Rămâi conectat

Actualitate

Vremea se schimbă radical în România: Fenomene extreme generate de inversiunea termică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vremea se schimbă radical în România: Fenomene extreme generate de inversiunea termică

Din cauza ciclonului care a lovit extrem de puternic în Europa, temperaturile din România au scăzut neașteptat de mult, fiind înregistrate diferențe de peste 20 de grade în decurs de 1-2 zile. Meteorologul ANM, Roxana Bojinariu, a explicat că, începând cu finalul acestei săptămâni, vom avea parte de o nouă creștere a temperaturilor, iar ciocnirea unui val de aer cald cu unul de aer rece va conduce la fenomene meteo extreme.

O masă de aer mai rece se va instala deasupra României în această săptămână. Vremea va fi răcoroasă în special în nordul, vestul și centrul țării. În sud vor fi și zile mai calde, însă cu temperaturi normale pentru această perioadă.

„Da, fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie care vine ca urmare a încălzirii globale, toate sistemele se alimentează cu aceasta energie, nivel de severitate asupra ecosistemelor. Da, vom avea si noi, aerul este pompat mai ales inspre Spania si are tendința sa ajungă si mai spre este si mai spre nord, trecem prin acest episod racoros, incepand de vineri, sambata duminica vremea va fi frumoasă si caldă, saptamana viitoare va trebuie sa fim atenți, este problemă sa avem un val de căldură, este însă destul de devreme și trebuie să urmărim actualizările meteo, trebuie sa ne protejam bunurile si viața”.

În prezent, în apropierea Cercului Arctic este mai cald decât în România. Acest lucru se datorează unei depresiuni atmosferice neobișnuit de puternice pentru această perioadă a anului.

Motivul diferenței mari de temperatură este un ciclon neobișnuit de intens pentru această perioadă din an. Aceasta s-a deplasat din sudul Europei, prin Slovenia și Polonia, spre Marea Baltică în ultimele zile, afectând parțial și România în weekend-ul trecut.

Pe flancul său estic, aerul foarte cald și umed dinspre Marea Mediterană curge spre Scandinavia. În schimb, pe latura vestică a depresiunii, o masă de aer mult mai rece curge spre sud. O parte din el provine și din regiunile polare.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Plafonarea energiei electrice și a gazelor 2025. Ce ar putea urma după liberalizare?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Plafonarea energiei electrice și a gazelor 2025. Ce ar putea urma după liberalizare? Cea mai mare provocare a anului 2025 este legată de faptul că, la 31 martie 2025, plafoanele prețurilor la gaze și energie electrică urmează să expire. Dar vor fi lăsate aceste plafoane să expire sau vor fi prelungite? Angajamentele României față de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea