Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Vouchere pentru alimente 2024: Plafonul de acordare al ajutorului de stat va crește la 2.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vouchere pentru alimente 2024: Plafonul de acordare al ajutorului de stat va crește la 2.000 de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică privind aprobarea mecanismului de implementare a măsurilor de acordare a tichetelor alimentare pentru persoanele defavorizate, în perioada 2024-2027. În cadrul documentului au fost stabilite regulile pentru acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin, dar și instituțiile care vor fi responsabile.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea normelor de aplicare privind unele măsuri necesare pentru sprijinirea persoanelor defavorizate acordate din fonduri europene nerambursabile astfel cum au fost prevăzute prin art. XLVIII al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2023, cu modificările și completările ulterioare.

În anul 2024, sprijinul material sub formă de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde are o valoare nominală de 250 lei şi se acordă o dată la două luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune , în condiţiile Legii nr. 196/2016, , cu modificările şi completările ulterioare;

f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Citește și: Vouchere pentru alimente 2023: LISTA actualizată a magazinelor în care pot fi folosite cardurile sociale

În anul 2024, sprijinul material sub formă de pachete cu alimente este în cuantum de maxim 125 lei și se acordă o dată la 6 luni, următoarelor categorii de persoane defavorizate:

a) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

b) membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii acordată în baza Legii nr. 196/2016 cu modificările şi completările ulterioare;

c) persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente, definite conform prezentei hotărâri, şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale.

Informaţii suplimentare

Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum şi persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidenţial, publice sau private.

Identificarea categoriilor de destinatari finali se realizează de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin grija entităţilor aflate sub autoritatea, în coordonarea sau în subordinea acestuia precum și de autoritățile administrației publice locale pentru persoanele fără adăpost.

Distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde se face la domiciliul sau reşedinţa destinatarilor finali, cu confirmare de primire, prin Compania Naţională „Poşta Română“ – S.A.

În cazul persoanelor fără adăpost, distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde se face de către Compania Naţională „Poşta Română“ – S.A. la autoritatea administrației publice şi vor fi distribuite prin grija acesteia, pe bază de tabel nominal, care se transmite ulterior Companiei Naţionale „Poşta Română“ – S.A.

Autorităţile administraţiei publice locale în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa destinatarii finali distribuie pachetele cu alimente către aceștia.

Pachetele cu alimente se ridică personal de către destinatarii finali de la centrele de distribuire, stabilite de reprezentantului legal al autorităţi administraţiei publice locale, în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul, pe baza actului de identitate sau a documentului eliberat de autorităţile publice locale care atestă identitatea destinatarului, prin mijloacele stabilite de către acesta. Ridicarea personală a ajutoarelor alimentare distribuite sub formă de pachete de alimente, se face în baza prezentării actului de identitate valabil, verificării identităţii persoanei pe listă şi a semnării de primire a pachetului de alimente de către destinatarii finali.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, autorităţile administraţiei publice locale au obligația de a asigura serviciul de livrare a pachetului cu alimente la domiciliul sau reședința acestora.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Se schimbă legea pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin

Unirea Ziarul

Publicat

în

Se schimbă legea pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat implementarea unei noi legi pentru a reglementa situația românilor care nu locuiesc la adresa menționată în buletin. Această lege aduce schimbări semnificative în procesul de obținere a vizei de flotant. Conform declarațiilor sale, cererile pentru obținerea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea