Zilele Muzicale „Carl Filtsch”: Micul pianist, elevul preferat al lui Frederic Chopin, comemorat la Alba Iulia
Zilele Muzicale „Carl Filtsch”: Micul pianist, elevul preferat al lui Frederic Chopin, comemorat la Alba Iulia
Centrul de Cultură Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în perioada 28 – 29 mai 2022, la Alba Iulia, Zilele Muzicale „Carl Filtsch”, manifestări dedicate celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.
Evenimentul se desfășoară în Catedrala Romano-catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia și cuprinde recitaluri la pian, un concert al Cvartetului de Coarde al Județului Alba, precum și distribuirea pe plan național a integralei compozițiilor lui Carl Filtsch. În cadrul evenimentului va fi difuzat și filmul „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch” și va avea loc rebranding-ul Cvartetului de Coarde și al Orchestrei de Cameră a Județului Alba, care vor primi, in memoriam, numele „Carl Filtsch”.
Manifestările au debutat, sâmbătă seara, cu recitaluri susținute de pianiștii Tudor Nicolae Bucatcă (William Gillock – Moonlight Mood.Etude in the Form of a Waltz/ Igor Șamo – Troika) și Vera Zelenscaia (Carl Filtsch – Barcarolle, Edvard Grieg – Piano Sonata in e-moll, op. 7, Johannes Brahms – Intermezzo, op. 118, nr. 2, Rodion Shchedrin – A la Albeniz). Programul a cuprins și o demonstrație de virtuozitate a Cvartetului de Coarde al Județului Alba, care a interpretat compoziția A. Dvořák – Cvartetul nr. 12 în Fa major, op. 96. Cvartetul este format din Dan-Liviu Cernat (vioara I), Mădălin Danciu (vioara II), Mădălina Gherman-Neag (violă), Florin Craiu (violoncel).
Zilele Muzicale Carl Filtsch vor continua, duminică, 29 mai 2022, cu un recital extraordinar susținut de pianistul Horia Mihail, programat la ora 19:00. Editura Muzicală a Centrului de Cultură „Augustin Bena” va distribui, cu ocazia festivalului, pe plan național, integrala compozițiilor lui Carl Filtsch. Programul va continua cu difuzarea filmului „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch” și va avea loc rebranding-ul Cvartetului de Coarde și al Orchestrei de Cameră a Județului Alba, care vor primi, in memoriam, numele „Carl Filtsch”.
Transmisiunea live a recitalurilor din prima zi a Zilelor Muzicale „Carl Filtsch” o puteți viziona pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură Augustin Bena”: https://fb.watch/diHqKIlBMe/
Credite foto: Vasile Sârb (Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba)
Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș – 11 mai 1845, Veneția) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeșul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.
De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziție genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenție aparte de evoluția lui pianistică.
În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: „Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”. La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susțină concerte la Viena, Paris și Londra unde a fost aclamat și sărbătorit cu entuziasm.
Cele 25 de compoziții ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viață în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăvește de tuberculoză și medicii i-au prescris băi de mare în Veneția. După o scurtă îmbunătățire a stării sănătății sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinerețe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul San Michele din Veneția.
Zilele Muzicale „Carl Filtsch” – PROGRAM
duminică, 29 mai 2022, ora 19:30
- Recital extraordinar susținut de HORIA MIHAIL (pian)
- DISTRIBUIREA PE PLAN NAȚIONAL A INTEGRALEI COMPOZIȚIILOR LUI CARL FILTSCH
(Editura Muzicală a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”)
- REBRANDING – CVARTETUL DE COARDE și ORCHESTRA DE CAMERĂ A JUDEȚULUI ALBA „CARL FILTSCH”
- PROMOVAREA și DIFUZAREA FILMULUI ,,MICUL PIANIST – POVESTEA LUI CARL FILTSCH”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii