Rămâi conectat

Curier Județean

Ziua Culturii Naționale 2022: Expoziții, spectacole și recitaluri, organizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Publicat

în

Ziua Culturii Naționale 2022: Expoziții, spectacole și recitaluri, organizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, o serie de evenimente cultural-artistice pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale. Manifestările cuprind expoziții de artă și de fotografie, lansări de carte, spectacole de teatru și recitaluri.

Galeria de artă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia) găzduiește, în perioada 15 – 30 ianuarie 2022, două expoziții, respectiv expoziția de grafică „UNIVERS EMINESCIAN” și expoziția de pictură „JOCUL CULORILOR”. În cadrul celor două expoziții își prezintă lucrările cursanții clasei de arte plastice (grafică și pictură) din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri a CCAB, coordonați de Ioana Raica.

Electrica Furnizare Discount

Tot în perioada 15 – 30 ianuarie 2022, spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” va găzdui expoziția de artă fotografică „PRIN OCHII CĂRȚII”, în cadrul căreia expun lucrări cursanții clasei de artă fotografică din cadrul centrului (coordonator Vasile Sârb).

La ora 11:00, la Sala Unirii din Alba Iulia, este programată lansarea de carte „Familia Chețianu în slujba bisericii și națiunii române”, volum semnat de istoricul Răzvan Mihai Neagu.

La ora 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, este programat spectacolul „CRĂIASA ZĂPEZII”, după Hans Christian Andersen. Adaptarea și regia sunt semnate de Oana Leahu, scenografia de Hristina Nedeva – Mladenovic, iar muzica de Cari Tibor. Teatrul de Păpuși „Prichindel” găzduiește de la ora 18:00 și un RECITAL DE LIED, susținut de soprana Lorena Puican și pianistul Péter Kolcsár. În program sunt incluse lucrări din creația universală de lied a compozitorilor: Tiberiu Brediceanu, Felicea Donceanu, Eduard Caudella, Marțian Negrea, Frédéric Chopin, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Richard Strauss. Ambele spectacole se desfășoară cu public, dar cu respectarea măsurilor organizatorice și sanitare.

Ziua Culturii Naționale se va încheia cu spectacolul „RECITAL CAMERAL LA PALAT”, care va începe la ora 19:30 și va fi transmis online de la Centrul Cultural „Castel Sâncrai”. Recitalul va fi susținut de Orchestra de Cameră a Județului Alba, alături de soliștii Alexandru Pal la nai și Dan Liviu Cernat la vioară. În program sunt incluse lucrări din creația compozitorilor: Ciprian Porumbescu, George Enescu, Béla Bartók și Alexandru Pal.

Activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale sunt organizate cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție. De asemenea, participarea este permisă doar pentru persoanele care îndeplinesc una dintre următoarele condiții: sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS- COV-2, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, nu mai vechi de 48 de ore.

Ziua Culturii Naționale este marcată, în fiecare an, la data de 15 ianuarie, ziua de nașterea a marelui poet național Mihai Eminescu. Ziua este sărbătoare națională din anul 2010, când a fost adoptat un proiect de lege. Inițiatori motivau această decizie prin faptul că „Ziua Culturii Naționale va fi o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”. Ziua Culturii Naționale este marcată în multe alte țări europene prin evenimente culturale care omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. De menționat că și în Republica Moldova, autoritățile au hotărât ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale.
Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, fiind considerat cel mai important poet din literatura română. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani și a murit 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la București.

ZIUA CULTURII NAȚIONALE – PROGRAM

Galeria de artă a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia)
Expoziția de grafică ,,UNIVERS EMINESCIAN”
Expoziția de pictură ,,JOCUL CULORILOR”
– expun cursanții clasei de arte plastice (grafică și pictură) din cadrul CCAB, coordonator Ioana Raica
– expoziție permanentă în perioada: 15 – 30 ianuarie 2022

Spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia)
Expoziția de artă fotografică PRIN OCHII CĂRȚII
– expun cursanții clasei de artă fotografică din cadrul CCAB, coordonator Vasile Sârb
– expoziție permanentă în perioada: 15 – 30 ianuarie 2022

ora 11:00 – Sala Unirii din Alba Iulia
Lansare de carte: ,,Familia Chețianu în slujba bisericii și națiunii române” semnată de istoricul Răzvan Mihai Neagu

ora 12:00 – Sala 67 a Teatrului de Păpuși ,,Prichindel” Alba Iulia
Spectacolul ,,CRĂIASA ZĂPEZII”, după Hans Christian Andersen
Adaptarea și regia: Oana Leahu
Scenografia: Hristina Nedeva – Mladenovic
Muzica: Cari Tibor
– SPECTACOL CU PUBLIC, cu respectarea măsurilor organizatorice și sanitar

ora 18:00 – Sala 67 a Teatrului de Păpuși ,,Prichindel” Alba Iulia
RECITAL DE LIED
Lorena Puican – soprană
Péter Kolcsár – pian
În program lucrări din creația universală de lied a compozitorilor: Tiberiu Brediceanu, Felicea Donceanu, Eduard Caudella, Marțian Negrea, Frédéric Chopin, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Richard Strauss.
– RECITAL CU PUBLIC, cu respectarea măsurilor organizatorice și sanitare

ora 19:30 – transmisiune online de la Centrul Cultural ,,Castel Sâncrai”
RECITAL CAMERAL LA PALAT
Orchestra de cameră a Județului Alba
Soliști:
Alexandru Pal – nai
Dan Liviu Cernat – vioară
În program lucrări din creația compozitorilor: Ciprian Porumbescu, George Enescu, Béla Bartók și Alexandru Pal.

Publicitate

Curier Județean

La Sebeș se păstrează nivelul minim al impozitelor șI taxelor locale prevăzute de codul fiscal pentru anul 2022

Publicat

în

La Sebeș se păstrează nivelul minim al impozitelor șI taxelor locale prevăzute de codul fiscal pentru anul 2022

Pentru anul 2022, la fel ca și în anii anteriori, primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a propus ca pentru persoanele fizice să se păstreze nivelul minim al impozitelor și taxelor locale prevăzute în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit art.491 alin.(1) din Codul fiscal, impozitele și taxele locale se indexează anual cu rata inflației, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Rata inflației, publicată pe site-ul  Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost de 2,6 %, acesta fiind procentul de creștere a impozitelor și taxelor locale, stabilit de lege.

Electrica Furnizare Discount

Redăm mai jos un exemplu privind nivelul impozitelor și taxelor locale în anul 2022, comparativ cu anul 2021, pentru un contribuabil cu domiciliul în Sebeș, str. Mihail Kogălniceanu, jud. Alba, zona de impozitare „B”, care deține în proprietate următoarele bunuri mobile și imobile:

clădire cu destinația locuință, compusă din:

o   corp principal, în suprafață de 60 mp., din cărămidă arsă, cu instalații de apă, canalizare și încălzire, an construcție 1994;

o   pivniță, în suprafață de 12 mp., din cărămidă arsă, cu instalații de apă, canalizare și încălzire, an construcție 1994;

o   anexă, în suprafață de 85 mp., din cărămidă arsă, cu instalații de apă, canalizare și încălzire, an construcție 1994;

o   teren cu construcții (curte) în suprafață de 245 mp.;

o   grădină, în suprafață de 1.005 mp., categoria de folosință „teren arabil”;

o   teren extravilan, în suprafață de 10.400 mp., categoria de folosință „teren arabil”;

o   autoturism, cu capacitate cilindrică de 1.896 cmc;

Categoria de impozit Impozit datorat

2021

-lei-

Impozit datorat

2022

-lei-

Creștere

în anul 2022, comparativ cu anul 2021

Impozit clădiri 168 172 2,4 %
Impozit teren cu construcții (curte) 114 117 2,6 %
Impozit teren grădină 9 9 0,0 %
Impozit teren extravilan 115 118 2,6 %
Impozit pe mijloacele de transport 198 203 2,6 %
TOTAL 604 620 2,6 %
Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Iluminat eficient în satele aparținătoare Municipiului Aiud: A fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor

Publicat

în

Iluminat eficient în satele aparținătoare Municipiului Aiud: A fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor

În cursul zilei de luni, 17 ianuarie, a fost semnat contractul privind execuția lucrărilor de modernizare a sistemului de iluminat public în cele 9 sate componente și aparținătoare municipiului Aiud.Valoarea adjudecată a contractului este de 1.915.390,49 lei, fără TVA.

„Prin această investiție, vom monta 1.028 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED și vom implementa sistemul de dimare prin telegestiune. Durata de implementare este de maximum 8 luni.

Astfel, atât urbanul municipiului Aiud (proiect finanțat din fonduri europene), cât și ruralul municipiului Aiud (proiect finanțat prin AFM) vor beneficia de iluminat public modern”, au transmis reprezentanții primăriei Aiud.

Electrica Furnizare Discount

Pricipalele obiective specifice ale proiectului sunt:

– reducerea consumului de energie electrică, al emisiilor de C02 şi implicit scăderea puterii instalate totale;

– reducerii tonelor echivalent petrol;

– realizarea unui iluminat la nivelul zonelor vizate care să respecte prevederile standardelor europeane şi naţionale în iluminatul public;

– ameliorarea securităţii, siguranţei şi confortului cetăţenilor pe timp de noapte;

– diminuarea poluării luminoase;

– folosirea materialelor ecologice pentru protecţia mediului.

În îndeplinirea obiectivului general al proiectului se urmăresc şi îndeplinirea în totalitate a unor serii de obiective specifice ale investiţiei, care vor influenţa în mod direct viaţa cetăţenilor şi bugetul local, după cum urmează:

 • Reducerea consumului de energie electrica şi implicit al emisiilor de CO2
 • Scăderea cheltuielilor generate de iluminatul public
 • Realizarea unui iluminat la nivelul zonelor vizate care sa respecte prevederile standardului european în iluminatul public SR EN 13201/2015
 • Ameliorarea securităţii, siguranţei şi confortului cetăţenilor pe timp de noapte
 • Diminuarea poluării luminoase
 • Folosirea materialelor ecologice pentru protecţia mediului

Citește mai mult

Curier Județean

ITM Alba: Amendă de 5.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 10-14 ianuarie 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: Amendă de 5.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 10-14 ianuarie 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecţia Muncii.

 În perioada raportată inspectorii de muncă ai I.T.M. Alba,împreună cu cadre ale I.J.P. Alba au controlat 49 unități pentru prevenirea răspândirii virusului Sars-Cov.2.pe raza județului Alba.

Electrica Furnizare Discount

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 10.-14.01.2022, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:   49

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 440

                  Din care – femei :    158

Număr deficienţe constatate:      125

          Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 4

         Din care :    –   4  avertismente

       Principalele deficienţe constatate în controale :

 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu contin actele necesare angajarii;
 • nu a fost intocmita programarea concediilor de odihna pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:     43

Număr deficienţe constatate:  80

Număr de măsuri dispuse  :    80

Angajatori sancționați:         16

Nr. sancţiuni aplicate: –   22

     –    o amendă – 5000 lei;

                                   –    21  avertismente;

Nr.evenimente in curs de cercetare : 3

Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare