Ziua mondială a leguminoaselor: România ocupă locul 7 în topul Uniunii Europene în ceea ce privește această producție
Ziua mondială a leguminoaselor: România ocupă locul 7 în topul Uniunii Europene în ceea ce privește această producție
Potrivit unor date publicate luni de Eurostat, România este al șaptelea producător de leguminoase (mazăre, fasole, lupin, năut şi linte) al Uniunii Europene.
Datele arată că, producţia totală de leguminoase (mazăre, fasole, lupin, năut şi linte) a Uniunii Europene a fost de 4,11 milioane tone în 2018, iar suprafaţa totală alocată acestor culturi a fost de 2,17 milioane hectare, adică o suprafaţă puţin mai mică decât cea a insulei Sardinia.
Statele membre UE cu cea mai mare producţie de leguminoase în 2018 au fost Franţa (840.000 de tone), Spania (690.000 de tone), Polonia (460.000 de tone), Germania (400.000 de tone) şi Lituania (380.000 de tone). Împreună, aceste cinci ţări, au fost responsabile pentru 67% din producţia totală de leguminoase a UE în 2018.
După primele cinci state urmează Italia cu o producţie de leguminoase de 219.000 de tone în 2018, România cu o producţie de 191.000 de tone, Grecia (181.000 de tone) şi Bulgaria (122.000 de tone).
În cazul României, datele Eurostat arată că producţia de leguminoase variază semnificativ de la un an la altul. Dacă în anul 2016 producţia de leguminoase a României a fost de aproximativ 99.000 de tone, în 2017 s-a triplat până la 301.000 de tone, pentru ca în 2018 să scadă la 191.000 de tone, iar în 2019 a crescut până la 265.000 de tone.
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a proclamat 10 februarie drept Ziua mondiala a leguminoaselor.
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), având în vedere valoarea leguminoaselor, a adoptat o rezoluţie (A/RES/68/231) la 20 decembrie 2013, care proclama 2016 ca Anul internaţional al leguminoaselor.
Marcarea Anului internaţional al leguminoaselor de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a sporit conştientizarea publicului asupra beneficiilor nutriţionale şi de mediu ale legumelor ca parte a producţiei durabile de alimente.
Leguminoasele nu includ culturile care sunt recoltate verzi (de exemplu, mazăre verde sau fasole verde), care sunt clasificate drept culturi vegetale. De asemenea, sunt excluse acele culturi utilizate în principal pentru extracţia de ulei (de exemplu, soia şi alunele) şi culturile leguminoase care sunt utilizate exclusiv în scop de însămânţare (de exemplu, seminţe de trifoi şi lucernă).
Surse: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Schimbări importante pentru liceele din țară! Ministrul Educației a făcut anunțul: ,,Putem să dăm sens real şcolii”
Schimbări importante pentru liceele din țară! Daniel David a făcut anunțul: ,,Putem să dăm sens real şcolii” Programul Naţional pentru pilotarea sistemică de planuri-cadru în învăţământul liceal de stat, particulare şi confesionale a fost lanat. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Astfel, directorii acestor licee vor putea propune noi modele de studiu […]
Sorin Grindeanu a concurat singur și a câștigat: A fost ales președinte al PSD. Cine face parte din echipa de conducere
Sorin Grindeanu a concurat singur și a câștigat: A fost ales președinte al PSD Social-democrații și-au ales vineri, 7 noiembrie 2025, noul președinte de partid, precum și echipa de conducere. După acest congres, PSD nu se va mai autodefini ca progresist. Sorin Grindeanu a fost singurul candidat înscris în cursa pentru șefia formațiunii. Printre numele […]
Concediile medicale au scăzut record. Statul a economisit peste 300 de milioane de lei Surpriză în sistemul sanitar! Numărul concediilor medicale a scăzut semnificativ, ceea ce a dus la economii importante pentru bugetul de stat. Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat că în doar trei luni (iulie – septembrie 2025) s-au înregistrat peste 200.000 de […]