

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Toc pentru păstrarea prafului de pușcă

Publicat

în

Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un toc pentru păstrarea prafului de puşcă, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Artefactul, provenind din colecția lui Ioan Raica, a intrat în patrimoniul muzeului încă din anul 1958.

Electrica Furnizare Discount

Confecționat din corn de cerb, tocul a fost folosit de vânătorii din Munții Sebeșului la alimentarea cu pulbere a puștilor cu cremene. Armarea cu tablă de alamă a compartimentului pentru dozarea prafului de pușcă, situat în partea superioară a tocului, constituie un indiciu că piesa a fost confecționată în Moldova, mai precis în zona Sucevei, unde, de altfel, are bune analogii.

Tocul este bogat ornamentat, având aproape întreaga suprafață acoperită cu motive decorative: solare, vegetale și geometrice. În zona centrală de află o rozetă fără braţe, încărcată de elemente vegetale, fiind vorba de o reprezentare a soarelui în varianta statică. Braţele tocului sunt decorate cu coroane de „tip oriental”, stilizate, motiv interpretat de specialişti ca fiind un „cerc magic” care avea rolul de a păstra puterea prafului de pușcă.

Tocurile pentru pulbere au apărut odată cu folosirea armelor de foc uşoare, portabile, şi ele au existat atât timp cât încărcarea cu praf de puşcă şi plumb se făcea pe ţeavă. Unele dintre primele tocuri despre care există informații sunt cele folosite de armatele din spațiul german, acestea fiind cunoscute însă doar din descrieri datând de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui următor. Exemplarul cel mai timpuriu, datat sigur, este cel al regelui Angliei, Henric al VIII-lea Tudor (1509-1547), din 1531. Pe teritoriul ţării noastre, cel mai vechi, se pare, este un exemplar provenind de la Deva, pe care e inscripţionat anul 1608, aflat, în prezent, într-o colecţie particulară din Bucureşti.

Deşi cartuşul de hârtie – folosit pentru prima dată de armata suedeză în timpul regelui Gustav Adolf (1611-1632) – a fost introdus, începând cu anul 1740, în dotarea armatelor din toate ţările europene, tocurile pentru păstrarea prafului de puşcă au fost utilizate, în continuare, însă doar pentru armele de vânătoare. În întreaga zonă alpino-carpatică, din Croaţia până în Ucraina şi Polonia, coarnele cerbului au fost prelucrate sub forma unor tocuri pentru pulbere, însă specialiştii consideră că primele piese de acest tip au pătruns în Transilvania şi în Moldova din zona Tirolului, unde exista o şcoală de pădurari ce deservea Imperiul Habsburgic, populaţia învăţând să le imite, însă aplicând pieselor confecționate un decor local. Aceste obiecte, pe lângă rolul lor practic, au ajuns să reflecte și un anumit statut social, fiind, în același timp, şi trofee de vânătoare ale deținătorilor, ceea ce explică și calitatea execuției acestora.

Numărul destul de mare de astfel de artefacte în zona Sebeşului poate fi explicat, pe de o parte, prin pasiunea pentru vânătoare a locuitorilor, iar pe de alta, prin includerea unora dintre satele de aici în Regimentul 1 de Graniță de la Orlat, ceea ce a dus la răspândirea armelor de foc şi, implicit, a tocurilor pentru păstrat pulberea. De altfel, din zonă se cunoaşte şi o reţetă tradiţională pentru făcut „prav de puşcă”, pe care Nicolae Filimon, din Sebeşel, a consemnat-o în manuscrisul său, datând din 1873: „pentru a face prav de puşcă, şialitron 12 loţi, floare de pucioasă 10 loţi, cărbuni de alun 8 loţi, zdrobite laolaltă cu oţăt de vin, să se usuce apoi muete cu aluat. De acela se va dospi, apoi fermentat iar, apoi [în]tins la soare să se usuce, apoi ucisu în mujeriu de lemn, va fi prav de puşcă”.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Inundații la Ocoliș: Un grup de tineri de la Off Road Bistra au transportat electrocasnice și produse de curățenie cetățenilor afectați de viitură

Publicat

în

FOTO| Inundații la Ocoliș: Un grup de tineri de la Off Road Bistra au transportat electrocasnice și produse de curățenie cetățenilor afectați de inundații

Astăzi, 25 iulie, un grup de tineri plini de bunătate, din partea Off Road Bistra, au dus electrocasnice și produse de curățenie persoanelor care au fost afectate în urma inundațiilor puternice de la Ocoliș.

Electrica Furnizare Discount

Inundațiile au făcut ravagii în comuna Ocoliș, în cursul săptămânii trecute, mai multe gospodării fiind inundate, case distruse, animale și mașini luate de apă.

Zeci de persoane s-au mobilizat în urma inundațiilor și au sărit în ajutorul cetățenilor din Apuseni care au fost „loviți” atât de tare de natura necruțătoare.

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 31 de ani, din Sântimbru, prins de către polițiști la volanul unui autoturism, fără să dețină permis de conducere. S-a ales cu dosar penal

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Sântimbru, a fost depistat de către polițiștii din Galda de Jos, în timp ce se afla al volanul unui autoturism, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Electrica Furnizare Discount

La data de 24 iulie 2021, în jurul orei 16.30, polițiștii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au depistat un bărbat, de 31 ani, din comuna Sântimbru, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107H, pe raza localităţii Bucerdea Vinoasă, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea