Sub administrarea primarului Silviu Vințeler, orașul Ocna Mureș renaște, crește și se dezvoltă odată cu Băile Sărate
Sub administrarea primarului Silviu Vințeler, orașul Ocna Mureș renaște, crește și se dezvoltă odată cu Băile Sărate
A fost nevoie de un bun gospodar, un om cu viziune și curaj, dinamic și perseverent ca primarul Silviu Vințeler, pentru a scoate din sărăcie și mizerie orașul Ocna Mureș, al cărui declin economic părea de neoprit după închiderea Băilor Sărate.
Visul primarului Silviu Vințeler de a reînvia tradiția Băilor Sărate a devenit realitate după ani de muncă, eforturi și sacrificii. Bineînțeles că acest lucru nu l-a putut realiza singur, ci, așa cum a mărturisit, cu echipa lui din primărie, cu sprijinul Consiliului Județean, al colegilor din PNL, precum și al altor colaboratori care au răspuns provocării de a reporni baza de tratament balnear, pentru care orașul salin devenise renumit încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Silviu Vințeler a fost ales primar al orașului în anul 2012, iar în 2015 a pus bazele colaborării dintre Consiliul Local Ocna Mureș și Consiliul Județean Alba, pentru construirea complexului balnear, printr-o cofinanțare egală. Lucrările demarate în anul 2018 au fost finalizate la sfârșitul anului 2022, iar anul trecut, în luna mai, Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș și-a deschis porțile pentru primii turiști. Dovada faptului că investiția, în valoare de aproximativ 8 milioane de euro, este un succes este profitul brut de 4 milioane de lei realizat în cursul anului 2023, în doar câteva luni de la inaugurare, de atunci complexul balnear fiind vizitat de un număr tot mai mare de turiști români, dar și străini.
Datorită Băilor Sărate, în oraș și împrejurimi se dezvoltă și alte servicii: transporturi, unități de cazare, localuri de alimentație publică, magazine de suveniruri etc.
Primarul Silviu Vințeler a înțeles că pentru o dezvoltare sustenabilă este necesară elaborarea de proiecte pentru atragerea de fonduri europene, astfel că, pe zi ce trece, orașul Ocna Mureș devine tot mai înfloritor, renăscând practic din propria cenușă.
Citește și: 11-12 mai 2024 | Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș: Întreceri sportive, spectacole cu solisti locali și invitați speciali. PROGRAMUL
Până la această dată au fost finalizate sau se află în diferite stadii de execuție nu mai puțin de 26 de proiecte de investiții! Au fost finalizate lucrări de aproximativ 20 de milioane de euro, fiind demarate alte investiții de circa 13,5 milioane de euro.
Primarul Silviu Vințeler a scos din noroaie Uioara de Jos (Ciunga), unde au fost asfaltate 13 străzi, și Uioara de Sus, unde au fost modernizate 10 străzi. Totodată, la Ocna Mureș au fost modernizați aproape 6 km de străzi urbane: 2,4 km drumuri publice; 4,5 km piste pentru bicicliști; aproape 5 km zone pietonale și 7.000 mp de zone verzi. În oraș au fost construite și două blocuri sociale cu 16 apartamente fiecare, iar alte spații locative sunt incluse în proiectul „Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale din orașul Ocna Mureș”, lotul 1 și lotul 2.
Pentru că cea mai mare bogăție a omului este sănătatea, primarul Vințeler a derulat un proiect de creștere a eficienței energetice la Spitalul Orășenesc Ocna Mureș, iar în viitorul apropiat se va finaliza și renovarea energetică a policlinicii. Din respect pentru seniorii orașului, pentru cei care au trudit la construirea lui, primăria implementează proiectul „Centru de zi de asistență și recuperare, cu echipă mobilă de îngrijire la domiciliu, pentru persoane vârstnice din orașul Ocna Mureș”.
De asemenea, a modernizat sistemul de iluminat public al orașului, care nu doar că este mai eficient, ci este și mai econom, trecându-se la tehnologia LED. Urmează localitățile Uioara de Jos, Uioara de Sus, Războieni-Cetate, Cisteiu de Mureș și Micoșlaca, unde proiectul a fost deja demarat.
În cadrul parteneriatului cu comuna Unirea, au fost achiziționate 3 autobuze electrice, iar în Ocna Mureș va fi implementat un sistem de transport inteligent (ITS), pentru care se află în execuție proiecte prin care vor fi montate sisteme de semafoare interconectate, va fi pus în funcțiune un centru de control al traficului și vor fi înființate o platformă de date deschise (bază de date GIS) și un sistem de parcare inteligent.
Tot pentru a economisi banii contribuabililor, a fost realizat un sistem fotovoltaic pentru producerea de energie electrică pentru consum propriu al orașului Ocna Mureș, iar prin alt proiect aflat în derulare cele două corpuri ale primăriei vor fi reabilitate.
Silviu Vințeler știe că viitorul orașului îl reprezintă copiii, astfel că a investit bani serioși în reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș, unde elevii și cadrele didactice beneficiază acum de standarde europene. Dar în lucru se află și renovarea energetică moderată a clădirilor Liceului Teoretic „Petru Maior” și dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din oraș. Primarul Vințeler are însă în vedere și construirea unei creșe, pentru ca tinerii părinți care muncesc să aibă unde să-și lase copiii când sunt plecați la serviciu. Totodată, acum se lucrează la introducerea rețelei de canalizare menajeră în localitățile Cisteiu de Mureș și Micoșlaca, după ce, printr-o investiție a SC Apa CTTA Alba, a fost schimbată rețeaua de alimentare cu apă în Ocna Mureș, pe o lungime totală de 54 km.
În execuție se află și construirea a 6 insule ecologice supraterane și a unui centru de colectare prin aport voluntar în orașul Ocna Mureș.
Planurile primarului Silviu Vințeler pentru Ocna Mureș nu se opresc însă aici și aș enumera doar amenajarea unui Aqua Park în apropierea Băilor Sărate, construirea unui pod de autostradă peste râul Mureș, la Cisteiu de Mureș, asfaltarea străzilor la Războieni-Cetate, Cisteiu de Mureș și Micoșlaca și multe altele.
Orice localnic sau turist care vizitează acum orașul Ocna Mureș poate constata, fără părtinire, performanța managerială a primarului Silviu Vințeler, pentru că faptele vorbesc în locul lui, putând concluziona că și în următorii ani edilul urbei își va dărui cu certitudine toată puterea și priceperea pentru a-și pune în operă tot ce și-a propus!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Primăria municipiului Blaj achiziționează servicii cadastrale pentru întăbularea a peste 750 de imobile din extravilanul orașului. Licitația, lansată pe SEAP
Primăria municipiului Blaj achiziționează servicii cadastrale pentru întăbularea a peste 750 de imobile din extravilanul orașului. Licitația, lansată pe SEAP Administrația municipiului Blaj a lansat recent licitația în SEAP, care prevede achiziția de servicii cadastrale de înregistrare sistematică având ca obiect sectoare cadastrale din cadrul UAT Blaj care cuprind un număr de 766 imobile din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum o oră
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite