12 iunie: Ziua Mondială a luptei împotriva exploatării copiilor prin muncă
Astăzi e ziua mondiala a luptei împotriva exploatării copiilor prin muncă. Pare un fenomen sporadic dar statisticile sunt dure. 300 de milioane de copiii din întreaga lume sunt puși să muncească, fie de părinți fie de alți exploatatori.
Dacă pe glob sunt un miliard 900 de milioane de copii, asta înseamnă că aproximativ 15 la sută dintre copii sunt exploatați. Mai pare puțin? Nu prea.
Sigur asta se întâmplă de obicei în țările sărace, dar asta n-are relevanță. Iar exploatarea nu e singurul abuz care li se întâmplă copiilor. Bătăile frecvente în familie sau la centrele de plasament. Bullyingul de la școală.
Singurătatea provocată de plecarea părinților la muncă în străinatate. Lipsa de iubire. Abuzurile sexuale… Cei mai puternici dintre ei rezistă și devin adulți normali. Cei mai mulți vor fi urmăriți toată viața de traume care nu se pot vindeca.
Cât de greu îi e unui adult să-i dea o palmă unui copil sau să-l trimită la muncă? Nu e greu. Doar e mai puternic. Cât de greu îi e să îl mângâie și să-l ocrotească? Nici asta nu e greu. Și tot pentru că e mai puternic. Și mai înțelept. Hai să fim înțelepți și să avem grijă de copiii noștri.
Organizația Internațională a Muncii a lansat Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor în 2002 pentru a se concentra atenția asupra dimensiunii globale a muncii copiilor și asupra acțiunilor și eforturilor necesare pentru a le elimina. În fiecare an, la 12 iunie, acest eveniment reunește guvernele, organizațiile angajatorilor și lucrătorilor, societatea civilă, precum și milioane de oameni din întreaga lume pentru a le reaminti situația copiilor care muncesc și pentru a găsi soluții în privința lor.
Cu toate acestea, astăzi, 152 de milioane de copii muncesc. Deși copiii muncesc în aproape toate sectoarele, 7 din 10 activează în agricultură.
Cifre îngrijorătoare
- La nivel mondial, 218 milioane de copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani sunt angajați.
- Dintre aceștia, 152 de milioane sunt victime ale exploatării; aproape jumătate dintre ei, 73 de milioane, lucrează în condiții periculoase.
- Aproape jumătate dintre copiii exploatați prin muncă se află în Africa; 62,1 milioane în Asia și Pacific; 10,7 milioane în cele două Americi; 1,2 milioane în statele arabe și 5,5 milioane în Europa și Asia Centrală.
- Aproape jumătate din totalul celor 152 de milioane de copii exploatați prin muncă sunt în vârstă de 5-11 ani.
- 42 de milioane (28%) au vârste cuprinse între 12 și 14 ani; și 37 de milioane (24%) au între 15 și 17 ani.
- Dintre cei 152 de milioane de copii care muncesc, 88 de milioane sunt băieți, iar 64 de milioane sunt fete.
- Munca copiilor este concentrată în principal în agricultură (71%), pescuitul, silvicultură, creșterea animalelor și acvacultură; 17% în Servicii și 12% în sectorul industrial, inclusiv în minerit.
Obiectivele de dezvoltare durabilă (SDG), adoptate de liderii mondiali în 2015, includ un angajament global reînnoit pentru a pune capăt exploatării prin muncă a copiilor.
În mod special, obiectivul 8.7 al Obiectivelor de dezvoltare durabilă solicită comunității globale: „să ia măsuri imediate și eficiente pentru eradicarea muncii forțate, pentru a pune capăt sclaviei moderne și traficului de ființe umane și pentru a asigura interzicerea și eliminarea celor mai grave forme ale exploatării copilului, folosirea lor ca soldați până în 2025.”
Sursa: stiritvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
12 ianuarie: Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița, ocrotitoarea tinerilor şi studenţilor
Sfânta Muceniţă Tatiana, ocrotitoarea tinerilor și studenților, este pomenită în calendarul creştin ortodox în fiecare an la data de 12 ianuarie. Sfânta Muceniță Tatiana ne arată, prin puterea exemplului său, că adevărata cale spre mântuire este cea pe care a mers Dumnezeu însuşi. Viața Sfintei Mucenițe Tatiana S-a născut şi a trăit la Roma, tatăl […]