Vouchere pentru energie 2025: Care sunt categoriile de persoane care ar putea beneficia de ajutor
Vouchere pentru energie 2025: Care sunt categoriile de persoane care ar putea beneficia de ajutor
Schema de plafonare și compensare a prețurilor la energie electrică prevăzută de Guvern expiră începând din data de 1 iulie 2025. Autoritățile asigură că lucrează în prezent pentru a stabili cine sunte exact românii pe care statul va continua să îi ajute și după 1 iulie.
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a transmis, în exclusivitate pentru Gândul, în ce stadiu este demersul normativ pentru stabilirea categoriilor de consumatori care vor beneficia de ajutor inclusiv după expirarea plafonării.
Subvențiile nu au fost achitate de stat. S-au creat datorii de miliarde de lei către furnizori
Autoritățile lucrează pentru a defini cine sunt românii pe care statul va continua să îi ajute după 1 iulie, când se vor elimina reducerile pentru facturile la curent și gaze naturale. De aceste reduceri au beneficiat toți românii din toamna anului 2022, când a intrat în vigoare schema de plafonare și compensare a prețurilor.
Citește și: Carduri de energie 2025: Vouchere pentru persoanele vulnerabile, acordate după ridicarea plafonării prețului la energie
Ulterior, schema a fost prelungită de Guvern cu 3 luni la energie electrică, până la 30 iunie, și cu 12 luni la gaze naturale, până la finalul lunii martie 2026. Executivul trebuie să decidă cine intră în categoria populației vulnerabile.
De menționat că prelungirea schemei a fost criticată de oficialii Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), care au avertizat că subvențiile stabilite prin lege nu au fost achitate integral de stat, ci au fost suportate preponderent de furnizori, creând datorii ale statului de mai multe miliarde de lei către furnizori.
Pentru consumatorii considerați vulnerabili la momentul expirării schemei, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menționat recent că vor fi implementate forme de sprijin prin carduri sau vouchere. În prezent, potrivit legislației în vigoare, aproximativ 90.000 de români sunt incluși în această categorie.
Formele de ajutor vor ține cont de bugetul statului
În răspunsul transmis, oficialii instituției au arătat că, în prezent, există un grup de lucru care, pe lângă Ministerul Muncii, are în componență reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Institutului Național de Statistică și alte instituții care pot sprijini luarea unor măsuri în sprijinul consumatorilor vulnerabili.
„Menționăm, în același timp, că indiferent de soluția care se va stabili, aceasta trebuie să țină cont atât de gradul de afectare a bugetelor gospodăriilor, cât și de resursele bugetare disponibile din care să fie susținute măsurile de protecție socială”, au transmis reprezentanții Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, pentru sursa citată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu, comparație între Elveția și România: ”Învățăm la școală despre euglena verde, dar nu învățăm cum se calculează dobânda (DAE) la un credit”
Economistul Radu Georgescu, comparație între Elveția și România: ”Învățăm la școală despre euglena verde, dar nu învățăm cum se calculează dobânda (DAE) la un credit” Economistul Radu Georgescu face o comparație între Elveția și România, atât în ceea ce privește felul cum este percepută politica în ambele țări, dar și economia. Acesta este de părere […]
5.000 de angajați din sistemul bugetar din România, lăsați peste noapte fără loc de muncă: „Trebuie să continuăm eforturile de reducerea cheltuielilor”
5.000 de angajați din sistemul bugetar din România, lăsați peste noapte fără loc de muncă: „Trebuie să continuăm eforturile de reducerea cheltuielilor” Tánczos Barna a anunțat pe data de 30 aprilie 2025 că au fost deja luate primele măsuri prin care să se facă economie la bugetul de stat. Printre ele, se numără și concedierea […]
Grădinăritul la bloc: Ce flori și arbuști ai voie să plantezi în fața scării și ce este interzis
Grădinăritul la bloc: Ce flori și arbuști ai voie să plantezi în fața scării și ce este interzis Tot mai mulți români care locuiesc în marile orașe redescoperă plăcerea grădinăritului, chiar și în cele mai neașteptate locuri: în fața blocului, în jardinierele de lângă scară sau în spațiile verzi dintre parcări. Însă, deși inițiativa este […]