Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

14 iunie – Sfântul Proroc Elisei, ocrotitorul recoltelor. Credincioșii oferă astăzi pomană pentru cei adormiți

Ziarul Unirea

Publicat

în

14 iunie – Sfântul Proroc Elisei, ocrotitorul recoltelor. Credincioșii oferă astăzi pomană pentru cei adormiți

Viața Sfântului Proroc Elisei este una incredibilă, care ne arată cum modestia și apropierea de Dumnezeu îți pot schimba radical destinul. Apare întrebarea: cum a putut un simplu agricultor să ajungă unul dintre cei mai mari proroci ai creștinismului?

Citește și: Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime”

Elisei a arătat încă din momentul nașterii predilecția sa pentru cele sfinte, acesta determinând un preot oarecare să mărturisească “Astăzi s-a născut un mare proroc a lui Dumnezeu”. Momentul definitor pentru viața sa, însă, a fost momentul când Sfântul Ilie, aflat pe muntele Horeb, a primit poruncă de la Dumnezeu să îl ungă proroc pe acesta în locul său. În urma binecuvântării părinților, Elisei a părăsit meseria de agricultor și a devenit ucenicul Sfântului Ilie.

Acesta și-a urmat mentorul până la momentul înălțării sale, când l-a întrebat: “Cere ce vrei să-ţi fac, mai înainte până ce nu voi pleca de la tine”. Ce ai cere dacă ai putea primi orice? Răspunsul lui Elisei a fost încarcat de dragoste pentru Dumnezeu, pentru aproape și modestie: “Să fie Duhul cel din tine îndoit în mine”. Dorința sa a fost ascultată, în urma înălțării mentorului său, acesta primind cojocul Sfântului Ilie.

În urma acestei întâmplari, Prorocul Elisei a înfăptuit numeroase minuni: a despărțit apele Iordanului, a hranit douăzeci de oameni cu douăzeci de pâini mici, a lovit cu lepra pe sluga lui Gehazi datorită mândriei sale, prorocind multe care, în cele din urmă, s-au adeverit.

Acesta a murit în anul 839 î.Hr., fiind înmormântat la Samaria, Sevastopoli, însă minunile lui nu s-au oprit odată cu moartea sa. Anumiți oșteni de la Moab au năpustit aspura cetății Samariei, întrerupând îngroparea unui mort. Cei ce se ocupau de pregătirea sa, din dorința de a se apăra, l-au aruncat în mormântul lui Elisei, unde s-a atins de osemnitele acestuia. O minune a fost înfăptuită de acest mare proroc, mortul înviind, fugind înapoi spre cetate. Aceasta este o altă dovadă a lucrurilor înfăptuite de Sfântul Proroc Elisei, ce a devenit cunoscut pentru credincioși drept ocrotitorul recoltelor.

Sărbătorire, tradiții și obiceiuri

Sfântul Proroc Elisei este sărbătorit, pe 14 iunie, iar în tradiția populară, ziua este supranumită și „Aliseul grâului”.  Fiind considerat ocrotitor al recoltelor, se obișnuiește ca oamenii să ofere pomană pentru cei adormiți și să lucreze doar pâna la orele amiezii. Dacă aceste tradiții nu sunt respectate, se spune că recoltele vor fi distruse, iar animalele se vor îmbolnăvi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

17 iunie| Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei

Ziarul Unirea

Publicat

în

17 iunie| Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei An de an, la data de 17 iunie, este marcată Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei, hotărâtă în urma Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, în 1994. Potrivit ONU, deşertificarea este fenomenul care afectează terenurile în zone aride, semiaride şi uscate. Este cauzată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea