Rămâi conectat

Curier Județean

13-16 iulie| Festivalul-tabără ”Întregalde Folk” 2016, la Ivăniș: Concurs cu premii, concerte și aniversarea a 98 de ani de la Unirea cu Basarabia

Publicat

în

intregalde folkCea de-a IV-a ediție a Festivalului Întregalde Folk va celebra, anul acesta, prin muzica folk, împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire, salutând Basarabia. Festivalul va avea loc între 13 și 16 iulie 2016, în satul Ivăniș, comuna Întregalde, județul Alba.

Noutatea acestei ediții constă în faptul că, pe lângă bannerul care salută Basarabia, fiecare artist va dedica un cântec Basarabiei. Organizatorul festivalului, Stelian Maria, speră ca salutul festivalului să contribuie la repararea unui grav act istoric care a fărâmițat România.

”Ediția de anul acesta este dedicată Basarabiei, românilor smulși din țara lor cu tot cu petecul lor de pământ, români deportați în mare parte, și, de multe ori uciși și îngropați în gropi comune. Rănile istoriei și mai ales rănile din sufletele oamenilor nu pot fi vindecate prin nepăsare și indiferență. ci prin căldura inimilor și a brațelor noastre deschise” –   (Stelian Maria).

Electrica Furnizare Discount

Întregalde Folk încurajează arta și turismul rural în regiunea Întregalde, zona în care natura e atât de frumoasă, încât uităm să respirăm. „Tabara folk Ivăniș a reușit în doar trei ediții să reașeze un mic sat, Ivanis, în mare parte părăsit, pe harta României și a Europei. Sperăm să redăm zonei oamenii pe care îi merită, iar oamenilor dragostea pentru natură.” (Stelian Maria).

Mâncarea la cazan, plăcintele și pâinile coapte la foc de lemn, drumețiile,  ciupercile, fructele de pădure și plantele medicinale, jocurile pentru copii și focurile de tabără vor fi prezente la Întregalde Folk, ca în fiecare an. Nu vor lipsi concertele de folk, nici concursul de interpretare pentru începători și avansați.

Ivănișul are imnul său, “Cu lupii laolaltă”, interpretat de Adi Beznă.

Invadatorii scenei Ivănișului: Cristi Corcioveanu, Daniel FăT, Felicia Pop, Nicu Zotta,  Cătălin Stepa, Raluca Cismaru, Adi Mitescu, Daniel Oprița, Puiu Bretoiu, Oana Dragomir, Stelian Maria, Adi Beznă,  Cătălin Ungureanu, Trupa de Serviciu – Daniel Julean, Nelu Pitic, Dan Miron – bass, Andrei Pitic – chitară, Miki Csordas – tobe, New Levites (Dan și Manu Picu), Emeric Imre, Grupul Barock, adica Dan Oancea, voce…Cristi Luca, chitară, voce, Deny Crăiniceanu, chitară, Viorel Pascu, bass, voce, Daniel Croitoru, tobe, voce,  Manea Mihai ”cROCo”, O surpriza ne-o poate face Magda Puskaș, dacă suntem cuminți !

Concursul de interpretare va fi împărțit în două secțiuni: Începători și Avansați. Participanții vor fi selectați în urma unei preselecții organizate pe 13 iulie, la ora 17:00. La concurs pot participa artişti folk care cântă individual sau în trupă, indiferent de vârstă. Copiii se pot prezenta cu compoziții care nu le apartin, iar avansații vor prezenta două cântece pe muzică proprie. Înscrierile se fac numai la fața locului, în ziua de 13 iulie, cel mai tarziu la ora 17.00.

Premiile, cu o valoare totală de peste 6.300 lei, poartă numele artiștilor regretați din lumea folkului, a unor poeți care au inspirat folkul sau numele unor cunoscute atracții naturale ale zonei Întregalde. Acestea constau în:

Categoria Avansați
•   Premiul I “Întregalde Folk” – 1000 lei
•   Premiile ”Alexandru Zărnescu”, ”Tatiana Stepa”, ”Florian Pittiș” și ”Valeriu Sterian” – 400 lei fiecare
• Premiile ”Anda Călugăreanu”, ”Gil Ioniță”, ”Nicu Vladimir” și „Emilian Onciu” – 200 lei fiecare

Categoria Începători (copii)
•  Premiul I ”Întregalde Folk” – o chitară semiacustică în valoare aproximativă de 1000 lei
•  Premiile ”Cristian Pațurcă, Adrian Păunescu, Mihai Eminescu”  – 300 lei /premiu
–  Premiile ”Ivăniș, Huda lui Papară, Poiana Narciselor, Găldioara, Cel mai tânăr concurent” – 200 lei fiecare

Pensiunea Cetatea Caraiman, din Bușteni, va oferi cazare gratuită timp de două nopți pentru fiecare copil care va trece de preselecție și pentru părinții acestuia.
Juriul : Vali Fagarași, Enache Silvana și Cătălin Ungureanu.

DETALII ORGANIZATORICE (LOCALIZARE, CAZARE, ALIMENTE):
Localizare: Festivalul se va desfăşura în satul Ivăniş, comuna Întregalde, judeţul Alba.  Este o zonă retrasă de munte, Telekom este singura telefonie care are semnal în zonă. Participanții sunt încurajați să aibă la ei haine groase, de seară, pelerină de ploaie, lanternă și bocanci. Drumul este asfaltat până la 7 km de locatia festivalului.
Coordonatele GPS sunt:
Latitudine, longitudine:
46.2268997, 23.3810379
N46° 13.614′, E023° 22.8623′
Cazarea se poate face la cort, contra unei contributii după aprecierea fiecăruia, contribuție care va fi donată premiilor. De asemenea, în apropiere se află tabăra Roica, cu 60 de locuri de cazare și sală de mese. Detalii și rezervări pentru tabăra Roica, aici.
În Poiana Galdei la pensiunea Floare de Colț aici
Pensiunea Ecologică din Cetea aici
Pe la localnici.

Alimente: organizatorii vor pregăti mâncare la fața locului (supă de pui asiatică, ghiveci suedez, clătite, frigărui, sandvișuri calde și reci, mici, cafea), însă participanții sunt invitați să își aducă și propriile alimente. La câțiva kilometri de locația festivalului există două magazine cu alimente, țigări și băuturi.

Organizatori: Stelian Maria în colaborare cu Asociaţia pentru Promovarea Serviciilor de Turism şi Agrement. Sponsori: Emil Marian (SUA), Viorel Marinache (Londra), Alexandra Onita, pensiunea Floare de Colț din Poiana Galdei,  Pensiunea Cetatea Caraiman din Bușteni, Stelian Maria, DoF Studio -Alba Iulia.

Intrarea:  liberă.
Detalii la: Stelian Maria, e-mail: [email protected], www.facebook.com/FestivalIntregaldeFolk, www.intregaldefolk.apsta.ro. (C.M.)

Publicitate

Curier Județean

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba: APEL la donare de sânge pentru doi tineri din județul Alba, internați la Cluj-Napoca

Publicat

în

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba: APEL la donare de sânge pentru doi tineri din județul Alba, internați la Cluj-Napoca

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba fac apel oamenii care doresc să doneze sânge pentru doi pacienți din județul Alba care au nevoie de grupa A pozitiv.

„Doi tineri din județul Alba, internati in clinici din Cluj Napoca: Raul, 16 ani – Septicemie și Valentina, 22 de ani-COVID -19 au nevoie de sânge și trombocite, grupa A pozitiv. Pentru a putea expedia întreaga cantitate solicitată de componente sanguine este nevoie de un număr mare de donatori. Vă rugăm să-i ajutați!”, au transmis reprezentanții Centrului.

Program: Luni-Vineri : 7.30-12.00
Telefon: 0258834050

Electrica Furnizare Discount

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:

-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:

-hepatită (de orice tip)
-TBC
-sifilis
-malarie
-epilepsie si alte boli neurologice
-boli psihice
-bruceloză
-ulcer
-diabet zaharat
-boli de inimă
-boli de piele: psoriazis, vitiligo
-miopie forte peste (-) 6 dioptrii
-cancer

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO: Denisa Ungureanu din Târgu Jiu, câștigătoarea marelui premiu al Festivalului Național de Folclor „Mureș, pe marginea ta” Ocna Mureș

Publicat

în

Denisa Ungureanu din Târgu Jiu, câștigătoarea marelui premiu al Festivalului Național de Folclor „Mureș, pe marginea ta” Ocna Mureș

Tineri interpreți din șase județe ale țării au concurat, duminică, în cadrul Festivalului Național de Folclor „Mureș, pe marginea ta”, cel mai vechi festival de folclor din Transilvania. În final, Marele Premiu a fost câștigat de tânăra interpretă Denisa Ungureanu din Târgu Jiu, iar premiul I i-a revenit Dianei Izabela Marin din Sântana de Mureș. De-a lungul timpului, festivalul se mândrește cu laureați care au ajuns nume de referință în folclorul românesc.

Festivalul Național de Folclor „Mureș, pe marginea ta” s-a desfășurat, duminică, 24 octombrie 2021, ora 17:00, la Casa de Cultură „Ion Sângerean” din Ocna Mureș și în cadrul acestuia și-au dau concursul tineri interpreți din diferite zone ale țării. Astfel, au fost reprezentate în concurs zonele etnofolclorice din șase județe: Crișul Negru, Banatul de Munte, Valea Mureșului Mijlociu, Banatul de Câmpie, Valea Mureșului, Gorj, Țara Făgărașului, Țara Secașelor. Juriul a fost format din specialiști în etnografie și folclor: IOAN CRISTIAN ȚĂRAN, interpret de folclor, realizator de emisiuni folclorice la TVR Târgu Mureș, FLORIN MARIȘ HINSU, bariton, manager al Centrului de Cultură al Județului Bihor, ROXANA RECHE, muzicolog, interpret de folclor, NICOLAE PLUTĂ, interpret de folclor și ALEXANDRU PAL, dirijor și manager al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba.

În urma deliberării juriului, premiile au fost acordate astfel:

Electrica Furnizare Discount

– MARELE PREMIU: Denisa Ungureanu din Târgu Jiu
– PREMIUL I: Marin Diana Izabela din Sântana de Mureș
– PREMIUL II: Șerban Sebastian Mihai din Târgu Mureș
– PREMIUL III: Vesa Georgiana Ioana din Ocna Mureș

Festivalul Național de Folclor „Mureș, pe marginea ta” a fost organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria și Consiliul Local Ocna Mureș și Casa de Cultură „Ion Sângerean” din Ocna Mureș. Evenimentul are ca scop promovarea tinerilor interpreți de muzică vocală tradițională din România. Programul a cuprins și un recital extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, alături de interpreții Roxana Reche, Dorina Narița, Nicolae Plută, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Ioan Cristian Țăran și Leontina Fărcaș. Festivalul a fost prezentat de Andreea Bogdan și s-a încheiat cu un recital susținut de Cristina Todor, tânără interpretă din comuna Ciugud care a câștigat la ultima ediție Marele Premiu.

Festivalul s-a desfășurat cu respectarea măsurilor legale de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, fiind permis accesul doar spectatorilor care sunt vaccinați împotriva virusului SARS-COV-2 și pentru care au trecut minim 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-COV-2.

Citește mai mult

Curier Județean

IPJ Alba: Zeci de localuri, mijloace de transport în comun și peste 2.900 de persoane verificate în contextul pandemiei de Covid-19

Publicat

în

IPJ Alba: Zeci de localuri, mijloace de transport în comun și peste 2.900 de persoane verificate în contextul pandemiei de Covid-19

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În ultimele 24 de ore, au fost verificate 864 de persoane aflate în carantină, 1.655 aflate în izolare și au fost organizate 11 acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 345 de persoane. Alte 41 de persoane au fost verificate în cadrul altor activități în contextul pandemiei.

Au fost controlate 13 societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 68 de terase, restaurante, fastfood-uri și 61 de mijloace de transport, din care 23 mijloace de transport în comun.

Electrica Furnizare Discount

Echipele de control au depistat și sancționat 10 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală.

Reamintim faptul că, începând cu data de astăzi, 25 octombrie 2021, au intra în vigoare noi restricții, în vederea prevenirii răspândirii SARS COV 2, dintre care exemplificăm:

-interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, a circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepții;

– interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, a desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21,00-05,00;

– activitatea restaurantelor, cafenelelor, etc, în interiorul clădirilor și la terase va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00; accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală în baza certificatului verde Covid.

– interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor;

– interzicerea participării spectatorilor la competițiile sportive;

– accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile, va fi permisă doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;

– accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, va fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;

– obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare