Rămâi conectat

Actualitate

Vrei să munceşti în străinătate? Iată câteva sfaturi ale unei persoane cu experienţă în domeniu, pentru a-ţi merge bine

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

Zilele trecute am stat de vorbă la redacţie, mai pe îndelete, cu doamna A.I Sava, din Alba Iulia. Aceasta, deosebit de amabilă, deoarece a muncit alături de soţul său în Italia, ne-a încredinţat spre consemnare în paginile ziarului nostru mai multe sfaturi şi informaţii foarte utile pentru cei ce doresc să muncească în străinătate sau să-şi deschidă propria afacere într-o altă ţară din Uniunea Europeană.

Iată în continuare, în rezumat, ceea ce ne-a relatat doamna Sava:

„În cadrul AJOFM Alba Iulia (str. Zorilor nr. 10B, tel. 0258/83117) funcţionează compartimentul EURES, unde un consilier specializat în probleme de mobilitate a forţei de muncă oferă sprijin persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă pentru: obţinerea unui loc de muncă în străinătate în condiţii sigure, facilitând întâlnirea dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatori recomandaţi de reţeaua EURES din statele membre ale UE, servicii gratuite privind încadrarea în muncă în străinătate, informaţii detaliate cu privire la locurile de muncă adecvate şi condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state.

Pentru a lucra în străinătate se poate apela şi la prieteni, rude, cunoştinţe, persoane pe care le cunoaşteţi bine sau destul de bine, dispuse să vă găsească un loc de muncă.

De asemenea, la Episcopia Ortodoxă din Alba Iulia sau la alte episcopii şi biserici, puteţi ruga sa vi se dea numărul de telefon al bisericilor româneşti din străinătate, unde puteţi suna şi ruga să fiţi ajutaţi cu un loc de muncă, deoarece în străinătate sunt familii care caută persoane ce pot să-i ajute la munca în casă, să le îngrijească copiii sau bătrânii şi pentru aceasta se adresează bisericilor.

În Italia, pentru bărbaţi, dar şi pentru femei, pot fi găsite locuri de muncă în industria metal-mecanică, gomma plastică sau altele. Dacă nu aveţi carte de identitate italiană este necesar să mergeţi la Agenzia delle Entrate să obţineţi un „codice fiscale” după ce le-aţi spus adresa la care locuiţi şi după ce aţi prezentat paşaportul. Cu acest „codice fiscale” şi paşaport, vă puteţi prezenta la o „Agenzia di lavoro” (Agenţie care oferă sau găseşte locuri de muncă). Dacă vă vor oferi un loc de muncă în industria metal-mecanică sau gomma plastică, vă vor întocmi contractul de muncă pe baza căruia puteţi obţine permis de lucru şi carte de identitate italiană. Aveţi însă grijă, uneori e nevoie să aveţi disponibil un mijloc de transport personal, automobil sau scuter, în cazul în care vi se oferă un serviciu în trei schimburi, la o distanţă care poate fi şi de 40 km. Ar fi bine să fiţi atenţi la detaliile care vi se dau la locul de muncă, mai ales să încercaţi să învăţaţi ce vi se cere în circa 3 zile. Pentru tinerii în vârstă de până la 26 de ani se încheie de obicei un contract pe perioadă scurtă de timp, perioadă de probă, după care se încheie un contract pe perioadă nedeterminată (contrato a termine indeterminato). Nu este indicat să schimbaţi prea mult serviciile, pe motiv că nu vă place, că e prea departe sau altceva, deoarece riscaţi ca mai târziu să găsiţi doar servicii pe perioadă scurtă de timp, pentru care sunteţi obligaţi să vă tot mutaţi.

Pentru cei care au deja carte de identitate din alte ţări din Europa unde au lucrat, pe baza unui bun plan de afaceri îşi pot deschide propria activitate în acea ţară. Pentru aceasta trebuie să se adreseze doar Camerei de Comerţ din oraşul reşedinţă de provincie din zona unde doresc să-şi deschidă activitatea. Sunt ţări precum Italia, în care statul ajută mult la deschiderea unei activităţi sau firme proprii şi anume: pentru deschiderea unui P.F.A. (persoană fizică autorizată) sau firme mici, statul italian acordă 17.000 de euro, bani nerambursabili, cu nicio plată de taxă la stat în primul an de activitate, pentru deschiderea unei firme mijlocii statul Italian acordă 47.000 euro, iar pentru deschiderea unei firme mari acordă 100.000 euro, la fel şi pentru aceştia banii fiind nerambursabili şi nu se plătesc taxe la stat în primul an de activitate. Banii se acordă în maxim 4 luni de la deschiderea firmei. În Italia se vând bine confecţiile, încălţămintea românească, legumele şi fructele, produse pe care noi le avem la preţuri mai mici decât ale lor.

Pentru cei care doresc să achiziţioneze baruri, restaurante, magazine, fabrici din Italia, pot consulta ziarul „Ora României” (ziar românesc scris în limba română) sau ziarele italiene („Seconda mano”, „L’Ecco di Bergamo” etc.).”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea