Rămâi conectat

Curier Județean

1 decembrie 2022-15 ianuarie 2023| Expoziție dedicată Încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria, la Casa Memorială „Lucian Blaga”, din Lancrăm

BONTEA Alexandru

Publicat

în

1 decembrie 2022-15 ianuarie 2023| Expoziție dedicată Încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria, la Casa Memorială „Lucian Blaga”, din Lancrăm

Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, compartiment al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, găzduiește, începând cu 1 decembrie 2022, Ziua Națională a României, o expoziție temporară dedicată importantului eveniment care a consfințit crearea României Mari, încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria, la Alba Iulia (în data de 15 octombrie 1922).

Expoziția surprinde eforturile depuse de administrația centrală și locală pentru pregătirea încoronării, organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură, dar și de o mare solemnitate, presupunând un uriaș efort financiar, dublat de pregătiri de amploare, dar și asumarea unor proiecte ambițioase care au necesitat viziune, respectarea unor termene și o infrastructură bine articulată.

Cu ajutorul imaginilor de epocă, cărți poștale ilustrate și fotografii din colecția muzeului albaiulian, sunt ilustrate etape din construcția bisericii edificate special pentru încoronare, viitoarea Catedrală a Încoronării, precum și principalele momente ale ceremoniei din 15 octombrie 1922, care s-a desfășurat în interiorul ei și pe platoul din fața acesteia.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Sebeș, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan Alba Iulia, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și poate fi vizitată în sala de conferințe a Casei Memoriale „Lucian Blaga” din Lancrăm, în perioada 1 decembrie 2022-15 ianuarie 2023.

Joi, 1 decembrie 2022, Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm va fi deschisă între orele 10.00 și 14.00, iar accesul va fi gratuit în toate expozițiile și pentru toți vizitatorii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Deținut de la Penitenciarul Aiud, condamnat pentru ultraj după ce a amenințat un agent de poliție

Unirea Ziarul

Publicat

în

Deținut de la Penitenciarul Aiud, condamnat pentru ultraj după ce a amenințat un agent de poliție Un deținut al Penitenciarului Aiud a fost condamnat pentru ultraj după ce a amenințat un polițist de peniteciare. Magistrații din Aiud au notat că polițistul de penitenciar amenințat de acesta a fost speriat de deținut și a evitat interacțiunea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea