Vulpi vânate pentru verificarea eficienţei vaccinării contra turbării
În această săptămână, în mediul silvatic din judeţul Alba a început recoltarea la vizuină a unui număr total de 225 de vulpi, în vederea verificării eficienţei vaccinării acestora împotriva turbării, a anunţat Ioan Tătucu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba.
Campania de vaccinare s-a desfăşurat pe parcursul lunii iunie, pe 26 de fonduri de vânătoare, cu o suprafaţă totală de 63 de kilometri pătraţi. Activitatea a fost coordonată la nivel judeţean de dr. Romică Lăzărescu şi dr. Maricel Şuteu, vaccinarea fiind realizată atât prin lansarea momelilor din avion, cât şi prin distribuire manuală. Au fost distribuite 1.500 de momeli vaccinale, cu o frecvenţă de 25 de doze/kmp, astfel: 638 de momeli pe 10 fonduri de vânătoare private, 802 momeli pe 14 fonduri ale Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Alba, 60 de momeli pe 2 fonduri ale Direcţiei Silvice Alba.
Rabia (turbarea) este o boală infecţioasă acută, provocată de virusul rabic, care se transmite de la animale la om cel mai frecvent prin muşcătură, afectând creierul şi sistemul nervos central. Turbarea are o evoluţie rapidă şi poate provoca decesul. Rabia poate afecta animalele domestice: câini, pisici şi animalele sălbatice: vulpi, lupi, lilieci etc. Turbarea poate fi transmisă prin muşcătură, salivă, pe cale respiratorie de la lilieci (de exemplu în cazul explorării unei peşteri). Perioada de incubare a virusului rabic durează, de regulă, între 20-60 zile dar poate varia şi între 8 zile şi 2 ani. Diagnosticul rabiei poate fi stabilit prin examene de laborator, iar pacienţii cu rabie trebuie izolaţi obligatoriu în spital. Semnele şi simptomele care pot indica rabia sunt: dureri intermitente, iritaţii, senzaţii de arsură. De asemenea, suspecţii pot resimţi tulburări de comportament, indispoziţie, cefalee, depresie, anxietate, sensibilitate accentuată la lumină şi zgomot, sensibilitate cutanată, hipersecreţie salivară, tulburare a vorbirii, răguşeală.
Ultima campanie de vaccinare antirabică a vulpilor din mediul silvatic a avut loc în urmă cu aproximativ 4 ani, iar ultimul caz de rabie la vulpi s-a înregistrat la Lupşa, chiar în acest an. Următoarea campanie de vaccinare antirabică a vulpilor este programată la toamnă. (R.G.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
1-2 februarie 2025 | Serbările Zăpezii la Arieșeni: Concursuri, concerte, foc de artificii și discotecă în aer liber la baza pârtiilor Vârtop I și II. PROGRAM
1-2 februarie 2025 | Serbările Zăpezii la Arieșeni: Concursuri, concerte, foc de artificii și discotecă în aer liber la baza pârtiilor Vârtop I și II. PROGRAM În weekend-ul 1-2 februarie 2025, la Arieșeni va avea loc evenimentul „Serbările zăpezii”, la baza pârtiilor Vârtop I și II. Participanții se vor putea bucura de concursuri, spectacole folclorice, […]