Rămâi conectat

Curier Județean

Ziua Culturii Naționale 2022: Expoziții, spectacole și recitaluri, organizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Culturii Naționale 2022: Expoziții, spectacole și recitaluri, organizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, o serie de evenimente cultural-artistice pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale. Manifestările cuprind expoziții de artă și de fotografie, lansări de carte, spectacole de teatru și recitaluri.

Galeria de artă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia) găzduiește, în perioada 15 – 30 ianuarie 2022, două expoziții, respectiv expoziția de grafică „UNIVERS EMINESCIAN” și expoziția de pictură „JOCUL CULORILOR”. În cadrul celor două expoziții își prezintă lucrările cursanții clasei de arte plastice (grafică și pictură) din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri a CCAB, coordonați de Ioana Raica.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tot în perioada 15 – 30 ianuarie 2022, spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” va găzdui expoziția de artă fotografică „PRIN OCHII CĂRȚII”, în cadrul căreia expun lucrări cursanții clasei de artă fotografică din cadrul centrului (coordonator Vasile Sârb).

La ora 11:00, la Sala Unirii din Alba Iulia, este programată lansarea de carte „Familia Chețianu în slujba bisericii și națiunii române”, volum semnat de istoricul Răzvan Mihai Neagu.

La ora 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, este programat spectacolul „CRĂIASA ZĂPEZII”, după Hans Christian Andersen. Adaptarea și regia sunt semnate de Oana Leahu, scenografia de Hristina Nedeva – Mladenovic, iar muzica de Cari Tibor. Teatrul de Păpuși „Prichindel” găzduiește de la ora 18:00 și un RECITAL DE LIED, susținut de soprana Lorena Puican și pianistul Péter Kolcsár. În program sunt incluse lucrări din creația universală de lied a compozitorilor: Tiberiu Brediceanu, Felicea Donceanu, Eduard Caudella, Marțian Negrea, Frédéric Chopin, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Richard Strauss. Ambele spectacole se desfășoară cu public, dar cu respectarea măsurilor organizatorice și sanitare.

Ziua Culturii Naționale se va încheia cu spectacolul „RECITAL CAMERAL LA PALAT”, care va începe la ora 19:30 și va fi transmis online de la Centrul Cultural „Castel Sâncrai”. Recitalul va fi susținut de Orchestra de Cameră a Județului Alba, alături de soliștii Alexandru Pal la nai și Dan Liviu Cernat la vioară. În program sunt incluse lucrări din creația compozitorilor: Ciprian Porumbescu, George Enescu, Béla Bartók și Alexandru Pal.

Activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale sunt organizate cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție. De asemenea, participarea este permisă doar pentru persoanele care îndeplinesc una dintre următoarele condiții: sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS- COV-2, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, nu mai vechi de 48 de ore.

Ziua Culturii Naționale este marcată, în fiecare an, la data de 15 ianuarie, ziua de nașterea a marelui poet național Mihai Eminescu. Ziua este sărbătoare națională din anul 2010, când a fost adoptat un proiect de lege. Inițiatori motivau această decizie prin faptul că „Ziua Culturii Naționale va fi o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”. Ziua Culturii Naționale este marcată în multe alte țări europene prin evenimente culturale care omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. De menționat că și în Republica Moldova, autoritățile au hotărât ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale.
Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, fiind considerat cel mai important poet din literatura română. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani și a murit 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la București.

ZIUA CULTURII NAȚIONALE – PROGRAM

Galeria de artă a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia)
Expoziția de grafică ,,UNIVERS EMINESCIAN”
Expoziția de pictură ,,JOCUL CULORILOR”
– expun cursanții clasei de arte plastice (grafică și pictură) din cadrul CCAB, coordonator Ioana Raica
– expoziție permanentă în perioada: 15 – 30 ianuarie 2022

Spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia)
Expoziția de artă fotografică PRIN OCHII CĂRȚII
– expun cursanții clasei de artă fotografică din cadrul CCAB, coordonator Vasile Sârb
– expoziție permanentă în perioada: 15 – 30 ianuarie 2022

ora 11:00 – Sala Unirii din Alba Iulia
Lansare de carte: ,,Familia Chețianu în slujba bisericii și națiunii române” semnată de istoricul Răzvan Mihai Neagu

ora 12:00 – Sala 67 a Teatrului de Păpuși ,,Prichindel” Alba Iulia
Spectacolul ,,CRĂIASA ZĂPEZII”, după Hans Christian Andersen
Adaptarea și regia: Oana Leahu
Scenografia: Hristina Nedeva – Mladenovic
Muzica: Cari Tibor
– SPECTACOL CU PUBLIC, cu respectarea măsurilor organizatorice și sanitar

ora 18:00 – Sala 67 a Teatrului de Păpuși ,,Prichindel” Alba Iulia
RECITAL DE LIED
Lorena Puican – soprană
Péter Kolcsár – pian
În program lucrări din creația universală de lied a compozitorilor: Tiberiu Brediceanu, Felicea Donceanu, Eduard Caudella, Marțian Negrea, Frédéric Chopin, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Richard Strauss.
– RECITAL CU PUBLIC, cu respectarea măsurilor organizatorice și sanitare

ora 19:30 – transmisiune online de la Centrul Cultural ,,Castel Sâncrai”
RECITAL CAMERAL LA PALAT
Orchestra de cameră a Județului Alba
Soliști:
Alexandru Pal – nai
Dan Liviu Cernat – vioară
În program lucrări din creația compozitorilor: Ciprian Porumbescu, George Enescu, Béla Bartók și Alexandru Pal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

28 – 30 martie| Inspectoratul de Jandarmi „Avram Iancu” Alba, ședințe de tragere, în poligonul din Micești. Accesul populației interzis

BONTEA Alexandru

Publicat

în

28 – 30 martie| Inspectoratul de Jandarmi „Avram Iancu” Alba, ședințe de tragere, în poligonul din Micești. Accesul populației interzis

Primăria Municipiului Alba Iulia informează cetățenii că în zilele de 28, 29 și 30 martie, se execută trageri în poligonul din Micești, iar pentru a evita accidentele se restricționează accesul pe drumurile din zonă.

dariusandrei.ro

Ministerul Afacerilor Interne, Jandarmeria Română, prin Inspectoratul de Jandarmi Județean “Avram Iancu” Alba informează că în zilele de 28 și 30.03.2023, între orele 08.30-16.00, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba vor executa ședințe de tragere în poligonul de tragere de garnizoană M.Ap.N. Micești – Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Accesul populației este interzis pe drumurile de acces și pe cele aflate în vecinătatea poligonului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Programul Bazinului Olimpic din Alba Iulia va fi modificat: Cum va funcționa începând de luni și până când sunt valabile schimbările

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Programul Bazinului Olimpic din Alba Iulia va fi modificat: Cum va funcționa începând de luni și până când sunt valabile schimbările

Programul Bazinului Olimpic din Muncipiul Alba Iulia va suferi modificări, începând cu data de 27 martie 2023 și până la data de 9 iunie 2023, în urma demarării proiectului „Educație prin înot”, destinat micuților elevi din clasa a I-a, din Alba Iulia.

„Bazinul Olimpic Alba Iulia în perioada 27.03.2023 ora 11:00, luni – 09.06.2023 ora 17:00 , vineri, este închis pentru agrement”, a transmis Primăria Muncipiului Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Elevii vor beneficia de transport gratuit de la unitatea de învăţământ la bazin şi retur, exceptând şcolile care deţin un mijloc de transport şi şcolile care au sediu în apropierea Bazinului Olimpic şi care nu necesită deplasarea cu un mijloc de transport.

Vor avea loc 10 şedinţe de iniţiere în înot/elev, care se vor desfăşură la Bazinul Olimpic din Alba Iulia.

Ședinţa durează 1,5 ore şi constă în: preluarea elevilor din vestiar, iniţerea orelor de înot şi predarea elevilor în vestiar.

Ședinţele de iniţiere vor fi acoperite de 4 instructori/profesori.

Elevii vor fi însoţiţi de învăţători și vor beneficia de şedinţe de înot, conform programului stabilit pe zile, unităti de învăţământ si număr de elevi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Ce era considerat a fi România în secolul XVI și cum apare Alba Iulia în primul atlas geografic modern al lumii aflat la Biblioteca Batthyaneum

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Ce era considerat a fi România în secolul XVI și cum apare Alba Iulia în primul atlas geografic modern al lumii aflat la Biblioteca Batthyaneum

Una dintre cele mai fascinante opere renascentiste este cea a lui Abraham Ortelius (1527-1598). A fost un cartograf flamand de excepție, cel care a realizat primul atlas geografic modern. Lucrarea sa, Theatrum Orbis Terrarum (Imaginea globului pământesc), este opera care a marcat pentru totdeauna cartografia și geografia europeană și nu numai, publicată în 1570 și apărută la Antwerpen.

Ortelius a publicat alte 25 de ediții până la moartea sa din 1598, în mai multe limbi. Editarea a continuat și după moartea sa, până în 1612. Fiecare ediție a fost îmbogățită cu nume de autori noi, căci volumul lui Ortelius este de fapt o compilație de cartografi, el fiind primul care i-a strâns pe toți la un loc, într-un mod coerent și sistematic, având un format standard.

Dacă prima ediție conținea 70 de hărți și 87 de autori (cuprinzând și descoperirile lui Vasco Núñez de Balboa (1475-1519) din 1513, și cele ale lui Ferdinando Magellan (1480-1521), ediția din 1612 avea 183 de autori și 167 de hărți. Gravurile au fost frumos colorate de însuși Frans Hogenberg (1535-1590), hărțile conținând nenumărate povești și surprize: de la cartografia de aur inaugurată de Ortelius, pe hărțile acestea apar marcate epave sau corăbii naufragiate, monștri marini, sirene, dar și prima descriere precisă a migrației urșilor polari de-a lungul sloiurilor de gheață.

Elit - Gustul Desăvârșit

Biblioteca Batthyaneum deține o ediție color excepțională din anul 1595, când Ortelius încă trăia. Lista din Catalogus Auctorum cuprinde 170 de autori. În imaginile de mai jos, am selectat unele dintre cele mai spectaculoase povești, pomenite mai sus, inclusiv portretul lui Ortelius și imagini din cele trei cărți ale volumului (Theatrum, Parergon, Nomenclator Ptolemaicus).

Mai mult, dacă vă întrebați: dar oare România apare pe hartă? Răspunsul este afirmativ. România apare în atlasul lui Ortelius chiar cu acest nume „Romania”. Însă vă lăsăm dumneavoastră bucuria de a descoperi ce anume era considerat a fi România în secolul XVI, în primul atlas geografic modern al lumii. Astfel, regăsim și harta Transilvaniei, iar pe ea se poate citit orașul Alba Iulia, scris chiar așa, fără erori de vreun fel (așa cum apar nedumeririle pentru astronomii secolului al XVIII-lea în privința numelui corect al orașului: Alba Julia sau Iulia etc): Alba Iulia, dar și Gyulafehérvár și Weissenburg. În plus, apare și o clădire reprezentativă: catedrala catolică Sfântul Mihail.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare