11 decembrie – Ziua internațională a munților
11 decembrie – Ziua internațională a munților
Ziua internațională a munților, care este celebrată în fiecare an la 11 decembrie, urmărește să încurajeze comunitatea internațională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanța dezvoltării durabile a zonei montane.
Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internațional al munților desfășurat în 2002. Inițiativa a condus la crearea de comitete naționale și alianțe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internațional pentru punerea în valoare a regiunilor montane.
Acoperind aproximativ 22% din suprafața Pământului, munții joacă un rol important în direcția spre o creștere economică sustenabilă. Nu numai că furnizează mijloace de subzistență și asigură un trai decent pentru 915 milioane de oameni care trăiesc la munte din întreaga lume, adică 13% din populația globală, dar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogății naturale.
Munții furnizează apă dulce, energie și hrană — resurse care vor deveni insuficiente în următoarele decenii. Totuși, în zonele muntoase se înregistrează și o incidență ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în fața schimbărilor climatice, a defrișărilor, a degradării terenului și a dezastrelor naturale. Statisticile arată că o persoană din trei dintre locuitorii de la munte din țările în curs de dezvoltare este vulnerabilă în fața nesiguranței hranei și se confruntă cu sărăcie și izolare.
Provocarea pentru viitor este reprezentată de identificarea oportunităților durabile care pot aduce beneficii atât comunităților din zonele înalte, cât și a celor din zonele joase, precum și de ajutorul în eradicarea sărăciei fără o contribuție la degradarea ecosistemelor fragile din munți. (V.N.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Reformele lui Alexandru Ioan Cuza care au pus bazele statului unitar și modern român: Țară nouă, legi noi
Reformele lui Alexandru Ioan Cuza care au pus bazele statului unitar și modern român: Țară nouă, legi noi Unirea Principatelor Române sau Mica Unire din 1859 a fost marcată şi de reformele lui Alexandru Ioan Cuza, iar de atunci, în fiecare an, la 24 ianuarie, ne amintim cu emoție și mândrie de mărețul act prin […]