Rămâi conectat

Actualitate

11 decembrie| Ziua internațională a munților: Cum a ajuns să fie celebrată această sărbătoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

11 decembrie| Ziua internațională a munților: Cum a ajuns să fie celebrată această sărbătoare

În fiecare an, la data de 11 decembrie este celebrată ziua internațională a munților, începând cu anul 2003, proclamată în cadrul Adunării Generale a ONU, prin Rezoluția 57/245.

Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane. Pentru 2020, tema propusă este „Mountain biodiversity”, potrivit http://www.un.org.

Elit - Gustul Desăvârșit

Munţii reprezintă căminul a 15% din populaţia lumii şi pentru aproximativ jumătate din biodiversitatea lumii. Conservarea acestora reprezintă un factor cheie pentru dezvoltarea durabilă. Aceştia furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc în zone montane, iar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale.

Zonele montane joacă un rol important în ce priveşte creşterea economică sustenabilă. De asemenea, furnizează apă dulce, energie şi hrană – resurse cheie pentru viaţă. În arealele montane se înregistrează şi o incidenţă ridicată a sărăciei, aceste zone fiind vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a defrişărilor, a degradării terenului şi a dezastrelor naturale.

Arealul montan este ameninţat de schimbările climatice şi de supraexploatare. Pe măsură ce clima globală continuă să se încălzească, oamenii din aceste zone se confruntă cu probleme serioase pentru a supravieţui. Creşterea temperaturilor determină topirea gheţarilor montani, într-un ritm fără precedent, afectând aprovizionarea cu apă dulce pentru milioane de oameni.

Topografia unică a munţilor, zonele climatice comprimate şi izolarea au creat condiţiile pentru un spectru larg de forme de viaţă. Biodiversitatea cuprinde varietatea de ecosisteme, specii şi resurse genetice, iar munţii au multe varietăţi endemice. Topografia diferenţiată în ceea ce priveşte altitudinea, panta şi expunerea în munţi oferă oportunităţi pentru cultivarea unor culturi variate de înaltă valoare, pentru horticultură şi specii forestiere, precum şi pentru creşterea animalelor.

Aproape 70% din terenul montan este folosit pentru păşunat şi oferă gunoi de grajd care sporeşte fertilitatea solului. Creşterea animalelor furnizează produse alimentare – lapte, carne, dar şi subproduse valoroase, unele dintre cele mai preţioase, precum lâna de caşmir în Pakistan.

Schimbările climatice, practicile agricole nesustenabile, exploatarea comercială, exploatarea forestieră şi braconajul au un impact grav asupra biodiversităţii montane. În plus, schimbarea utilizării terenului şi a acoperirii suprafeţelor, dezastrele naturale accelerează pierderea biodiversităţii şi contribuie la crearea unui mediu fragil pentru comunităţile montane. Degradarea ecosistemului, pierderea mijloacelor de trai şi migraţia în munţi pot duce la abandonarea practicilor culturale şi a tradiţiilor care au susţinut biodiversitatea de generaţii.

Gestionarea durabilă a biodiversităţii montane a fost treptat recunoscută drept o prioritate globală. „Obiectivul de dezvoltare durabilă 15” este dedicat conservării biodiversităţii munţilor, având în vedere relevanţa sa la nivel mondial. Biodiversitatea în toate ecosistemele reprezintă o prioritate, în acest sens Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat 2021-2030 Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

DEMITERI în lanț după TRAGEDIA în care 3 mineri au murit, în Gorj: Câți directori au fost schimbați din funcții

Ziarul Unirea

Publicat

în

DEMITERI în lanț după TRAGEDIA în care 3 mineri au murit, în Gorj: Câți directori au fost schimbați din funcții

Complexul Energetic (CE) Oltenia anunţă, miercuri dimineaţa, schimbarea din funcţie a directorilor direct răspunzători, pe cale ierarhică, de activitatea Carierei Jilţ Sud, unde marţi a avut loc un accident în urma căruia trei persoane au decedat şi alte 10 au fost rănite.

Marţi seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ajuns în Gorj, la Cariera Jilţ Sud şi apoi la Prefectură, unde, după ce a discutat cu reprezentanţii unităţii miniere şi cu autorităţile locale, a solicitat, de urgenţă, demiterea a trei directori din cadrul companiei, direct răspunzători de activitatea carierei – şeful sucursalei miniere, cel al exploatării şi al carierei.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În urma evenimentului care a avut loc în data de 17 ianuarie, la Cariera Jilţ Sud, Directoratul CE Oltenia a luat act de demisia domnului Gheorghescu Florentin Nicu din funcţia de director al Sucursalei Miniere şi a decis numirea domnului Paraschivu Ion în această funcţie. Domnul Paraschivu Ion a deţinut anterior funcţia de director Direcţia Tehnică, director Direcţia Producţie şi director adj mecanic în cadrul Sucursalei Miniere, desfăşurându-şi activitatea în cadrul sectorului minier începând din anul 1990. De asemenea, Directoratul CE Oltenia a decis schimbarea din funcţia de şef UMC Jilţ a domnului Dancău Doru şi numirea domnului Vulpe Viorel pe această funcţie, precum şi schimbarea din funcţia de şef al Carierei Jilţ Sud a domnului Grecu Sorin şi numirea în această funcţie a domnului Turtoi Tiberiu. Domnul Vulpe Viorel a deţinut funcţia de inginer şef Producţie la Sucursala Minieră şi, anterior, şef Unitate Minieră Jilţ Nord, iar domnul Turtoi Tiberiu a deţinut funcţia de şef schimb Sector”, au precizat reprezentanţii CE Oltenia.

Un accident soldat cu decesul a trei persoane şi rănirea altor zece a avut loc marţi, în perimetrul Carierei Jilţ Sud, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, situată pe raza localităţii Mătăsari. Din primele cercetări efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că, în jurul orei 13,30, un bărbat, de 51 de ani, angajat al unei societăţi comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilţ, în care erau transportaţi angajaţi ai carierei miniere, a pierdut controlul autovehiculului la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferenţă de circa 3 metri de sol.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Tichete de vacanță 2023: Care este valoarea lor și până când sunt valabile. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru bugetarii care vor să le vândă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete de vacanță 2023: Care este valoarea lor și până când sunt valabile. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru bugetarii care vor să le vândă

Ministerul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat care este valoarea tichetelor de vacanță pentru anul 2023. Bugetarii trebuie să știe că aceste tichete nu pot fi vândute, iar angajații din instituțiile de stat care vor încerca să fac acest lucru riscă să primească amenzi.

Adrian Câciu a spus că valoarea tichetelor de vacanță din anul 2023 este de 1.450 de lei. Ministrul a adăugat că legea în vigoare spune că „toate instituţiile publice indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”. Voucherele pe care bugetarii le primesc sunt valabile un an de zile de la tata emiterii. Fiecare voucher va avea înscris pe el numele și datele de identificare ale angajatului și valoarea tichetului de vacanță. De asemenea, pe voucher va fi trecută și ștampila unității afiliate, interdicţia instituției de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă. Dacă pe tichetul de vacanță nu este trecută și perioada de valabilitate în care tichetul va putea fi folosit.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bugetarii care vor să vândă tichetele de vacanță riscă amenzi de până la 10.000 de lei

Este important de precizat că tichetele de vacanță nu sunt transmisibile. Ele pot fi utilizate doar de titular în baza actului de identitate. Persoanele care vor să vândă aceste vouchere riscă să primească amenzi de până la 10.000 de lei. În documentul emis de Ministerul Finanțelor se precizează că unitățile afiliate care acceptă ca voucherele să fie comercializate de alte persoane față de titular vor fi amendate cu sume cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei.

De asemenea, și unitățile afiliate riscă să rămână fără licența de turism și să li se retragă certificatul de clasificare dacă acceptă tichete de vacanță care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii. Cele mai mari amenzi le vor primi unitățile care acceptă să dea rest în bani la tichetul de vacanță. Este vorba de sancțiuni cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei, a mai spus Adrian Câciu la Digi24.

Sursa: evz.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ce tipuri de Lego există (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Cu ceva timp în urmă, dacă ne gândeam la jocuri cu ajutorul cărora puteam construi lucruri mărețe, ne venea în minte un singur cuvânt: Lego. Creată în Danemarca în jurul anului 1930, marca „Lego” produce din 1949 blocurile pentru care a devenit celebră și cu care te-ai jucat în copilărie sau cu puțin timp în urmă.

Există o mare varietate de blocuri de diferite forme și mărimi, știm cu toții clasicul dreptunghiular, dar există și blocuri circulare, pătrate, cu modele de personaje unice din filme sau de la televizor. Poți cumpăra versiuni clasice, cum ar fi Lego Classic, sau o gamă întreagă de modele diferite, cum ar fi setul Lego Friends și multe altele.

Numele Lego provine de la o abreviere daneză care înseamnă „a se juca bine”. Acest set de construcții creează piese colorate de peste optzeci de ani și este considerat de mulți ca fiind jucăria secolului.

Te invităm să cunoști în profunzime toate avantajele educaționale ascunse în spatele fiecărei piese Lego, unul dintre cele mai cunoscute seturi de construcții din toate timpurile.

Elit - Gustul Desăvârșit

În plus, joaca cu Lego este o activitate care are multe beneficii pentru abilitățile mentale și motorii ale copiilor. Printre avantajele sale educaționale, se remarcă următoarele: ajută la dezvoltarea conștiinței spațiale și la întărirea abilităților logico-matematice, favorizează procesele de atenție și concentrare, precum și la consolidarea securității emoționale și la exprimarea creativității.

Cel mai important lucru

Această marcă de jucării, Lego, s-a dedicat fabricării de jucării și este recunoscută în întreaga lume pentru acest lucru, pe lângă, bineînțeles, cel mai cunoscut produs al său, blocurile de construcție. În prezent, se folosește un plastic cu derivați vegetali pentru a le face mai ecologice și pentru a evita ca acestea să fie toxice în orice mediu.

Catalogul Lego este infinit, la fel ca și posibilitățile de joacă, motiv pentru care dorim să te invităm la un tur al diferitelor produse ale mărcii.

Lego Duplo

Printre diferitele colecții oferite de Lego se numără Lego Duplo, care se adresează în special copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani. În interiorul acestor cutii găsim clasicul joc de construcție, dar adaptat pentru cei mai mici copii, ținând cont de abilitățile lor motorii. Din acest motiv, piesele sunt mai mari, accesoriile sunt mai simple și formele sunt mai rotunjite pentru a le face mai atractive pentru micii exploratori.

Lego Duplo oferă un joc distractiv și educativ care le permite să-și dezvolte abilitățile de manipulare și coordonare. Este foarte recomandat să se încurajeze stimularea și creativitatea copilului în perioada copilăriei timpurii.

Lego Classic

Lego oferă o gamă largă de posibilități de joc în universuri diferite și variate (Disney, Star Wars, Batman, Creator, Jurassic World…), dar unul dintre ele este foarte special și are un farmec unic: Lego Classic. În interiorul acestor cutii găsim modele care ne amintesc de piesele originale ale acestui joc de construcție colorat. Te așteaptă momente de distracție, construind tot ce îți poți imagina. Se adresează copiilor cu vârste începând de la 8 ani și este foarte recomandat ca instrument de dezvoltare a gândirii creative.

Lego City

O altă categorie de jucării care a devenit unul dintre greii mărcii este Lego City. În diferitele cutii ale colecției sunt recreate, cu o grijă și o atenție deosebită pentru detalii, diferite scenarii de acțiune și aventură, în care, de cele mai multe ori, personajele principale sunt vehicule. Treci la treabă și construiește cel mai bun aeroport din istorie sau inventează-ți propria mașină experimentală. Recomandat pentru vârste de la 6 ani în sus.

Lego Harry Potter

Saga Harry Potter s-a impus, fără îndoială, ca un fenomen literar care continuă să câștige fani în întreaga lume. Și cum ar putea fi altfel, binecunoscutele personaje și decoruri, create de J.K. Rowling, sunt transformate în piese de colecție Lego. Colecția Lego Harry Potter recreează acest univers magic în detaliu și cu o mulțime de curiozități. Acum poți construi, iar și iar, sala de mese Hogwarts sau poți retrăi meciurile de Quidditch bântuitoare. Foarte recomandat pentru ucenicii vrăjitori cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani.

Lego pentru adulți

Putem găsi și modele de Lego pentru adulți, cu un design avansat și dificultate pentru a oferi mai multă provocare și distracție, cum ar fi Lego Creator Expert.

Această jucărie are o mare varietate de modele, ceea ce o face ușor de adaptat la gusturile copiilor sau chiar ale noastre! Unul dintre cele pe care dorim să le evidențiem pentru designul și vânzările sale sunt: Lego Technic, Lego Marvel Avengers Endgame Iron Man Armor Room, Lego Construction Set Architecture London și acestea sunt doar câteva.

Dar Lego nu este doar un joc de construcție. De exemplu, poți găsi o gamă largă de produse conexe. Printre preferatele celor mai mari fani ai acestei jucării se numără următoarele: Minifigurine Lego, produse de merchandising, cum ar fi brelocuri sau căni, jocuri video, filme sau cărți care îți vor da idei pentru noi construcții.

Acum tot ce trebuie să faci este să te apuci de treabă și să începi să construiești și să te joci. Și așa cum ne-au reamintit personajele din Lego Movie: Totul este fabulos!

sursa foto: emag.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea