Zeci de jucători din mai multe țări, la Openul Internațional al României la şah, care începe luni, la Hotel Transilvania din Alba Iulia
Ȋncepând de luni, sala Apulum a Hotelului Transilvania din Alba Iulia, va fi gazda unuia dintre cele mai importante evenimente şahiste organizate în acest an în România. Aflat la a doua ediţie, Openul Internaţional al României la şah este organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba aduce şi în acest an în Alba Iulia şahişti de mare valoare din România şi străinătate.
Ȋn turneul de şah clasic vor lua startul circa 25 de jucători, numărul participanţilor din acest turneu fiind limitat de condiţiile de rating impuse astfel încât participanţii să aibă posibilitatea de a obţine norme de clasificare internaţională. Favoritul principal al turneului este marele maestru internaţional Alexey Fedorov (Belarus, rating 2582), un jucător cu un stil de joc foarte agresiv, considerat un specialist de talie mondială în două deschideri foarte riscante: Gambitul Regelui şi varianta Dragonului din Apărarea Siciliană.
Al doilea favorit este marele maestru internaţional Andrei Istrăţescu (România, rating 2580), multiplu medaliat în competiţii mondiale şi europene de juniori şi cel mai bun jucător român vreme de peste 20 de ani, acesta având în palmares inclusiv o victorie la fostul campion mondial Anatoly Karpov. Ceilalţi mari maeştri internaţionali care vor fi prezenţi la turneu sunt Vladislav Nevednichy (România, rating 2534), câştigătorul de anul trecut al openului, Marius Manolache (România, rating 2492), Vadim Shishkin (Ucraina, rating 2468) şi Vasile Sănduleac (Moldova, rating 2399). Favoriţi la poziţiile fruntaşe sunt şi maeştrii internaţionali Gergely Aczel (Ungaria, rating 2573), Lev Yankelevich (Germania, rating 2440), Ihor Nestor (Ucraina, rating 2353), dar şi Mihnea Costachi (România, rating 2433), juniorul albaiulian care are în palmares numeroase medalii la campionate mondiale şi europene de juniori. De altfel, la fel ca şi la ediţia anterioară, Federaţia Română de Şah a invitat la turneu juniori români de valoare, care să acumuleze experienţă în confruntările cu titraţii lor adversari.
Au confirmat participarea la turneu David Gavrilescu (14 ani, rating 2361), George Stoleriu (15 ani, rating 2354), Alexandru Banzea (17 ani, rating 2308), Paul Paraschiv (15 ani, rating 2255), Mihnea Ognean (13 ani, rating 2160), dar şi albaiulienii George Ileană (16 ani, rating 2326), care în acest an a obţinut o medalie de bronz la Campionatele Europene de juniori, şi Iusting Ciorgovean (16 ani, rating 2231).
Rundele se vor juca in fiecare dupa-amiază de la orele 16 de luni până vineri şi duminică, în două zile (marţi şi vineri) fiind programate şi runde dimineaţa de la orele 9, tot dimineaţa de la orele 9 urmând a se desfăşura şi ultima runda a openului, din 27 noiembrie. Accesul spectatorilor în sala de joc este liber, iubitorii şahului din Alba Iulia putând astfel să urmărească timp de 8 zile partide de şah de un foarte ridicat nivel calitativ.
Ȋn paralel cu turneul principal, festivalul care transformă pentru o săptămână Alba Iulia în capitala şahului românesc, va mai cuprinde şi alte turnee. Sâmbătă 25 noiembrie începând cu orele 9, tot la Hotelul Transilvania, se va desfăşura Openul Internaţional al României la şah rapid, competiţie la care deja sunt înscrişi peste 60 de jucători din 8 ţări. Favorit la openul de şah rapid este marele maestru internaţional Andrei Istrăţescu, un specialist de talie mondială la această probă. La acest turneu şi-au anunţat participarea şi un grup de şahişti români din provincia Voievodina (Serbia), care este înfrăţită cu judeţul Alba. Deoarece în Openul Internaţional al României la şah rapid este permisă participarea, indiferent de rating şi categoria de clasificare, a tuturor jucatorilor legitimaţi la cluburi din România sau străinătate, foarte mulţi iubitori ai şahului din judeţul Alba vor profita de ocazia de a se confrunta cu marii maeştri internaţionali prezenţi la Alba Iulia şi vor lua startul în turneu, unii dintre ei legitimându-se chiar în aceste zile la cluburi albaiuliene pentru a se putea înscrie în turneu.
Duminică 26 decembrie începând cu orele 10 la Şcoala gimnazială Avram Iancu din Alba Iulia va avea loc un concurs pentru copii sub 12 ani, Memorialul Mihail Breaz, organizat în amintirea regretatului maestru albaiulian, care a fost sufletul activităţii şahiste din judeţul Alba peste 30 de ani. Va fi cu siguranţă un turneu special, printre organizatorii competiţiei aflându-se mai mulţi foşti elevi ai maestrului Mihail Breaz, care au studiat şahul sub îndrumarea sa chiar în şcoala care găzduieşte evenimentul.
De asemenea săptămâna viitoare la Alba Iulia vor mai avea loc două turnee de şah clasic, Cupa Unirii (pentru jucători cu rating sub 1600) în perioada 20-21 noiembrie şi Openul Judeţului Alba (pentru jucători cu rating sub 2200) în perioada 22-24 noiembrie.
Alături de organizatorii acestui veritabil regal şahist, Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba, se vor afla şi alţi parteneri: Primăria municipiului Alba Iulia, Hotelul Transilvania, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Ziarul Unirea, Centrul Cultural “Augustin Bena” Alba, Liceul de Arte “Regina Maria”, Şcoala gimnazială “Avram Iancu”, Florea Grup, Fundaţia Comunitară Alba, Asociaţia Judeţeană de Şah Alba, Clubul Sportiv Municipal “Unirea” Alba Iulia, Clubul Muncipal de Şah Alba Iulia, Vertical Graphic, Tao Media, SC Oma Grup SRL, SC Iomir SRL, SC Energo Impex SRL.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
Miercuri, ora 15.00, Dinamo – Volei Alba Blaj, derby în Divizia A1 la volei feminin Miercuri, 20 noiembrie, de la ora 15.00, se dispută derby-ul Diviziei A1 la volei feminin între Dinamo București și Volei Alba Blaj, primele două clasate în ierarhie, despărțite de un singur punct (transmis în direct de TVR Sport). Combatantele au […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată