Weekend cu zăpadă şi distracţie la munte, în Alba. Vezi starea pârtiilor de schi
Cei care şi-au făcut planuri să meargă în acest weekend la schi pe pârtiile din Alba, au toate motivele să o facă. Atât la Arieşeni cât şi la Şureanu stratul de zăpadă măsoară 50 de centimetri, iar temperaturile variază între -8 şi 0 grade la Şureanu şi -5 şi 2 grade Celsius la Arieşeni. Mai mult, în acest weekend (8-10 februarie), pe pârtiile de la Vârtop din Arieşeni, va avea loc un eveniment devenit tradiție pentru turismul de iarnă din Apuseni – cea de-a VIII-a ediţie a „Serbărilor Zăpezii”. Concerte, concursuri sau focuri de artificii sunt doar câteva dintre „ingredientele” marelui eveniment.
Iată informaţiile despre starea actuală (8-10 februarie) a pârtiilor de schi din Arieşeni şi Şureanu, transmise de Serviciul Turism din cadrul Consiliului Judeţean Alba:
Arieşeni, staţiunea Vârtop
Pârtii:2, lungime totală 1,5 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min.
Drum: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii şi strat de zăpadă: stratul de zăpadă atinge aproximativ 50 cm, fiind foarte potrivit pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii (Vârtop 1 şi Vârtop 2) sunt funcţionale şi sunt dotate cu instalaţii de nocturnă. De asemenea, zonele exterioare pârtiilor, pot fi folosite pentru freeride, având în vedere că acolo predomină zăpada de tip powder. Atenţie, însă, aceste zone sunt cuprinse în pădure, unde pot avea loc accidente.
Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieşeni va ninge slab spre moderat vineri, sâmbătă şi duminică. Temperaturile se vor încadra, în weekend, între -5 şi 2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie va fi limitată, în funcţie de intensitatea precipitaţiilor.
Instalaţii de cablu: cele două teleschiuri funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 09.00 – 17.00.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.
Sfatul Serviciului Turism pentru acest weekend: întrucât urmează Serbările Zăpezii, pârtiile se vor supraaglomera. Evitaţi vitezele mari şi alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire. Folosiţi echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală etc.) şi nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, în special înainte de a coborî pe pârtie.
Eveniment special: în acest weekend (08-10 februarie 2013) vor avea loc, la Arieşeni, Serbările Zăpezii, un eveniment devenit tradiție pentru turismul de iarnă din Apuseni.
Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9, lungime totală 10 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa– Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h.
Starea drumului: singura porţiunea de drum care pune probleme de accesibilitate şoferilor e cea care încheie drumul înspre Domeniul Schiabil Şureanu, şi anume tronsonul dintre barajul Oaşa şi pârtii (DJ 704), pe o lungime de 18 km. Drumul prezintă unele porţiuni de carosabil accidentat şi îngust. Totuşi, e accesibil oricărui tip de autovehicul, fiind obligatorii anvelopele de iarnă şi lanţurile pentru roţi, date fiind ninsorile abundente care urmează.
Pârtii şi strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, doar 6 sunt funcţionale (A_1, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4). Celelalte 3 (A_2, S_1, S_2) sunt momentan nefuncţionale, fie pentru că stratul lor de zăpadă nu este bătătorit cu ratracul, fie pentru că teleschiul care le deserveşte este oprit. Stratul de zăpadă măsoară, acum, aproximativ 50 cm grosime. În continuare predomină zăpada de tip powder, ideală pentru freeride şi snowboard. Pe alocuri pârtiile prezintă porţiuni de zăpadă gheaţă şi de iarbă, pe vârfurile de pantă şi în zonele de sosire, însă ele nu pun mari probleme la coborâre.
Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Şureanu va ninge abundent vineri, urmând ca ninsorile să scadă în intensitate în cursul zilelor de sâmbătă şi Duminică. De asemenea, temperaturile vor scădea, încadrându-se între -8 şi 0 grade Celsius. La altitudini de peste 1.900, vântul va sufla cu putere. Important e faptul că stratul de zăpadă este suficient şi va creşte, fiind ideal pentru orice tip de alunecare pe pârtie. Cât despre vizibilitatea pe pârtie, aceasta va fi limitată de norii care vor acoperi muntele, în timpul ninsorilor.
Instalaţii de cablu: telescaunul şi teleschiul „Curmătura” funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. În cazul în care numărul de turişti va permite, teleschiul „Şureanu” va funcţiona la rândul lui în weekend.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; instructor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; instructor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei afterski-uri la baza pârtiilor; unităţi de cazare la Oaşa, în Luncile Prigoanei şi în Poarta Raiului.
Sfatul Serviciului Turism pentru acest weekend: respectaţi-vă reciproc pe pârtie şi reduceşi viteza când vă deplasaţi pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecţiilor de schi/snowboard. De asemenea, cereţi şi respectaţi sfatul instructorilor de schi ori de câte ori aveţi nevoie pentru o bună coborâre pe pârtie. Evitaţi vitezele mari şi folosiţi echipamentele de protecţie (cască, apărători etc.). Evitaţi săriturile la trambulina instalată pe pârtia C_2, dacă nu aveţi un control deplin asupra alunecării. Nu vă aventuraţi în alte zone alpine pentru freeride, în condiţii de vizibilitate redusă, întrucât la Şureanu există şanse reale de rătăcire.
Aşadar, zăpadă este, distracţie se anunţă,…weekend frumos vă dorim!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată