Weekend plin cu incendii de vegegație uscată, în Alba: Au ars peste 15 hectare. Atenționările ISU
Weekend plin cu incendii de vegegație uscată, în Alba: Au ars peste 15 hectare. Atenționările ISU
Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit sâmbătă, în zona Releu din municipiu, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 2 ha. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de intervenție. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.
Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit duminică, în zona Berg din localitatea Rimetea, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litieră, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 9 ha. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de intervenție. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.
Garda de intervenție Blaj a intervenit duminică, pe raza localității Blaj – zona Serpentinelor – DN 14B, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 4 ha. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de intervenție. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.
Tot duminică, Garda de intervenție Blaj a intervenit pe raza localității Crăciunelu de Jos, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 3.000 mp. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de intervenție. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba reaminteşte cetăţenilor:
Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.
Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoştinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.
În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
–Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie
-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului
– Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA)
Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3000-6000 lei persoanelor fizice şi 25000–50000 lei persoanelor juridice.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS
Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS Astăzi, 16 noiembrie 2024, cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, reprezentată de domnul director Cristian Mladin, a fost gazda unui eveniment dedicat patrimoniului cultural românesc, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată