Zeci de percheziții domiciliare, inclusiv în Alba, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 66 milioane lei: Infracțiuni grave multiple
Zeci de percheziții domiciliare, inclusiv în Alba, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 66 milioane lei: Infracțiuni grave multiple
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Timișoara au pus în aplicare, miercuri, 26 martie 2025, 66 de mandate de percheziție domiciliară în județele Timiș, Caraș-Severin, Arad, Alba, Argeș, Teleorman, Hunedoara, Ilfov și în municipiul București.
Au fost puse în executare 15 mandate de aducere, față de persoane fizice și reprezentanții legali ai unor persoane juridice, audierile urmând a se desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Timișoara.
Activitățile s-au desfășurat într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, folosire cu rea credință a bunurilor societății, în folos propriu, și spălarea banilor.
Citește și: VIDEO | Percheziții, inclusiv în Alba, la persoane care au constituit patru grupări care vindeau droguri: Minori implicați în operațiuni
Potrivit IPJ Timiș, în perioada 2018-2020, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, membrii grupării de criminalitate organizată și-ar fi însușit și ar fi folosit din patrimoniul firmei, în interesul lor și pentru alții, prin mai multe transferuri către portofele virtuale, a peste 25.000 de unități ale unei criptomonede atrase în cadrul proiectului energetic, cu consecința producerii unui prejudiciu de peste 66.000.000 de lei (17.700.000 de dolari).
În documentarea activităților au acordat sprijin și polițiști din cadrul Secției Regionale Poliție Transporturi Timișoara – Biroul Investigații Criminale.
Din probele administrate a reieșit că începând cu anul 2018, în județul Timiș, două persoane, administratori ai unei societăți comerciale, împreună cu alte persoane angrenate într-un proiect dedicat energiei regenerabile, derulat în cadrul firmei, ar fi constituit o grupare de criminalitate organizată pentru obținerea unor importante sume de bani prin săvârșirea infracțiunilor menționate anterior.
Liderii grupării de criminalitate organizată ar fi acționat în mod coordonat și specializat, punând în aplicare un mecanism infracțional de însușire și folosire, cu rea credință, a fondurilor societății care, ulterior, ar fi fost supuse procesului de spălarea banilor.
Probele administrate au relevat că la grupul infracțional organizat ar fi aderat și alte persoane, specialiști în domeniile informatic, contabil și fiscal, care ar fi constituit eșalonul secund al rețelei infracționale.
Însușirea și folosirea valorilor societății s-ar fi realizat prin transferul monedelor virtuale din portofelul societății către portofelele controlate de către membrii grupului infracțional sau persoane și societăți afiliate structurii de criminalitate organizată.
În paralel cu externalizarea frauduloasă a fondurilor societății, pentru ascunderea sau disimularea originii ilicite a bunurilor sau valorilor delapidate, în perioada 2018 – 2024, membrii grupării ar fi procedat la schimbarea de monede virtuale în monedă fiduciară pe care ar fi transferat-o în conturi bancare.
Ulterior, membrii grupului infracțional precum și persoane sau societăți apropiate de aceștia, ar fi efectuat retrageri din conturi și de la ATM-urile cu criptomonede, utilizând valorile astfel obținute la achiziționarea de bunuri (imobile, autoturisme, excursii), creditarea societăților, acordarea unor sume de bani cu împrumut apropiaților și angajaților unității care ar fi avut cunoștință de proveniența ilicită a banilor precum și raportări fictive cu privire la obținerea de câștiguri din tranzacționarea de criptomonedă.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Pitești, Alba, Cluj, Oradea, Craiova și unităților subordonate, jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara și Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș.
Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Bani de la stat ca să lași iarba să crească. Cum pot românii intra în posesia sumei meritate, din data de 15 iunie 2025
Bani de la stat ca să lași iarba să crească. Cum pot românii intra în posesia sumei meritate, din data de 15 iunie 2025 Unul dintre cele mai neobișnuite forme de ajutor, la o primă vedere, este cel dat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care îți oferă bani ca să lași […]
Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor: Ce NU ai voie să faci sub nicio formă în această zi Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paști. De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină Atunci când Iisus a murit pe cruce […]