Rămâi conectat

Actualitate

Vouchere de vacanță 2025: Cutremur în sistemul bugetar. Industria turismului, grav afectată de posibila eliminare a tichetelor

Cezar Lancrajan

Publicat

în

URS Construct

Vouchere de vacanță 2025: Cutremur în sistemul bugetar. Industria turismului, grav afectată de posibila eliminare a tichetelor

Confederaţii şi federaţii sindicale, patronate din turism şi Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete fac un apel urgent pentru păstrarea voucherelor de vacanţă, subliniind că acestea sunt un instrument vital pentru economia românească şi bunăstarea cetăţenilor. Reacția industriei vine după ce a apărut draftul Ordonanței-Trenuleț, care prevede mai multe măsuri de austeritate, inclusiv eliminarea voucherelor de vacanță, informează Agerpres.

Citește și: Consecințe catastrofale pentru turism, în cazul eliminării voucherelor de vacanță: Industria ospitalității, pusă la pământ

Confederaţii şi federaţii sindicale, patronate din turism şi Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete fac un apel urgent pentru păstrarea voucherelor de vacanţă, subliniind că acestea sunt un instrument vital pentru economia românească şi bunăstarea cetăţenilor. Reacția industriei vine după ce a apărut draftul Ordonanței-Trenuleț, care prevede mai multe măsuri de austeritate, inclusiv eliminarea voucherelor de vacanță, informează Agerpres.

Voucherele de vacanță limitează turismul la negru

Potrivit sursei citate, reprezentanţii industriei turismului susţin că voucherele de vacanţă reprezintă principala măsură de fiscalizare în sectorul HoReCa, limitând semnificativ turismul „la negru”.

„În lipsa acestui instrument, evaziunea fiscală va creşte, iar bugetul de stat va pierde venituri considerabile”, susţin aceştia.

De asemenea, ei atrag atenţia că voucherele au efect pozitiv asupra economiei locale, fiecare leu cheltuit prin vouchere generând un efect multiplicator, susţinând investiţiile în turism şi alte industrii conexe: transport, alimentaţie publică, servicii culturale şi de agrement.

„Industria HoReCa contribuie în prezent cu doar 2,9% la PIB, una dintre cele mai mici ponderi din UE, iar eliminarea voucherelor ar reduce şi mai mult această contribuţie”, se arată în comunicatul APET.

Voucherele de vacanță au impulsionat angajările

De asemenea, sursa citată semnalează că voucherele de vacanţă au impulsionat angajările în sectorul HoReCa şi în industriile asociate, protejând mii de locuri de muncă, mai ales în zonele turistice care depind de acest flux economic, iar în perioada post-pandemică au fost singurul instrument care a menţinut activitatea turistică şi a prevenit colapsul industriei HoReCa şi fără acest sprijin, multe staţiuni riscă să revină la starea de izolare economică de acum 15-20 de ani.

Totodată, menţionează că datele Eurostat arată că doar 25% dintre români călătoresc anual, comparativ cu o medie de 65% în Uniunea Europeană, iar în rândul persoanelor de peste 65 de ani, doar 11% călătoresc, faţă de 48% în UE. Mai mult, 1 din 4 români nu îşi permite o vacanţă, iar eliminarea voucherelor ar agrava şi mai mult această situaţie.

„Spre deosebire de alte măsuri care reduc cheltuielile bugetare fără a aduce beneficii, voucherele de vacanţă reprezintă o investiţie care se întoarce în economie sub formă de taxe, impozite şi consum local. Reglementările actuale prevăd acordarea voucherelor de vacanţă pentru funcţionarii publici până în 2026. Anularea acestei măsuri ar însemna o încălcare gravă a politicilor publice asumate, generând instabilitate şi îngheţarea investiţiilor în turism. Prin accesul la servicii turistice, angajaţii îşi pot îmbunătăţi sănătatea, beneficiind de odihnă, tratament şi recuperare. Eliminarea voucherelor ar duce la reducerea sezonului turistic la doar două perioade de vârf, ceea ce ar afecta negativ nu doar economia, ci şi calitatea vieţii”, se mai arată în comunicat.

Sursa citată adaugă faptul că, într-un context în care creşterile salariale pot fi limitate, eliminarea beneficiilor precum voucherele de vacanţă ar afecta direct puterea de cumpărare şi ar putea împinge economia spre recesiune.

„Voucherele de vacanţă sunt mai mult decât un beneficiu extrasalarial – ele reprezintă un instrument esenţial pentru economia României. Într-o ţară unde doar un sfert din populaţie îşi permite o vacanţă, acest mecanism democratizează accesul la turism, sprijină dezvoltarea locală şi reduce evaziunea fiscală în sectorul HoReCa. Contribuţia HoReCa la PIB este deja una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Dacă renunţăm la vouchere, riscăm să subminăm o industrie care creează locuri de muncă şi generează venituri semnificative. În plus, eliminarea voucherelor va avea un impact transversal, afectând industriile de transport, servicii culturale, producători locali şi chiar sănătatea populaţiei. Voucherele nu sunt o cheltuială, ci o investiţie strategică în economia României”, a declarat Dan Constantinescu, directorul executiv al APET, citat în comunicat.

APET şi partenerii săi solicită autorităţilor să menţină şi să extindă utilizarea voucherelor de vacanţă, având în vedere beneficiile economice, sociale şi fiscale dovedite, deoarece eliminarea acestui instrument ar însemna un pas înapoi pentru dezvoltarea economică a României şi pentru bunăstarea cetăţenilor săi.

„Facem un apel către decidenţii politici să menţină această măsură esenţială, care a dovedit că poate genera valoare adăugată şi stabilitate economică. Reducerea costurilor bugetare nu trebuie realizată prin tăierea investiţiilor vitale, ci prin susţinerea mecanismelor care întăresc economia”, transmit aceştia.

Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET) a fost înfiinţată în 2004, implicându-se activ în dezvoltarea sistemului de bilete de valoare din România, atât în ceea ce priveşte tichetele acordate ca beneficii extrasalariale, cât şi cele utilizate în cadrul programelor sociale. Membrii fondatori ai APET sunt Edenred România, Pluxee România şi Up România. Asociaţia oferă consultanţă, resurse şi studii privind impactul politicilor publice implementate prin intermediul biletelor de valoare pe plan intern, dar şi la nivel internaţional. Din anul 2017, APET este şi membră a Social Vouchers International Association (SVIA).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea