Rămâi conectat

Actualitate

Vrei să munceşti în străinătate? Iată câteva sfaturi ale unei persoane cu experienţă în domeniu, pentru a-ţi merge bine

Publicat

în

Zilele trecute am stat de vorbă la redacţie, mai pe îndelete, cu doamna A.I Sava, din Alba Iulia. Aceasta, deosebit de amabilă, deoarece a muncit alături de soţul său în Italia, ne-a încredinţat spre consemnare în paginile ziarului nostru mai multe sfaturi şi informaţii foarte utile pentru cei ce doresc să muncească în străinătate sau să-şi deschidă propria afacere într-o altă ţară din Uniunea Europeană.

Iată în continuare, în rezumat, ceea ce ne-a relatat doamna Sava:

„În cadrul AJOFM Alba Iulia (str. Zorilor nr. 10B, tel. 0258/83117) funcţionează compartimentul EURES, unde un consilier specializat în probleme de mobilitate a forţei de muncă oferă sprijin persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă pentru: obţinerea unui loc de muncă în străinătate în condiţii sigure, facilitând întâlnirea dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatori recomandaţi de reţeaua EURES din statele membre ale UE, servicii gratuite privind încadrarea în muncă în străinătate, informaţii detaliate cu privire la locurile de muncă adecvate şi condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state.

Electrica Furnizare Discount

Pentru a lucra în străinătate se poate apela şi la prieteni, rude, cunoştinţe, persoane pe care le cunoaşteţi bine sau destul de bine, dispuse să vă găsească un loc de muncă.

De asemenea, la Episcopia Ortodoxă din Alba Iulia sau la alte episcopii şi biserici, puteţi ruga sa vi se dea numărul de telefon al bisericilor româneşti din străinătate, unde puteţi suna şi ruga să fiţi ajutaţi cu un loc de muncă, deoarece în străinătate sunt familii care caută persoane ce pot să-i ajute la munca în casă, să le îngrijească copiii sau bătrânii şi pentru aceasta se adresează bisericilor.

În Italia, pentru bărbaţi, dar şi pentru femei, pot fi găsite locuri de muncă în industria metal-mecanică, gomma plastică sau altele. Dacă nu aveţi carte de identitate italiană este necesar să mergeţi la Agenzia delle Entrate să obţineţi un „codice fiscale” după ce le-aţi spus adresa la care locuiţi şi după ce aţi prezentat paşaportul. Cu acest „codice fiscale” şi paşaport, vă puteţi prezenta la o „Agenzia di lavoro” (Agenţie care oferă sau găseşte locuri de muncă). Dacă vă vor oferi un loc de muncă în industria metal-mecanică sau gomma plastică, vă vor întocmi contractul de muncă pe baza căruia puteţi obţine permis de lucru şi carte de identitate italiană. Aveţi însă grijă, uneori e nevoie să aveţi disponibil un mijloc de transport personal, automobil sau scuter, în cazul în care vi se oferă un serviciu în trei schimburi, la o distanţă care poate fi şi de 40 km. Ar fi bine să fiţi atenţi la detaliile care vi se dau la locul de muncă, mai ales să încercaţi să învăţaţi ce vi se cere în circa 3 zile. Pentru tinerii în vârstă de până la 26 de ani se încheie de obicei un contract pe perioadă scurtă de timp, perioadă de probă, după care se încheie un contract pe perioadă nedeterminată (contrato a termine indeterminato). Nu este indicat să schimbaţi prea mult serviciile, pe motiv că nu vă place, că e prea departe sau altceva, deoarece riscaţi ca mai târziu să găsiţi doar servicii pe perioadă scurtă de timp, pentru care sunteţi obligaţi să vă tot mutaţi.

Pentru cei care au deja carte de identitate din alte ţări din Europa unde au lucrat, pe baza unui bun plan de afaceri îşi pot deschide propria activitate în acea ţară. Pentru aceasta trebuie să se adreseze doar Camerei de Comerţ din oraşul reşedinţă de provincie din zona unde doresc să-şi deschidă activitatea. Sunt ţări precum Italia, în care statul ajută mult la deschiderea unei activităţi sau firme proprii şi anume: pentru deschiderea unui P.F.A. (persoană fizică autorizată) sau firme mici, statul italian acordă 17.000 de euro, bani nerambursabili, cu nicio plată de taxă la stat în primul an de activitate, pentru deschiderea unei firme mijlocii statul Italian acordă 47.000 euro, iar pentru deschiderea unei firme mari acordă 100.000 euro, la fel şi pentru aceştia banii fiind nerambursabili şi nu se plătesc taxe la stat în primul an de activitate. Banii se acordă în maxim 4 luni de la deschiderea firmei. În Italia se vând bine confecţiile, încălţămintea românească, legumele şi fructele, produse pe care noi le avem la preţuri mai mici decât ale lor.

Pentru cei care doresc să achiziţioneze baruri, restaurante, magazine, fabrici din Italia, pot consulta ziarul „Ora României” (ziar românesc scris în limba română) sau ziarele italiene („Seconda mano”, „L’Ecco di Bergamo” etc.).”

Publicitate

Actualitate

VIDEO| Momente dramatice pe o șosea din Spania. Mai mulți români au oprit un șofer de TIR beat care omorâse un om

Publicat

în

VIDEO| Momente dramatice pe o șosea din Spania. Mai mulți români au oprit un șofer de TIR beat care omorâse un om

Momente dramatice pe o șosea din nordul Spaniei. Mai mulți șoferi au intervenit pentru a opri un TIR scăpat de sub control. Bărbatul care conducea era băut și tocmai omorâse un om. Apoi a încercat să fugă și a lovit un autoturism, rănind câteva persoane. Printre cei care au intervenit s-au aflat și mai mulți români.

Accidentul a avut loc duminică pe autostrada N-2 din La Jonquera. Potrivit presei spaniole, TIR-ul a lovit mortal un pieton, iar după a intrat într-un autoturism, rănind trei persoane.

Electrica Furnizare Discount

Mai mulți martori la accidente l-au obligat pe șoferul TIR-ului să oprească și l-au imobilizat până când poliția a ajuns la locul accidentului.

Șoferul avea o alcoolemie de 0,66 mg/l. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Accident GRAV pe autostrada A1: 2 persoane au decedat și alte trei sunt sub evaluare medicală. Traficul a fost deviat

Publicat

în

Accident GRAV pe autostrada A1: 2 persoane au decedat și alte trei sunt sub evaluare medicală. Traficul a fost deviat

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că circulația este întreruptă la kilometrul 26 al Autostrăzii A1 pe sensul dinspre Pitești către București, în zona localității Poenari, județul Giurgiu.

Întreruperea circulației este cauzată de un accident în care au fost implicate două autoturisme și o autoutilitară, în cursul dimineții de marți. În urma impactului două persoane au decedat, alte trei fiind în evaluare medicală.

Traficul urmează să fie deviat între kilometrii 30 și 23, prin localitatea Bolintin Vale.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Actualitate

Administratorii „speciali” de la Uzina Mecanică Cugir și Fabrica de Arme Cugir au fost eliberați din funcție

Publicat

în

Administratorii „speciali” de la Uzina Mecanică Cugir și Fabrica de Arme Cugir au fost eliberați din funcție

„De data aceasta este vorba de administratorii „speciali” a 3 companii de stat: Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir și Uzina Automecanica Moreni. Salariile lor erau de 10.874 lei, 14.630 lei și 16.142 lei pe lună.

Cât de bine au fost administrate aceste companii? Automecanica Moreni face pierderi an de an (între 8 și 7 milioane de lei) și are capitaluri proprii negative, adică mai multe datorii decât active. Celelalte două sunt, de asemenea, pe pierderi. Cu rezultate operaționale care s-au înrăutățit anul trecut față de 2019. Pe scurt, tipic companii de stat, care trăiesc din banii contribuabililor.

Acești administratori speciali nu făceau absolut nimic. Conform legii, ei ar fi trebuit să pregătească aceste companii pentru privatizare. În realitate, statul român nu a mai privatizat nimic de peste un deceniu. Toate sunt „ale noastre”, adică căpușate în continuu de mafii de partid. Fac pierderi. Acumulează datorii. După care șterg datoriile și o iau de la capăt.

Electrica Furnizare Discount

Acum este momentul să oprim jaful din banii contribuabilului. Continuăm Revoluția Bunei Guvernări.”, a transmis Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pe pagina sa din mediul de socializare, marcând astfel un nou capitol din lupta de eliminare a sinecurilor.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare