Vouchere pentru energie 2025: Ce categorie de pensionari nu va mai primi sprijin pentru plata facturilor de la 1 iulie
Vouchere pentru energie 2025: Ce categorie de pensionari nu va mai primi sprijin pentru plata facturilor de la 1 iulie
Începând cu 1 iulie 2025, pensionarii din România riscă să rămână fără sprijinul guvernamental pentru plata facturilor la electricitate, dacă au pensii mai mari de 1.574 lei.
Este anunțul-șoc venit din partea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care a confirmat că actuala schemă de compensare-plafonare pentru energie va fi înlocuită cu un nou mecanism de ajutor destinat exclusiv consumatorilor vulnerabili.
Practic, vorbim despre o redefinire a pragurilor de sprijin, ceea ce înseamnă că o mare parte dintre pensionarii cu venituri considerate „medii” nu se vor mai califica automat pentru cardurile de energie sau voucherele promise de stat.
„Pentru perioada de după 1 iulie – și mă refer aici la energie electrică – pregătim împreună cu Ministerul Muncii […] acest mecanism pentru consumatorii aflați în sărăcie energetică, deci consumatorii vulnerabili, cei care au probleme, pentru care plata facturilor la utilități reprezintă o povară”, a declarat Burduja, la Forumul Energiei organizat de Financial Intelligence.
Conform surselor guvernamentale, plafonul propus până la care se poate beneficia de sprijin ar putea fi 2.200 lei, însă este luat în calcul și un nivel maxim de 2.574 lei. Astfel, cei cu venituri peste acest prag nu vor mai beneficia de ajutorul direct.
Veste proastă pentru pensionarii cu venituri peste 2.574 lei
„Noi considerăm că se impune o actualizare a plafoanelor care stabilesc acest prag de vulnerabilitate. Este un punct de vedere al Ministerului Energiei. Deci, o lărgire a plajei de beneficiari, astfel încât să acopere toate cazurile posibile”, a explicat ministrul.
Situația devine și mai delicată, în contextul în care, odată cu 1 iulie 2025, va fi eliminată complet plafonarea prețurilor la energie electrică, ceea ce va duce la creșteri semnificative ale facturilor pentru milioane de români.
„Într-un asemenea context de instabilitate, ar fi imprudent, din punctul meu de vedere, să renunţăm cu totul la această schemă, având în vedere că prioritatea noastră zero este să-i protejăm pe români”, a subliniat Burduja.
Totuși, noul model de sprijin se va baza exclusiv pe criterii de vulnerabilitate energetică, iar definiția acestora urmează să fie clarificată într-o ordonanță de urgență care va fi lansată în transparență decizională.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Dezechilibru bugetar în Sănătate: Cheltuielile cu angajații, mai mari decât banii alocați pentru tratarea pacienților
Dezechilibru bugetar în Sănătate: Cheltuielile cu angajații, mai mari decât banii alocați pentru tratarea pacienților Sistemul de sănătate din România se află într-o situație în premieră: mai mulți bani pentru salariile personalului din spitale decât pentru tratarea pacienților. Casa Națională și Ministerul Sănătății au finalizat un plan de eficientizare a cheltuielilor care ar trebui să […]
Anul școlar 2025-2026 | Crește numărul de elevi în clasele de învățământ preuniversitar Potrivit unui proiect de lege, din anul școlar 2025-2026 clasele de învățământ preuniversitar ar putea deveni mai aglomerate. Proiectul ar urmă să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Documentul propune creșterea numărului de elevi din toate ciclurile de învățământ, adăugând câte doi […]
AMOFM: Absolvenții de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, au dreptul la 6 luni de șomaj
AMOFM: Absolvenții de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, au dreptul la 6 luni de șomaj Absolvenții instituțiilor de învățământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării […]