ZILE LIBERE în 2017: Românii se vor bucura de 14 zile nelucrătoare, cu două mai mult față de anul trecut. Câte sărbători legale vor pica în timpul săptămânii
În 2017, românii vor avea 14 zile libere, cu două mai mult decât în 2016, după ce au fost stabilite în plus zile nelucrătoare legale 24 ianuarie, Ziua Principatelor Române, și 1 iunie, Ziua Copilului.
Cei care lucrează conform unui program de lucru normal, de luni până vineri, se vor bucura efectiv în 2017 de 11 zile nelucrătoare de sărbătoare legală, din totalul de 14, pentru că 3 dintre acestea vor pica în weekend.
Potrivit Codului Muncii, zilele nelucrătoare în 2017 sunt:
- 1 și 2 ianuarie – duminică și luni;
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – marți;
- 16 și 17 aprilie (prima și a doua zi de Paște) – duminică și luni;
- 1 mai (Ziua Muncii) – luni;
- 1 iunie (Ziua Copilului) – joi;
- 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni;
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți;
- 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi;
- 1 decembrie (Ziua Națională a României) – vineri;
- 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți.
Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Romane, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.
Primele zile libere din 2017 sunt 1 şi 2 ianuarie (duminică şi luni), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (marţi) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 16 şi 17 aprilie (duminică şi luni).
Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2017, în zilele de 4 şi 5 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de marţi.
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. (C.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun