Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

10 Mai 2020: Ziua Tatălui. Prilej de recunoaștere a contribuției la viața de familie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând cu 2010, în cea de-a doua duminică a lunii mai, se sărbătorește Ziua Tatălui. Anul acesta, 2020, tăticii vor fi serbați în 10 mai.

Ziua Tatălui este sărbătorită la o săptămână după Ziua Mamei, care nu este pe 8 martie, așa cum, în mod eronat, mulți dintre noi cred. Astfel, în fiecare an, Ziua Mamei este în prima duminică din luna mai, urmată, la o săptămână, de ZIUA TATĂLUI.

Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată în România, pe 9 mai 2010. Datele calendaristice în care se va sărbători Ziua Tatălui în următorii ani sunt următoarele: 9 mai 2021, 8 mai 2022, 14 mai 2023, 12 mai 2024, 11 mai 2025 și 10 mai 2026.

ZIUA TATĂLUI 2020. Semnificaţia sărbătorii

Semnificația acestei zile este legată direct de poziția tatălui în familie și în societate. Ea are o semnificație aparte deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie în particular și la construirea societății în general.

În Evul Mediu celebrarea paternității se sărbătorea pe 19 martie, de Ziua Sfântului Iosif, numită de catolici Nutritor Domini (Nașterea Domnului). Sărbătoarea a fost adusă în America de către spanioli și portughezi.

Pe plan mondial, nu există în cazul celebrării zilei tatălui o tradiție bine conturată în jurul unei date anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la țară la țară. Indiferent în ce colţ al lumii sunt celebrate, Ziua Tatălui şi Ziua Mamei rămân o oportunitate de exprimare a aprecierii dragostei şi efortului părinţilor în creşterea şi educarea copiilor.

Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Tatălui şi Zilei Mamei a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, şi de Camera Deputaţilor, la 29 septembrie 2009, legea fiind promulgată la 13 octombrie 2009. Iniţiativa a aparţinut Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi unui grup de şapte parlamentari români, ”preocupaţi de susţinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului şi de întărirea rolului fiecărui părinte în creşterea şi educarea propriului copil”, după cum se arată în expunerea de motive postată pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Totodată, s-a propus ca cele două zile să fie sărbătorite în luna mai, ţinând cont de faptul că Organizaţia Naţiunilor Unite a instituit data de 15 mai ca Zi internaţională a familiilor şi de faptul că pe 1 iunie se celebrează Ziua Internaţională a Copilului. Astfel, trei săptămâni consecutive sunt marcate de sărbători dedicate copiilor, părinţilor şi familiei.

Începând din anul 2009, Legea 319/2009 prevede că Ziua Tatălui și Ziua Mamei sunt sărbătorite în luna mai a fiecărui an, la distanță de o săptămână una față de cealaltă. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin (2) din Constituția Romaniei, republicată.

Evenimentele organizate cu prilejul acestei zile constituie un mijloc de întărire a legăturilor dintre taţi şi copii şi de a atrage atenţia taţilor asupra obligaţiilor şi responsabilităţilor pe care le au. În mod tradiţional, tatăl era susţinătorul familiei, în timp ce mama era gospodina şi cea care se îngrijea de creşterea şi educarea copilului.

În zilele noastre atât mama cât şi tatăl împart responsabilităţile legate de creşterea copiilor şi îngrijirea casei. Studiile ştiinţifice confirmă faptul că implicarea ambilor părinţi în creşterea copilului ajută la dezvoltarea psiho-emoţională a acestuia.

sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea