Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ziua Mondială a vederii, sărbătorită pe 13 octombrie 2016 sub sloganul ”Stronger together”

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ziua-vederii

Anul acesta marchează prima ediție în care Ziua Mondială a Vederii se aniversează în România simultan cu celelalte state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ce au aderat la Planul de Acțiune Globală (PAG), document ce vizează îmbunătățirea sănătății vederii la nivel mondial („Universal Eye Health”) pentru următorii patru ani.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Azi este momentul să acordăm vederii importanța cuvenită, simțul vizual asigurând evoluției noastre mai mult de 83% din informațiile necesare intregrării noastre în mediu.
Ochii au mai mult de 2 milioane de părți componente, situându-se pe locul secund în topul celor mai complexe organe ale corpului uman, primul loc fiind ocupat de creier. Funcția primară a sistemului oftalmologic este vederea, abilitate finită și neregenerabilă.

Ziua mondială a vederii (World Sight Day – WSD) este marcată anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie și reprezintă o manifestare ce vizează toți partenerii implicați în prevenirea problemelor de vedere, anul acesta fiind marcată la 13 octombrie.

Ziua mondială a vederii are drept scop de a atrage atenția, la nivel mondial, asupra pacienților care suferă din cauza lipsei totale a vederii, asupra numărului crescut de probleme oculare și asupra pacienților care au nevoie de ajutor.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Prevenirea Orbirii, la nivel mondial, aproximativ 285 milioane de oameni au vederea afectată parțial sau total. Dintre aceștia, 39 de milioane sunt orbi și 246 de milioane au afecțiuni oculare moderate sau severe, 90% dintre nevăzători trăiesc în țări cu venituri mici. Cu toate acestea, 80% din afecțiunile oculare pot fi evitate, în sensul că sunt ușor tratabile sau pot fi prevenite. Numărul de persoane nevăzătoare din cauze infecțioase s-a redus semnificativ în ultimii 20 de ani.

Se estimează că 19 milioane de copii suferă de afecțiuni oculare, iar aproximativ 65% dintre toate persoanele care au deficiențe de vedere sunt în vârstă de 50 de ani sau peste. Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii recomandă ca acțiunile desfășurate la nivel global să se concentreze pe necesitatea accesului tuturor persoanelor la serviciile medicale pentru îngrijirea ochilor.

Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii a fost înființată în 1975 drept o organizație de coordonare, pentru a conduce eforturile internaționale în activitățile de prevenire a orbirii. Prima sa realizare majoră a fost de a promova un program pentru prevenirea orbirii, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății.

 

Sursa: agerpres.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea