Zile libere 2024 | Urmează cea mai mare vacanță din ultimii ani: Concediul de Crăciun și Revelion, prelungit până pe data de 8 ianuarie
Zile libere 2024 | Urmează cea mai mare vacanță din ultimii ani: Concediul de Crăciun și Revelion, prelungit până pe data de 8 ianuarie
Zilele libere de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie pică în 2024 în weekend, dar elevii şi bugetarii vor recupera cu vârf şi îndesat de Crăciun şi Revelion, când se anunţă cea mai mare vacanţă din ultimii ani. Concediul de Revelion se va prelungi, însă, până pe data de 8 ianuarie, deoarece zilele de 6 și 7 ianuarie sunt mari sărbători religioase și naționale stabilite prin lege.
Vacanţa de Crăciun 2024 se apropie cu pași repezi, iar mulți sunt interesați de perioada exactă a zilelor libere pentru elevi și angajați. Indiferent dacă planifici o vacanță de familie sau doar câteva zile de relaxare acasă, este bine să știi calendarul complet al vacanței de iarnă și al zilelor libere legale pentru perioada sărbătorilor de iarnă.
Vacanţa de Crăciun a elevilor va începe în data de 20 decembrie 2024, ce reprezintă ultima zi de școală din anul calendaristic și finalul celui de al doilea modulul. Elevii se vor întoarce la cursuri pe data de 8 ianuarie 2025 și vor își vor continua studiile cu al treilea modul din structura anului școlar.
Citește și: Mai multe zile libere în 2025 pentru bugetari: Punte la început de an şi minivacanţă de Ziua Muncii
Angajații români vor beneficia în perioada sărbătorilor de iarnă de cinci zile libere, iar prima zi liberă este chiar 1 decembrie. Conform Codului Muncii, zilele libere pentru angajați sunt următoarele:
1 decembrie (duminică) – Ziua Marii Uniri
25, 26 decembrie 2024 (miercuri și joi) – prima și a doua zi de Crăciun
1, 2 ianuarie 2025 (miercuri și joi) – primele două zile ale Anului Nou
Pentru bugetari, numărul zilelor libere crește la șapte, având libere și datele de 27 decembrie 2024, respectiv 3 ianuarie 2025, ambele fiind zile de vineri. Astfel, conform unui proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Muncii, bugetarii vor avea două weekenduri prelungite.
Angajații care sunt nevoiți să lucreze și de sărbătorile legale vor putea beneficia fie de compensații financiare, fie de o zi liberă în perioada imediat următoare. Conform Codului Muncii, sporurile pentru aceste zile pot ajunge până la 200% din valoarea unei zile normale de lucru.
Conform art. 142 din Codul Muncii: „(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.
Pe lângă zilele libere din perioada sărbătorilor de iarnă, angajații vor avea parte de încă trei zile libere în prima lună a anului, și anume:
6 ianuarie (luni) – Boboteaza
7 ianuarie (marți) – Sf. Ioan Botezătorul
24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române
Noi zile libere legale în 2025. Guvernul României a aprobat o nouă hotărâre pentru bugetari
Această măsură vine ca o recompensă pentru munca depusă și ca un stimulent pentru a îmbunătăți calitatea vieții angajaților din sectorul public. Ei bine, conform acestei hotărâri, ne vom bucura de 17 zile libere în 2025: patru dintre ele vor fi în weekend, în zile de sâmbătă sau duminică, iar celelalte 13 în timpul săptămânii.
Românii vor avea liber de Crăciun în zilele de 24 și 25 decembrie 2024, așa cum prevede legea, iar aceste sărbători mari, Ajunul Crăciunului și Nașterea Domnului, vor fi sărbătorite în zilele de marți și miercuri.
De Revelion, mulți români vor avea liber pe data de 31 decembrie, urmată de zilele de 1 și 2 ianuarie, potrivit tradiției. Dar anul acesta, salariații de la buget vor avea și ziua de 3 ianuarie liberă, zi care este vineri. Astfel că imediat după Revelion, care va fi în noaptea de marți spre miercuri, vor fi libere zilele de 1, 2 și 3 ianuarie 2025.
Concediul de Revelion se va prelungi, însă, până pe data de 8 ianuarie, deoarece zilele de 6 și 7 ianuarie sunt mari sărbători religioase și naționale stabilite prin lege drept zile libere. Astfel, lucrătorii din sistemul de stat pot avea o vacanță lungă și pot începe activitatea abia pe data de 8 ianuarie, dacă nu lucrează în sectoare în care activitatea nu poate fi întreruptă, precum spitalele, unitățile militare, unitățile de poliție etc.
A doua zi liberă de care se vor bucura lucrătorii din sistemul de stat va fi ziua de 2 mai. Având în vedere că ziua de 1 mai, Ziua Muncii, este o zi liberă prin lege pentru toate categoriile de salariați, s-a stabilit ca și ziua de 2 mai să fie liberă pentru a face legătura cu weekend-ul 3 – 4 mai.
Românii vor beneficia de o mini vacanță de 4 zile la mai puțin de două săptămâni după Paște, care va fi sărbătorit în 2025 pe data de 20 aprilie.
Toți românii vor avea liber de Paște în perioada 18 – 21 aprilie 2025, urmând ca, la începutul lunii mai, bugetarii să beneficieze și de o altă scurtă vacanță în perioada 1 – 4 mai 2025.
Și ziua de 2 mai va fi recuperată conform planificării pe care o stabilește fiecare instituție în parte.
În general, toți angajații din sectorul bugetar beneficiază de aceste zile libere suplimentare. Există însă câteva excepții:
-Angajații din sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă: De exemplu, personalul medical din unitățile de urgență sau angajații din anumite industrii care funcționează în continuu.
-Magistrații și personalul judiciar: Aceștia pot fi exceptați dacă au procese programate în aceste zile.
-Cele două zile libere în plus în 2025, zilele de 3 ianuarie și 2 mai, vor intra în vigoare după ce propunerea de Hotărâre de Guvern va fi adoptată și va fi publicată în Monitorul Oficial.
Pentru bugetari, există o zi liberă suplimentară, conform tradiției de a face punte între zilele libere legale și weekend. În 2024, bugetarii vor avea liber și pe 27 decembrie 2024 (vineri), creându-se astfel un weekend prelungit.
În ianuarie 2025, bugetarii vor mai primi o zi liberă în plus. Mai exact, ziua de 3 ianuarie 2025 (vineri), va fi și ea liberă, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Muncii.
Cum sunt plătiți angajații care trebuie să lucreze în vacanţa de Crăciun
Conform Codului Muncii, angajații care sunt nevoiți să lucreze în zilele de sărbătoare legală au dreptul la compensații financiare.
În general, cei care lucrează de Crăciun sau în alte zile de sărbători legale beneficiază de un spor de salariu, ce poate ajunge până la 200% din valoarea unei zile normale de lucru, sau de o zi liberă acordată în perioada următoare.
Art. 142 din Codul Muncii prevede: „(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.
Zile libere în luna ianuarie 2025
Pe lângă zilele libere de Anul Nou, luna ianuarie mai aduce și alte zile de odihnă. Încă din prima săptămână din an, angajații încep deja cu o minivacanță.
1 și 2 ianuarie 2025 – prima și a doua zi de Anul Nou (miercuri și joi)
3 ianuarie – punte (vineri)
6 ianuarie – Boboteaza (luni)
7 ianuarie – Sf. Ioan Botezătorul (marți)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (vineri)
Așadar, vacanţa de Crăciun 2024, dar și zilele libere acordate în prima lună a anului 2025, le vor oferi românilor în total 10 zile libere.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor
Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de […]