Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Zilele Muzicale ,,Carl Filtsch” la Sebeș. Programul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Municipiul Sebeș găzduiește în această săptămână Zilele Muzicale ,,Carl Filtsch”, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeș, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

Zilele Muzicale ,,Carl Filtsch” au debutat joi, 30 mai 2019, cu un moment comemorativ în memoria lui Carl Filtsch la bustul pianistului, în zona Bisericii Evanghelice Sebeș, urmat de proiecția filmului „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch” în școlile din Municipiul Sebeș.

Evenimentele vor continua vineri seara, la ora 18,00, în Biserica Evanghelică din Sebeș cu un recital extraordinar de orgă susținut de Paul Cristian. Duminică, 2 iunie 2019, este programat în Biserica Evanghelică din Sebeș un alt recital extraordinar de pian susținut de Diana Dava Barb cu creații ale lui Carl Filtsch, Frederic Chopin și Alexander Borodin. Ulterior, Orchestra de Cameră „Augustin Bena” a Județului Alba, dirijată de Dan Liviu Cernat, va susține un recital cameral special pregătit pentru acest eveniment. Intrarea la toate aceste evenimente din cadrul Zilelor Muzicale ,,Carl Filtsch” este liberă.

Zilele Muzicale ,,Carl Filtsch” sunt organizate de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” și Biserica Evanghelică Sebeș.

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș – 11 mai 1845, Veneția) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziție genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenție aparte de evoluția lui pianistică. La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susțină concerte la Viena, Paris și Londra unde a fost aclamat și sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziții ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viață în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăvește de tuberculoză și medicii i-au prescris băi de mare în Veneția. După o scurtă îmbunătățire a stării sănătății sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinerețe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul San Michele din Veneția.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Poliția municipiului Alba Iulia, mutată temporar, în clădirea fostei Policlinici a Spitalului Județean de Urgență, de pe strada Mușețelului. Motivul, lucrări de reabilitare a sediului IPJ Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Poliția municipiului Alba Iulia, mutată temporar, în clădirea fostei Policlinici a Spitalului Județean de Urgență, de pe strada Mușețelului. Motivul, lucrări de reabilitare a sediului IPJ Alba Poliția Municipiului Alba Iulia funcționează începând cu data de 14 mai 2024, într-un imobil situat pe strada Mușețelului, la numărul 2 (Fosta Policlinică a Spitalului Județean de Urgență […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea