Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Într-o școală din Alba, trei dascăli predau singurului elev de clasa a VIII-a

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

scoala-rimet01Trei dascăli predau doar unui elev de clasa a VIII-a,  acesta fiind singurul care a mai rămas în ciclul gimnazial la Școala din comuna Râmeț, județul Alba, o instituție de învățământ la care mai învață alți opt copii în ciclul primar. Elevul, care parcurge în fiecare zi opt kilometri până la școală, reușește să obțină rezultate destul de bune, datorită profesoarelor care fac eforturi pentru a-l medita.

Școala Gimnazială Râmeț, o clădire impozantă construită din piatră, cu internat la subsol, este frecventată în acest an școlar de doar nouă elevi.

Alin, un elev care se pregătește pentru Evaluarea Națională, nu a cunoscut cum este să înveți într-o clasă plină, dar nici emoțiile inerente că va fi scos la tablă și prins cu lecția neînvățată, deoarece este singurul școlar de gimnaziu din Râmeț. O profesoară îl învață matematică, fizică și chimie, învățătoarea îi predă noțiuni de muzică și desen, iar profesoara de română are catedră „mozaic”, pe lângă limba maternă deslușindu-i elevului și din tainele disciplinelor de cultură generală.

Alin stă la opt kilometri de școală și este adus, în fiecare zi, de tatăl lui, care îi ia din drum și pe unii dintre ceilalți elevi. Eforturi fac și profesoarele, care mai predau ore și la o școală din comuna învecinată, Ponor. Una dinte ele este pensionară, iar pentru a-l medita pe Alin, acestea sunt nevoite să parcurgă 15 kilometri până la Râmeț.

Doina Sas, care înainte de pensionare a mai predat matematică la Școala Gimnazială ”Ovidiu Hulea” Aiud, a mărturisit că notele lui Alin sunt bune, deși este o mare diferență între a lucra cu un singur elev sau cu o clasă plină de copii. ”Băiatul de clasa a VIII-a se descurcă bine, e foarte greu de predat, pentru că e matematică, e abstractă, și trebuie să-l atrag, nu să-l îndepărtez. Ca să-l atrag mai spui o glumă, mai povestim și iar facem matematică. E doar el, pe el îl întreb și doar el îmi răspunde”, a spus profesoara Doina Sas.

Ea a precizat că an de an copiii obțin rezultate bune la învățătură, absolvenți ai școlii devenind elevi ai Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud, cea mai bună instituție de învățământ din zonă.

Ceilalți opt copii învață în ciscoala-rimet09clul primar. Unul este în clasa pregătitoare, câte doi în clasele I-a și a III-a, iar alți trei elevi sunt în clasa a IV-a. Aceștia sunt pregătiți de o tânără învățătoare care le predă în sistem simultan. Elevii vin la școală în fiecare zi, chiar și atunci când zăpada este de jumătate de metru, subliniază dascălii.

Copiii care învață la această școală sunt ai familiilor care au un loc de muncă stabil în comună, a afirmat primarul din Râmeț, Vasile Raica. În anul școlar 2017-2018 primarul se așteaptă ca la școala din comuna Râmeț, în care nu există de altfel nicio grădiniță, să învețe 15-16 copii.

Comuna Râmeț este situată la 20 de kilometri de municipiul Aiud, în Munții Trascăului, iar starea proastă a drumului județean, ce face legătura între drumurile naționale, prin Ponor, Mogoș și Bucium, aproape că o izolează din punct de vedere rutier. Acesta este și unul dintre motivele pentru care nu se poate face zilnic naveta. Comuna are în componență 13 sate, dar cu toate acestea populația nu depășește în prezent 530 de locuitori. În 2014 s-a înregistrat o singură căsătorie, iar anul trecut niciuna, în timp ce de la începutul acestui an doar un cuplu și-a unit destinele la Primăria Râmeț și tot în acest an s-a consemnat o singură naștere.

Cazurile în care pe raza comunei se stabilesc tineri sunt foarte rare. S-a întâmplat cu câțiva ani în urmă, când o familie de bucureșteni s-a stabilit în satul Cheia, iar recent o familie cu trei copii din Maramureș a anunțat că intenționează să se mute în satul Valea Poienii.

Dragoș Suciu; Alexandra Mateș

[nggallery id=2860]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni” „Este nevoie de un schimb de generații în administrația județeană. Generația mea are obligația de a îngriji ce au construit părinții și bunicii noștri și de a dezvolta județul pentru generațiile viitoare. E o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea