Rămâi conectat

Curier Județean

Ziua Minerului, ediția 2012: meciuri de fotbal și rugby, petrecere în stil mineresc și vizite ghidate pentru turiști

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

•O nouă ediţie a Zilei Minerului va avea loc duminică, 2 septembrie, pe stadionul Minerul din Roşia Montană.

Mii de locuitori din Munții Apuseni și vizitatori din toată țara sunt așteptați la Roșia Montană duminică, 2 septembrie, la tradiționala  sărbătoare a Zilei Minerului, eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local Roșia Montană, în parteneriat cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

Programul desfășurat pe Stadionul Minerul va începe la ora 12 cu un mini-campionat de fotbal și va continua de la 13.30 cu meciuri demonstrative de rugby, urmate, de la ora 15.00, de petrecerea în stil mineresc. La fel ca în anii trecuți, organizatorii au invitat o serie de cântăreți îndrăgiți de muzică populară, dar au pregătit și câteva surprize de muzică ușoară.

Vor cânta pentru minerii din Apuseni Mirela Petrean, Tinu Vereșezan, Adi Balint, Mirela Mănescu, Nelu Șopterean, Grupul Instrumental „Dor”, „Copiii de Aur”, Corul Minerilor, Deepcentral și rapperul Puya. Seara se va încheia cu focuri de artificii, iar organizatorii promit și alte surprize.

O altă atracție a ediției din acest an o constituie vizitele ghidate gratuite în Roșia Montană, organizate de RMGC în ziua de duminică, între orele 10.00 și 17.00, atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii care vor să afle mai multe despre proiectul minier.

Primul traseu include o vizită în fosta carieră și la stația pilot de epurare a apelor acide din Roșia Montană. Vizitatorii vor putea vedea cum arată cariera Cetate în prezent, după închiderea exploatării de stat, care s-a desfășurat în perioada 1971-2006. În contrast cu vechea tehnologie, ale cărei urme se văd şi astăzi la Roşia Montană, stația pilot de epurare a apelor acide reprezintă o investiţie modernă şi o premieră în România, testând două metode pentru curățarea apelor acide care se scurg din vechile galerii miniere.

A doua variantă propusă de organizatori pentru vizitare este Galeria Cătălina-Monulești, ce păstrează urme de exploatare din toate epocile istorice. În trecut, aici a fost descoperit întâmplător cel mai mare lot de tăblițe cerate romane.

Al treilea traseu propune un tur al caselor restaurate/aflate în curs de restaurare din centrul istoric. Până în prezent, 16 clădiri au fost incluse în programul de reabilitare şi refuncţionalizare a centrului istoric şi pentru alte 160 s-au efectuat lucrări de mentenanţă şi intervenţii de urgenţă.

Înscrierile și plecările se vor face de la punctele de informare ale proiectului minier din Piața Veche, iar vizitatorii vor primi echipament adecvat și vor fi instruiți cu privire la măsurile de siguranță pe care trebuie să le respecte pe parcursul circuitelor.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Transportatorii de marfă și persoane, verificați de polițiștii din Alba: Nereguli și sancțiuni aplicate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Transportatorii de marfă și persoane, verificați de polițiștii din Alba: Nereguli și sancțiuni aplicate În perioada 23-24 aprilie 2024, sub egida ROADPOL, polițiștii rutieri din județul Alba au efectuat activități de verificare a legalității transportului rutier de persoane și de marfă. În acest context, polițiștii rutieri au verificat autovehiculele destinate transportului public de persoane cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea