13 februarie – termen pentru autorităţile române să convingă CE să nu suspende plățile pentru Programele Operaţionale
Până la data de 13 februarie augtoritățile române trebuie să întocmească un plan de acțiune credibil, prin care să convingă Comisia Europeană (CE) să nu treacă la suspendarea celei mari părţi din Programul Operaţional Regional (POR), Creşterea Competitivităţii Economice – POS CCE şi Transport – POS T.
Scrisorile în limba română de notificare a presuspendării programelor au ajuns la Bucureşti la 13 decembrie iar termenul pentru remedierea deficienţelor este de două luni.
”În primul rând vrem să vedem o reacţie din partea autorităţilor române până pe 13 februarie, un plan de acţiune credibil. Asta nu înseamnă în mod necesar că toate preocupările sunt abordate, dar trebuie să existe indicii că se fac paşi pentru rezolvarea lor, iar acestea sunt legate de sistemul de control al managementului, de faptul că trebuie să existe un sistem suficient de solid care să prevină apariţia problemelor, de la cele birocratice sau fraude, până la problemele legate de achiziţiile publice. De asta va fi nevoie pentru a evita suspendarea”, a declarat Shirin Wheleer, purtătoar de cuvânt al comisarului european pentru politică regională Johannes Hahn.
Presuspendarea celei mai mari părţi a celor trei programe a intervenit ”ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control”, după cum se arăta într-un comunicat dat publicităţii la 25 octombrie 2012.
”Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. Această acţiune este urmarea unei analize aprofundate şi înseamnă că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române”, se mai menţiona în documentul publicat de CE.
Până în prezent, CE a efectuat plăţi doar pe domeniul de intervenţie 2.1 din axa prioritară 2 a POR, care nu se număra printre cele presuspendate la 25 octombrie 2012, după ce autorităţile române au acceptat corecţii de 15%. Executivul comunitar a plătit autorităţilor române suma de 134 de milioane de euro, în baza unei cereri primite la 5 decembrie anul trecut. În axa prioritară 2 din POR rămân blocate plăţile pentru proiectele publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) după 1 octombrie 2011 şi alte proiecte care, din diverse motive, nu au necesitat menţionarea în SEAP.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ministrul Economiei, Radu Oprea, la Alba Iulia: Nici o taxă nu va crește în 2025 Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea (PSD), a asigurat joi, 14 noiembrie 2024, la Alba Iulia, că în 2025 nu vor exista creșteri de taxe. Acesta a participat la „Topul firmelor”, organizat de Camera de Comerț și Industrie, precum […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Actualitate20 de ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi