Weekend prelungit de Sfânta Maria. Luni, zi liberă pentru angajații cu program normal. Câte libere legale mai sunt până la sfârșitul anului
Românii se vor bucura de un weekend prelungit cu ocazia zilei de 15 august, când este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria. Această sărbătoare este inclusă, în prezent, în lista zilelor nelucrătoare din Codul Muncii. Cei care totuşi vor munci trebuie să fie recompensaţi.
Adormirea Maicii Domnului sau Sântămaria Mare,cum spun bătrânii, e una dintre marile sărbători ale bisericii creştine, prăznuită în 15 august. În calendarul popular, de Sânta Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă. Ziua care ne anunță ca vara este pe sfârșite. Marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, 15 august – Ziua Marinei.
Fiind o sărbătoare atât a ortodocşilor, cât şi a catolicilor, a fost inclusă în zilele de sărbătoare legală, acestea fiind în număr de 12. Adormirea Maicii Domnului celebrată anual în data de 15 august, care cade în acest an luni, prin urmare, salariații care lucrează în baza unui program de lucru obișnuit, de luni până vineri, vor primi liber de la muncă şi se vor bucura de un weekend prelungit.
Acordarea zilelor libere se face de către angajator, însă Codul muncii prevede că prin contractul colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite şi alte zile libere. Important de ştiut este că liberele legale nelucrătoare şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă nu pot fi incluse în durata concediului de odihnă anual.
Dacă totuşi unii vor lucra pe 15 august, legea dispune ca pentru munca prestată în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, angajaţii să fie compensaţi cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, sau un spor de minimum 100% din salariul de bază (corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru).
Angajatorii care nu dau liber salariaţilor în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensaiile amintite celor care lucrează în aceste zile pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
În acest an salariaţii vor mai fi liberi de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, care cade miercuri, de Ziua Naţională a României, pe1 decembrie, anul acesta într-o zi de joi şi în prima şi a doua zi de Crăciun, respectiv pe 25 şi 26 decembrie, duminică şi luni.
Zile libere 2016:
Adormirea Maicii Domnului – 15 august (luni);
• Sfântul Andrei – 30 noiembrie (miercuri);
• Ziua Naţională a României – 1 decembrie (joi);
• prima şi a doua zi de Crăciun – 25 şi 26 decembrie (duminică şi luni).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Povestea lui Moș Crăciun sau legenda lui Mos Crăciun La marginea unui oraș, cu mult timp în urmă, trăia un meșter bătrân care făcea jucării. Tot anul meșterea la ele cu dragoste si răbdare. Erau minunate si nu semănau una cu alta. Povestea lui Mos Crăciun începe în Ajunul Crăciunului, când bătrânul meșter pleca din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o oră
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 16 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri