Zece MOTIVE pentru care să vizitezi judeţul ALBA

Paul Voicu - Primar 2020

poza top albaARGUMENTE pentru Alba. Judeţul Alba este unul dintre cele mai frumoase ţinuturi româneşti, pe care trebuie să-l vizitezi măcar o dată în viaţă. Este un judeţ al istoriei, al naturii, al culturii şi al oamenilor la un loc, un judeţ… revigorant. De la peşteri, cascade, lacuri, cetăţi, castele, stânci, peisaje neasemuit de frumoase, de toate ţi-e dat să vezi în această destinaţie de excepţie. O mulţime de “minunăţii” ale naturii dar şi cele mai mari momente ale istoriei românilor, toate îl definesc şi îl recomandă, totodată, ca o uriaşă carte de vizită. Este un judeţ fabulos, în care se respiră aerul istoriei şi în care oriunde din locuri ai ajunge, ai avea ceva de văzut. În plus, un mix de evenimente culturale, pentru toate vârstele şi toate gusturile, te vor atrage ca un magnet spre a păşi pe aceste meleaguri.

CITIŢI şi Cele mai frumoase atracţii turistice din Alba. Care credeţi că sunt locurile care trebuie neapărat vizitate de turişti în judeţul din inima Transilvaniei?

ELIT

Iată, aşadar, zece motive pentru care să alegi judeţul Alba ca următoarea destinaţie pentru vacanţa ta.

1…pentru că niciunde în Europa nu mai există atâta aur. Roşia Montană deţine primul loc în Europa şi al treilea în lume ca zăcământ aurifer.

Mihail David - 2020

2…pentru că la Alba Iulia s-au petrecut cele mai mari momente ale românilor de pretutindeni: Unirea Ţărilor Române (1600) şi Marea Unire (1918). Şi pentru că de acest pământ al judeţului se leagă nume mari ale istoriei, de la Decebal şi Mihai Viteazul, la Horea, Avram Iancu şi Regele Ferdinand.

3…pentru că natura e un spectacol derutant de frumos. Vei crede c-ai ajuns în oceanele de brazi din Elveţia, în peşterile adânci din Mexic şi printre stâncile uriaşe din Japonia.

4…pentru că te aşteaptă privelişti incredibile la Piatra Secuiului, uliţe superbe la Rimetea şi bisericuţe de lemn în Ţara Moţilor.

5…pentru că oriunde ai călători, te întâmpină arta. Catedrale, cetăţei săseşti şi castele ungureşti – aici sunt cele mai valoroase opere de artă romanică şi barocă din Transilvania.

6…pentru că în Cetatea Alba Iuliei timpul se opreşte în loc. Gărzi imperiale, salve de tun şi hoteluri medievale te trimit în lumea apusă a regilor.

7…pentru că este un judeţ al schiorilor, alpiniştilor, călăreţilor, motocicliştilor, bicicliştilor, vânătorilor şi pescarilor.

8…pentru că este un mare judeţ al distanţelor mici. Oricât de scurt ar fi timpul, ajungi rapid la oricare dintre destinaţii.

9…pentru că oricât de puţini ar fi banii poţi înnopta şi mânca un mic-dejun rustic în casele primitoare ale localnicilor. Iar dimineaţa, în multe locuri, îi poţi vedea mergând la biserică în „haine româneşti”, ţesute de mâinile lor după meşteşuguri străvechi.

10… pentru că nu oriunde găseşti locuri mai romantice ca „Poiana Inimii”, de lângă Piscurile Pietrei Craivii sau “Dâmbul Îndrăgostiţilor”, din comuna Horea, Munţii Apuseni.

şi….un al unsprezecelea motiv, pentru că e un judeţ al călătorului. S-o spună cărţile de oaspeţi ale muzeelor, bisericilor, de lemn, cetăţilor, caselor memoriale, şi mai ales, s-o spună vârfurile munţilor, pe care au scris, cu litere de piatră, turiştii: „ne-a plăcut”.

 În plus: Aici se organizează anual evenimente cu renume naţional deja sau chiar internaţional, Festivalul Roman Apulum – Zilele Cetăţii Alba Carolina, Festivalul Alba Jazz, Sărbătoarea Muzicii, Festivalul Cetăţilor Dacice, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, Şureanu Mountain Bike&Fly Festival, Alba Iulia Music and Film Festival, Festivalul Internaţional de Teatru Poveşti sau Alba Fest, fiind doar câteva dintre ele.

 Sursa argumente: „Judeţul Alba. Ghid Turistic „, Consiliul Judeţean Alba.

Dacă aţi vizitat judeţul Alba, aşteptăm comentariile dumneavoastră cu ce alte motive ar putea fi adăugate pe listă, dar şi ale voastre, locuitori ai judeţului, după care, vom face un alt material cu părerile voastre, ale cititorilor. Deci….De ce ar trebui să viziteze turiştii judeţul Alba?

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

7 Comentarii

Simedru 29 iunie 2014 at 20:07

Ai uitat draguta un lucru important, in Jud. Alba, la Tartaria s-a descoperit in 1961 „Primul mesaj scris din istoria omenirii”, avand vreo 7.500 ani, cu vreo 2.200 de ani mai vechi, decat „Tablitele sumeriene”!

soimul de munte 29 iunie 2014 at 23:20

ce-i cu Transalpina de nu se mai enumera intre minunile reale ale judetului? e cel mai cel pentru vreo 3-4 motive si daca incompetentii nu l-ar tine inchis, ar fii inca un motiv pentru care judetul Alba e de vizitat…dar frumusetea naturii si geniul constructorilor sint anihilate de incompetenta contemporanilor

>=) 30 iunie 2014 at 0:43

Ati uitat si de „atractiile turistice” din municipiul resedinta de judet: „morisca lui hava”; „piramida lui sabau” si in curand, „sala polivalenta” din fostul parc Custozza.

Ghita 30 iunie 2014 at 10:47

A uitat intradevar”atractia turistica” a ma-tii, derbedeu Dracului!

Ghita 1 iulie 2014 at 20:27

Nu am sustinut nici o data ca stam bine, la nivel de trai sau la sanatate publica, si nu e vina noastra, Franta si Anglia ne-a dat in 1918 pe mana miticilor care au „schimbat” exploatarea Budapestei, cu „jaful bucurestiului”! Si Ceausescu, ne-a luat banii, sub deviza „Dezvoltarea armonioasa a tarii”, si a facut fabrici mamut la moldoveni si munteni, ca sa aibe ce fura tiganii la fier vechi! Cu toate astea in Alba-Iulia s-a facut multe lucruri, pe care unii idioti, indocrinati politic, nu vor sa le recunoasca! Ca vreti sau nu vreti, Cetatea Alba-Carolina arata superb, chiar mai bine cu Piata Centrala, si fara „scorburile” de odihna ale Piticului Atomic! Ca sa furat, desigur ca s-a furat, dar in nici intr-un caz nu s-a furat ca in Oltenia(de la Turnu Severin a disparut Tezaurul Dunarii, care poate fii „sursa inbogatirii” lui Leo de la Stehaia, sau a lui Bercea Mondial, sau ca Voiculescu sau Patriciu!

Ghita 1 iulie 2014 at 20:37

Iar la nivelul cultura sigur ca stam mai bine decat oltenii, miticii, sau moldovenii, ultimii stau bine doar la „cultura vinului”, ca nu se imbata de multe ori, se imbata o singura data, cand incepe „sa piste tulburelul”, si se dezbeata cand se gata vinul! Ii adevarat ca „putin mai culti sunt teleormanenii lui Dragnea”, sa si vazut la referendum, ca au votat in proportie de 198%, si au si closete in curte spre deosebire de moldovenii din dreapta Siretului, cei drept ii drept, ca nu le-au facut de buna voie, sau din constiinta, ci obligati de Armata Germana in 1916! Teligentule, cand faci „analize”, raporteazate, la cineva, ca daca cauti pete, sigur gasesti si in soare! Ce ar fii fost daca Moldova lui Stefan cel mare, se compara cu Elvetia actuala?

spirit of dandy 2 iulie 2014 at 8:56

@Ghita- ”ce ar fii fost daca Moldova..”-Comunitatea Europeana nu ar fii inceput cu BeNeLux-asa, acum , se gata cu granita la Moldova

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...