Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Ziua mondială pentru diversitate culturală, marcată la Colegiul Național ”David Prodan” Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

21 mai , Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog si dezvoltare, stabilită la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educatie, Stiință și Cultură (UNESCO), a fost marcată la Cugir  printr-un  program divers susținut de elevii mai multor școli invitați la CDI-ul Colegiului Național ,,David Prodan”.

Invitata surpriză a fost Martina Slabejova din  Rimavská Sobota -Slovenia, voluntară sosită în țara noastră în cadrul proiectului european ,,PlaNET SOEN” încheiat între E-ZAVOD din Slovenia și  Asociația ,,Alternative Sociale Millenium” din Cugir, a cărei membru fondator este  Adriana Crișan- SPAS Cugir. Însoțită de psiholog Arabela Găldău, traducătoarea în engleză, Martina și-a exprimat  plăcerea de a interacționa activ  cu  elevii cugireni, apoi a recitat în slovenă o poezie.

Spectacolul prezentat de David Mihai, a început cu recitarea de către Adrian Dache a poeziilor personale ,,La început de mai”și ,,Celor ce se iubesc”, ultima pusă pe muzică și interpretată la chitară de talentatul elev al CNDP.

Programul  a cuprins minunate cântece populare interpretate de Georgiana Bogdan (Satul meu, grădină mare!) și Jurjiu Daria Maria (Codrule, bătrânule), eleve pregătite de profesoarele Ionela Suciu și Adina Toma de la Școala Gimnazială Săliște. Maximiliana Poienar, membră a grupului ,,Mlădițe cugirene” condus  de profesoara Ionela Popa, ne-a încântat cu deosebita interpretare a cântecului ,,Mămucă, inima ta”.

După interesanta scenetă de teatru ,,Pantomimă” interpretată de Maria Caraman și Rareș Oarga, piesă care a stârnit atât amuzamentul cât și aplauzele invitaților, a urmat momentul plin de energie pregătit de Școala Magică, moment  realizat prin cântecele ,,Gelem ,Gelem” și ,,Sapiso” interpretate de fanfara  ,,Music Form”. Cei zece tineri din  trupa pregătită de domnul Cristian Roman, au uimit asistența cu talentul lor de a cânta la trompetă, tobe, trombon, acordeon și alte instrumente muzicale. Au interpretat: Buta Alexandru, Sârb Sebastian, Chirpa Silviu, Vințan Marian, Tolan George, Roșu Gabriel, Sabău Paul, Șimon Darius, Moldovan Adrian, Roșu Ghiță.

Perechea dansatorilor Bianca Vesa și Radu Stoian au încântat apoi prin profesionalismul deja binecunoscut, interpretând două dansuri în stilurile Cha-Cha și Jive. Codruța Ivan și Andreea Ciucur au prezentat publicului două dintre creațiile grupului  ,,Fashion-Time” de la CNDP, grup  care condus de Anca Csutka a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol  la parada   de modă E-Cool cu ţinute realizate din materiale reciclabile, paradă din cadrul Concursului Județean ,,Green Fashion Show ’’desfășurat în 11 mai la Alba Iulia.

După frumoasa interpretare a piesei ,,I See Fire” a lui Ed Sheeran de către Denisa Trif acompaniată la chitară de colegii Darius Sbuchea și Adrian Dache, toți invitații  au servit pizza, bomboane și suc, în timp ce documentarista Tatiana Ungurianu a împărțit tuturor participanților diplome pe deplin meritate.

Pentru că  tot în 21 mai sărbătorim Sfinții Împărați Constantin și Elena, grupul ,,Micii istorici” ai Școlii Gimnaziale nr.3 condus de profesoara Daniela Satmari, au discutat despre importanța acestor două personaje istorice, menționând Edictul de la Milan din anul 313, actul oficial care a adus  printre altele recunoașterea creștinismului ca religie de stat,  descoperirea crucii pe care  a fost răstignit Iisus Hristos sau   generalizarea Duminicii ca zi de repaus în Imperiul Roman începând cu anul  321. După prezentarea powerpoint, Diana Negrea, Alexandru Todescu, Mark Doszlop și colegii lor au colorat icoane care au fost apoi expuse pe panoul CDI.

Atmosfera electrizantă  a zilei de azi a fost întreținută de mascotele Roxy- Roxana Mizgar și Pikachu- Roxana Cochileț, care alături de colegii lor, Cristina Matei, Maria Codrea, Viorel Codrea, Marian Codrea și Mihai Kovacs au contribuit la excelenta desfășurare de tinere și diverse talente.

  (C.P.)

[nggallery id=4019]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un bărbat care a înșelat o vârstnică cu peste 4.000 de euro, judecat după aproape 6 ani de la comiterea faptei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat care a înșelat o vârstnică cu peste 4.000 de euro, judecat după aproape 6 ani de la comiterea faptei Un bărbat specializat în infracțiuni de înșelăciune a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud. Fapta a avut loc în 18 noiembrie 2018, iar dosarul a trecut de faza camerei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea