Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

14 noiembrie| Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023: Ce tradiții respectă creștinii în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

14 noiembrie| Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023: Ce tradiții respectă creștinii în această zi

Lăsatului Secului 2023 este ultima zi înainte de Postul Crăciunului când credincioşii mai pot consuma alimente de origine animală. Ziua de Lăsatul Secului marchează trecerea de la o perioadă în care se consumă produse de origine animală precum carnea, brânza, laptele, la o perioadă de post şi pregătire spirituală înainte de Crăciun.

Citește și: Postul Crăciunului 2023: Când începe postul Naşterii Domnului

Postul Crăciunului 2023 începe pe 15 noiembrie şi durează 40 de zile. Ultima zi din Postul Crăciunului este pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

Înainte cu o zi de începerea Postului Crăciunului, pe 14 noiembrie, are loc Lăsatul Secului 2023, fiind considerată ultima zi în care credincioşii pot mânca alimente de origine animală.

Este ziua în care pe lângă masa bogată, creștinii urmează și alte tradiții și obiceiuri.

Citește și: 14 noiembrie 2023| Lăsata Secului, un eveniment special, la Alba Mall: Producători cu nume și renume din regiune vin cu cele mai alese bucate

Credincioşii care vor să ţină Postul Crăciunului, pot mânca, pentru ultima dată, preparate „de dulce” de Lăsatul Secului, pe 14 noiembrie.

Tradiţia spune că de Lăsatul Secului, oamenii se strâng în jurul mesei, alături de familie şi prieteni. şi se bucură de preparate din carne pentru ultima dată înainte de Postul Crăciunului.

În trecut, de Lăsatul Secului, după ce terminau masa în familie, gospodinele obişnuiau să dezinfecteze vasele de lut şi lingurile de lemn cu cenuşă. Femeile respectau acest obicei pentru a pregăti ustensilele pentru cele 40 de zile de post.

Un alt obicei de Lăsatul Secului este ca toate oalele să fie poziţionate cu gura în jos pentru a proteja casa de boli și necazuri.

Superstiţii şi obiceiuri străvechi de Lăsatul Secului

Se spune că dacă pieptul găinii gătite de Lăsatul Secului 2023 este mare şi gras, atunci iarna va fi geroasă. În schimb, dacă pieptul este mic, vom avea o iarnă blândă.

Un alt obicei de Lăsatul Secului este ca toate oalele să fie poziţionate cu gura în jos pentru a proteja casa de boli și necazuri.

Tradiţii de Lăsatul Secului

În unele regiuni ale ţării, de Lăsatul Secului, oamenii obişnuiesc să împartă alimente pentru sufletul celor adormiţi.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Lăsatul Secului este organizarea şezătorilor, care încă se mai practică în unele sate.

Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023
Conform Bisericii Ortodoxe, zilele cu dezlegare la peşte sunt o răsplată pentru credincioşii care ţin Postul Crăciunului. Prima zi cu dezlegare le peşte din Postul Crăciunului este pe 21 noiembrie, la Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

– 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

– 25 noiembrie;

– 26 noiembrie;

– 30 noiembrie – Sfântul Andrei;

– 3 decembrie ;

– 4 decembrie;

– 5 decembrie;

– 6 decembrie – Sfântul Nicolae;

– 7 decembrie;

– 9 decembrie;

– 10 decembrie;

– 12 decembrie;

– 16 decembrie;

– 17 decembrie;

– 18 decembrie.

Se spune că luând această masă cu familia și prietenii, oamenii apără de boli, dar se asigură că pământurile lor sunt ferite de grindină.

Printre acestea se numără cel care îi va ajuta pe oameni să țină păsările departe de ogoare. Astfel, resturile de la masa de Lăsata Secului se strâng într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară chiar de la prima oră a zilei. Cel care aruncă resturile de mâncare trebuie să spună și Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Tot de Lăsata Secului, oamenii care stau la case își ung ușile, ferestrele și porțile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele. Iar în unele locuri în seara aceasta se trag focuri de armă tot pentru a speria spiritele rele.

Vasele în care s-a gătit în această zi trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung, totuși, în casă să nu intre în acestea.

Cât despre iarna care va veni vom afla mai multe dacă ne uităm cu atenție la pieptul găinii pregătite pentru masa de Lăsata Secului. Dacă pieptul e gras, atunci iarna va fi grea, dar dacă este subţire, iarna va fi uşoară şi vara plină de rod.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină punctajul maxim la Olimpiada Națională de Matematică din 2023: În 2024, Mențiune și medalia de aur, la etapa națională de matematică și argint la fizică

Ziarul Unirea

Publicat

în

EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină punctajul maxim la Olimpiada Națională de Matematică din 2023: În 2024, Mențiune și medalia de aur, la etapa națională de matematică și argint la fizică Eduard Pițu, elev în clasa a VIII-a C, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea