Rămâi conectat

Actualitate

Zile libere în 2024 pentru evenimente familiale: Căsătorie, deces, nașterea unui copil. Ce prevede Codul Muncii

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Zile libere în 2024 pentru evenimente familiale: Căsătorie, deces, nașterea unui copil. Ce prevede Codul Muncii

Angajații din România au șanse mai mari în cursul anului 2024 să se bucure de minivacanțe, datorită calendarului favorabil care plasează anumite zile libere legale în timpul săptămânii, precum marți sau joi. Află câte zile libere speciale primești în anul 2024 pentru diferitele evenimente importante, alături de sărbătorile legale.

Citește și: ZILE LIBERE 2024: Care sunt liberele legale au românii anul acesta. Ce prevede Codul Muncii

 

În conformitate cu legislația în vigoare, atât Codul Muncii, cât și contractul colectiv de muncă aplicabil prevăd o serie de zile libere legale. Potrivit articolului 139 din Codul Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează includ o serie de date importante din calendarul românesc, cum ar fi 1 și 2 ianuarie pentru Anul Nou, 1 mai pentru Ziua Muncii, 1 decembrie pentru Ziua Națională a României și altele. Aceste zile reprezintă momente de sărbătoare și reflecție pentru angajați și familiile lor.

Noi zile libere pentru români în 2024, s-a schimbat legea. Erau două în plus, acum sunt trei, dar doar pentru unii
În plus față de aceste zile libere prevăzute de Codul Muncii, contractul colectiv de muncă aplicabil poate stabili și alte zile libere. Astfel, angajații pot beneficia de zile libere plătite pentru diverse evenimente deosebite în familie sau alte situații prevăzute de lege sau prin regulamentul intern al companiei. De exemplu, în cazul unor evenimente familiale importante precum căsătoria – 5 zile libere, căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile libere sau nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura, angajații pot beneficia de zile libere plătite pentru a se bucura de aceste momente fericite alături de cei dragi.

Zile libere extra de care pot beneficia angajații în anul 2024

De asemenea, există și alte situații în care angajații pot beneficia de zile libere plătite conform contractului colectiv de muncă, cum ar fi decesul sotului/sotiei, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile, decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi sau schimbarea locului de muncă cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile libere. Astfel de zile libere sunt importante pentru a permite angajaților să facă față unor situații dificile sau să se adapteze la schimbări în viața lor personală și profesională.

Citețte și: Vacanță de Paște 2024: Câte zile libere vor avea elevii cu ocazia Sărbătorilor Pascale

De asemenea, este demn de menționat că unele unități acordă zi liberă tuturor femeilor în ziua de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, sau oferă o zi liberă plătită pentru ziua de naștere a fiecărui angajat. Aceste gesturi contribuie la crearea unui mediu de lucru mai echilibrat și la încurajarea angajaților să se simtă apreciați și valorizați în cadrul companiei lor.

În anul 2024, angajații români au șanse mai mari să se bucure de minivacanțe și de timp liber datorită configurației favorabile a calendarului și a prevederilor legale și contractuale care le asigură zile libere plătite pentru diverse evenimente și situații speciale din viața lor personală și profesională. Este important ca angajatorii să respecte aceste prevederi și să ofere angajaților posibilitatea de a se bucura de timp liber și de a-și gestiona echilibrat viața de muncă și cea personală.

Sărbătorile legale acordate de stat în anul 2024

În afara acestor zile libere acordate de către angajatori salariaților în cazurile speciale care au loc în viața personală, fiecare angajat beneficiază de zile libere pentru sărbătorile legale, zile care sunt prevăzute de Codul Muncii, după cum urmează:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou;
6 Ianurie – Boboteaza;
7 Ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul;
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române;
1 mai — Ziua Muncii;
3 – 6 mai — Paște Ortodox 2024;
1 iunie — Ziua Copilului;
23 iunie (duminică) – Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii;
15 august — Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie — Sfântul Andrei;
1 decembrie — Ziua Națională a României;
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul Potrivit prevederilor din noua Lege a pensiilor nr.9/2023, a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii, fotocopierea gratuită a documentelor originale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea