Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

10 august 2018: 2 ani de la protestul Diasporei în capitală, înăbușit cu violență de forțele de ordine. Câte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

Ziarul Unirea

Publicat

în

În cursul serii de 10 august 2018, în București au avut confruntări violente între ultrasi și jandarmii care au folosit masiv gazele lacrimogene. Aproape 100.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei la Mitingul Diasporei.

100.000 de oameni au venit, vineri, în Piața Victoriei, la mitingul Diasporei. Printre protestatarii pașnici și-a făcut apariția grupuri de huligani care au provocat incidente violente cu jandarmii. Aceștia din urmă au folosit masiv gaze lacrimogene, iar în jurul orei 23.00 au intervenit în forță pentru evacuarea pieței. Jandarmii au lovit de-a valma și manifestanții pașnici, care se deplasau cu mâinile ridicate. În timpul incidentelor doi jandarmi, bărbat și femeie, au fost prinsi de un grup de huligani și bătuți. Doi manifestanți au intervenit făcând scut în apărarea celor doi. Potrivit Jandarmeriei, femeia a fost internată cu suspiciune de fractură de coloană cervicală.

Pe rețelele de socializare au apărut o serie de înregistrări video ale unor momente în care jandarmii lovesc cu brutalitate protestatari care sunt cu mâinile ridicate și nu au manifestări violente.

440 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, la protestul din Piața Victoriei, iar 24 dintre acestea erau jandarmi, informează ISU București-Ilfov, precizând, totodată, că 65 de pacienți au avut nevoie de spitalizare (nouă jandarmi).

Președintele Klaus Iohannis a condamnat intervenția brutală a jandarmilor

Într-un mesaj transmis vineri seară pe Facebook, șeful statului spune că „violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice”, și consideră intervenția jandarmilor „puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piață”. El cere ministrului de interne Carmen Dan „să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele”.

„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”

Potrivit estimărilor de la fața locului, în punctul maxim al protestului, în Piața Victoriei au fost aproape 100.000 de persoane.

După câteva ore de în care manifestările au fost pașnice manifestanții au încercat să rupă cordonul din fața sediului Guvernului, moment în care forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene. În zonă au fost dislocați jandarmi echipați pentru intervenție.
Peste 30.000 de oameni au protestat la Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara sau Iași.

Peste 5.000 de oameni au scandat pe străzile din Sibiu împotriva PSD și a Guvernului Dăncilă, oamenii spunând că au ieșit la protest pentru susținerea mitingului Diasporei, din Piața Victoriei din Capitală. 10.000 de protestatari au fost la Cluj-Napoca, potrivit Mediafax.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Postul Paștelui 2024, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Paștelui ortodox 2024 sau Postul Mare, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții Începând cu data de 18 martie 2024, va începe Postul Paștelui, care are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului. Citește și:  Cand pică Pastele ortodox […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea