Rămâi conectat

Curier Județean

1000 de elevi vor gusta viața de student în această vară! O parte vor veni la „1 Decembrie 1918” în Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Students-450x300Peste 1000 de elevi de clasa a XI-a din România vor vedea pe pielea lor cum e să fii student în cadrul programului „Universități de Vară pentru Elevi”, lansat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) alături de Consiliul Național al Elevilor (CNE)

 Elevii pot gusta viața de student în una din cele 12 universități printre care se numără şi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Din cele 12, 8 sunt centre universitare implicate în cel mai amplu program național de promovare a unei alegeri informate și corecte a studiilor universitare de către elevii din România. Timp de 14 zile aceștia vor merge la cursuri și seminarii, da examene, participă la trening-uri, dezbate probleme importante pentru educație și tineret și vor trăi studențește, dormind în cămine și mâncând la cantine și localuri specifice. Pentru a se înscrie, doritorii trebuie să acceseze site-ul Universităţii pentru Elevi.

 Reprezentanții studenților și ai elevilor cred că prin acest program pot tăia de la rădăcini motivele abandonului școlar universitar în rândul participanților și pot reda tinerilor o imagine corectă legată de beneficiile urmării unei facultăți, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra învățământului atât în mediul preuniversitar cât și în cel universitar.

 „Aproape jumătate din studenți renunță la facultate, în mare parte din cauză că nu știu dinainte dacă facultatea li se potrivește dar și pentru că nu cunosc costurile și alte detalii relevante. În plus mulți studenți nu știu de la început că se pot implica în organizații studențești, ce drepturi au și cum și le pot apăra, ce oportunități oferă orașul gazdă. Toate sunt probleme la care ne dorim să răspundem prin acest program” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

 Organizatorii proiectului argumentează necesitatea acestuia și prin faptul că la nivelul Uniunii Europene se preconizează că cererea de absolvenți de studii superioare pe piața forței de muncă va crește cu aproximativ 16 milioane până în 2020, pe când cea pentru personal necalificat va scădea, în aceeași perioadă, cu aproximativ 12 milioane. În România, absolvenții de studii superioare au cu 30% mai multe șanse să se angajeze decât absolvenții de studii medii și de două ori mai multe șanse decât cei cu nivel scăzut de educație.

Universitățile în care organizații studențești membre sau partenere ale ANOSR implementează programul sunt: Universitatea  Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Universitatea din Oradea, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi , Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea Europei de Sud-Est Lumina din Bucureşti și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Proiectul este susținut de Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Educației Naționale și realizat cu sprijinul mai multor parteneri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Lucian Blaga, în sufletele elevilor de la Sebeș: Expoziție cu desene realizate de participanții la Concursul local de lectură „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lucian Blaga, în sufletele elevilor de la Sebeș: Expoziție cu desene realizate de participanții la Concursul local de lectură „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” Joi, 9 mai 2024, Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș a găzduit o expoziție specială dedicată desenelor realizate de elevii din clasele I – IV, participanți la etapa municipală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea