Rămâi conectat

Curier Județean

Workshop de restaurare și conservare a pietrei la muzeul municipal „Ioan Raica” din Sebeș: 19 voluntari au participat la activități teoretice și practice

Bera Larisa

Publicat

în

Workshop de restaurare și conservare a pietrei la muzeul municipal „Ioan Raica” din Sebeș: 19 voluntari au participat la activități teoretice și practice

S-a încheiat cea de-a patra ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, eveniment desfășurat la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în perioada 1-9 august 2024.

Citește și: Primăria Alba Iulia recrutează voluntari pentru echipa de social media: Pot aplica tinerii pasionați de Facebook, Instagram, TikTok

Ajuns la cea de-a patra ediție, workshop-ul „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, s-a bucurat de o participare record, 19 voluntari luând parte la activitățile teoretice și practice propuse de către organizatori.

Evenimentul, conceput ca un curs practic, a avut ca principal obiectiv familiarizarea participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și conservării pietrei. Activitățile s-au desfășurat, în cea mai mare parte, în grădina muzeului municipal din Sebeș, existând însă și alte două puncte de lucru: unul în cimitirul evanghelic din localitate, iar celălalt la Câlnic, la biserica evanghelică din ansamblul cetății.

În prima zi a workshop-ului, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, participanții au luat contact cu noțiuni teoretice referitoare la piatră, audiind prelegeri ale căror teme le-au permis să cunoască tipurile de roci folosite ca materiale de construcție de-a lungul timpului, proprietățile lor, tipurile de degradări pe care acestea le suferă, cauzele și mecanismele producerii lor, precum și tehnicile de restaurare și de conservare a materialului litic.

Ulterior, în cadrul activităților practice, au fost restaurate și conservate șase piese datând din epoca romană (două altare votive, doi lei funerari, un sarcofag de copil și un con de pin funerar) și două din epoca medievală (un fragment de ancadrament și un sarcofag în stare fragmentară). De asemenea, au fost începute lucrări de conservare și restaurare la două monumente funerare, unul al greavului Nicolaus de Câlnic, datând de la sfârșitul secolului al XIII-lea, descoperit recent la biserica evanghelică din Câlnic, iar celălalt al părinților lui Carl Filtsch, Karoline și Josef, datând din secolul al XIX-lea, și aflat într-o stare avansată de degradare. Lucrările la aceste monumente vor continua în perioada următoare, urmând a fi finalizate la ediția de anul viitor.

Toate monumentele au fost tratate împotriva agenților de degradare biologici și, ulterior, curățate. Unele dintre ele au avut nevoie și de consolidări, precum și de îndepărtarea materialelor incompatibile adăugate la reparații din trecut, cum ar fi cazul monumentului funerar al familiei Filtsch, al cărui soclu era acoperit cu o tencuială pe bază de ciment. Aceste intervenții au fost benefice pentru monumentele asupra cărora s-a intervenit, ducând la stoparea degradărilor și la schimbarea aspectului acestora, ajungând mult mai apropiat de cel inițial.

O experiență deosebit de utilă s-a dovedit a fi și deplasarea la Câlnic, unde, pe lângă vizitarea cetății înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, cu un ghidaj de înaltă clasă asigurat de acad. Marius Porumb, s-a intervenit pentru stabilizarea lespezii funerare amintite mai sus, consolidându-se întreaga sa suprafață, pentru a se preveni degradări ulterioare, care i-ar fi putut afecta atât valoarea artistică, cât și pe cea documentară.

Acum, la încheierea workshop-ului se cuvine să-i amintim pe toți cei implicați, participanți, coordonatori și organizatori, și să le mulțumim și pe această cale pentru entuziasmul și profesionalismul de carte au dat dovadă, în cadrul activităților pe care le-au desfășurat, și să-i îndemnăm să cultive frumoasele legături de prietenie care s-au înfiripat acum și, mai mult, să revină și la următoarele ediții pe care dorim să le organizăm.

Au participat, în calitate de voluntari: Ioana Oprișa, Alexandra-Paula Sicoe, Gabriela Bălan, Horațiu Popa, Iris Breaz, Florin Ispas, Paul Daniel Modi, Leea Maura Sântoma, Claudia Siceanu, Anamaria Molnar, Cristian David Peţan Mudaci, Miruna Sav Pavelescu, Petre Vlad, Diane Popa, Darian Popa, Samir Popa, Dragoș Borza, Iulian Pop și Raul Pop, coordonați de dr. Sidonia Petronela Olea, expert restaurare bunuri culturale mobile, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, lect. univ. dr. Călin Anghel, Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și dr. Radu Totoianu, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ADMITERE școli militare postliceale, sesiunea august-septembrie 2024: ISU Alba recrutează tineri pentru 47 de locuri de maiștri militari

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare postliceale, sesiunea august-septembrie 2024: ISU Alba recrutează tineri pentru 47 de locuri de maiștri militari ISU Alba recrutează tineri pentru instituțiile militare de învățământ postliceal ale MApN. La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,UNIREA” al judeţului Alba au început înscrierile pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale care pregătesc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea