Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ziua de 9 mai – zi cu triplă semnificație: Independenţa României, Ziua Victoriei şi Ziua Europei

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ziua de 9 mai, zi cu triplă semnificație: Independenţa României, Ziua Victoriei şi Ziua Europei

Ziua de 9 mai are pentru poporul român o multiplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877 și Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial sărbătorim şi Ziua Europei.

Astfel, data de 9 mai reprezintă un moment de adâncă reflexie şi de aducere – aminte a faptelor şi evenimentelor din istoria trecută şi recentă a României şi implicit a Europei care au marcat evoluţia acestora pe scena politică, economică şi militară a lumii.

Citește și: 9 mai – Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

La 9 MAI 1977 România îşi cucerea statutul de stat independent şi devenea un garant al menținerii status-quo-ului în această regiune, rol pe care continuă să-l joace şi în prezent, alături de partenerii din UE şi NATO.

La mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii şi europenii deopotrivă au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a dus la încheierea celui de-al doilea război mondial.

Omagierea ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru înfrângerea fascismului şi nazismului, trezeşte și astăzi cele mai alese sentimente în rândurile populaţiei, care iartă, dar nu uită jertfele bunicilor şi părinţilor noştri pentru apărarea valorilor umaniste şi a drepturilor universale ale omului care reprezintă condiţia sine qua non a păstrarii demnităţii umane şi a păcii mondiale.

Citește și: 24 ianuarie 1859, data la care a avut loc Mica Unire. Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza

Să ne înclinăm cu recunoştinţă în faţa veteranilor de război şi să aducem un pios omagiu celor care au adus sacrificiul suprem pe câmpurile de luptă pentru libertate şi democraţie.

Astăzi serbăm și Ziua Europei. În urmă cu 72 de ani, ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru asigurarea păcii pe termen lung în Europa şi implicit la nivel mondial.

Citește și: Cum s-a înfăptuit Marea Unire • Cronologie (pe scurt), despre cum s-a făcut Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 • Marea Unire referat • Cine a făcut Marea Unire

Astăzi, mai mult ca oricând cetăţenilor europeni cu drepturi depline le revine obligaţia de a contribui activ la apărarea valorile europene şi umaniste pentru asigurarea unei convieţuiri paşnice şi pentru un respect reciproc, premise ale înfăptuirii agendei viitoare a Uniunii Europene care urmăreşte construirea unei lumi mai sigure și mai bune pentru toți, în care nimeni nu este lăsat în urmă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Horoscop săptămânal 20-26 ianuarie 2025 pentru fiecare zodie: Previziuni legate de sănătate, bani, familie, dragoste

Unirea Ziarul

Publicat

în

Horoscop săptămânal 20-26 ianuarie 2025  pentru fiecare zodie: berbec, taur, gemeni, rac, leu, fecioară, balanță, scorpion, săgetător, capricorn, vărsător, pești Horoscop săptămâna: 20-26 ianuarie 2025 O săptămână plină de influențe astrale diverse, care aduc energie și provocări în toate domeniile vieții. Găsește-ți echilibrul și învață să transformi obstacolele în oportunități! Horoscop săptămâna 20-26 ianuarie 2025 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea