10-24 aprilie: Concerte de PRICESNE, la Teiuș, Alba Iulia și Ocna Mureș, susținute de artiști de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena” și studenți teologi
Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, organizează, în luna aprilie, un turneu cu concerte de muzică religioasă în localitățile Alba Iulia, Teiuș și Ocna Mureș.
Vor urca pe scenă, încercând să transmită liniștea duhovnicească, prin cântece corale și pricesne tradiționale, soliști de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, precum Roxana Reche, Floricica Moga, Maria Filimon, Dorina Narița și Cătălin Hașa, Leontina Fărcaș, grupul vocal ”Muguri de Tezaur” și grupul coral al Seminarului Teologic Ortodox și al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
Programul concertelor:
10 aprilie, ora 18.00 – Alba Iulia, Catedrala Unității Naționale (Schit)
17 aprilie, ora 18.00 – Teiuș, Biserica Sfântul Nicolae
24 aprilie, ora 12.00 – Ocna Mureș, Biserica Sfântul Apostol Andrei
Aranjamentul și conducerea muzicală a întregului eveniment este semnată de Alexandru Pal.
Alexandru Pal a absolvit Academia de muzică din București și și-a început cariera muzicală sub îndrumarea naistului Gheorghe Zamfir, devenind unul dintre cei mai apreciați studenți ai maestrului și fiind prezent în spectacolele acestuia din țară și străinătate. În prezent, este dirijorul Ansamblului folcloric al Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba și profesor de nai la Liceul de Arte din Alba Iulia.
Ansamblul folcloric al Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba a luat ființă în anul 2008, sub bagheta dirijorului Gheorghe Burz. Începând cu vara anului 2009, dirijorul ansamblului este naistul Alexandru Pal. Ansamblul are în componență orchestra, ansamblul de dansuri și cinci soliști vocali. În cei 8 ani de activitate, ansamblul a fost prezent în manifestări culturale prestigioase și în emisiuni radio și TV cu o largă audiență. De asemenea, ansamblul în totalitate sau membri ai ansamblului au participat la festivaluri sau turnee în România, Belgia, Marea Britanie, Cehia, Germania, Elveția, Franța, Republica Moldova, Bulgaria și Egipt.
Leontina Fărcaș și grupul de copii ”Mugurii de Tezaur” sunt deja o marcă a județului Alba, micii soliști vocali fiind prezențe importante în numeroase emisiuni TV de pe toate posturile specializate din radiouri și televiziuni. Leontina Fărcaș a slujit scena românească peste 40 de ani aducând în sufletele tuturor bucurie, liniște și voie bună. Din anul 1973 a ales să-și împletească în mod armonios destinul de valoroasă interpretă cu cel de pedagog astfel încât în acest moment aproape toți interpreții valoroși de folclor din județul Alba au fost formați sub directa ei îndrumare. În cadrul Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba a format grupul vocal ”Muguri de Tezaur”, alături de care cântă de mai bine de nouă ani. Valoarea repertoriului lor, prestația artistică fără cusur și mai ales interpretarea de excepție a făcut ca acest grup să se bucure de succes și faimă fiind nelipsiți din marile evenimente culturale din țară.
Grupul Coral al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” și al Facultății de Teologie Ortodoxă Alba Iulia este format din elevi și studenți ai celor două instituții de învățământ ce provin din județele Alba, Mureș, Hunedoara, dar și din Republica Moldova, fiind pregătiți pe plan muzical de pr. prof. Nicolae Topîrcean și conf.univ.dr. Adam Domin. Ei au participat la numeroase concerte și concursuri, în țară și străinătate.
Bogdan Cornea, Emanuel Lazăr și Alexandru Grigoriță – tenori, Andrei Ciprian – Bariton și Silviu Sas – Bas, vor încerca alături de artiștii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba să transmită liniștea duhovnicească, ortodoxă, prin cântece corale și pricesne tradiționale, specifice acestei perioade a Postului Mare. (A.M.)
foto: arhiva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan