Rămâi conectat

Actualitate

Vouchere de până la 16.500 de lei pentru victimele infracțiunilor. Cum se acordă sprijinul financiar

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Vouchere de până la 16.500 de lei pentru victimele infracțiunilor. Cum se acordă sprijinul financiar

Guvernul dorește să acorde sprijin financiar pentru victimele infracțiunilor. Acest ajutor este destinat pentru nevoile urgente precum cazare, hrană, transport și medicamente. Mecanismul este deja funcțional, iar ministerul așteaptă primele solicitări aprobate de instanță.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că în curând victimele infracțiunilor vor primi ajutor financiar din partea Guvernului. Pregătirea pentru emiterea acestor vouchere se află într-o fază avansată, fiind deja demarată procedura de achiziţie publică în vederea contractării serviciilor privind emiterea, distribuirea şi decontarea acestor tichete.

Citește și: Preoții care cer bani pentru a oficia o înmormântare sau căsătorie pot fi dați afară din biserică. Cum pot fi reclamați

Guvernul acordă sprijin financiar pentru victimele infracțiunilor

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că prin această inițiativă se oferă ajutor rapid pentru victimele infracțiunilor comise cu violență, vătămare corporală, viol, tentativă de omor sau agresiune sexuală. Aceste persoane vor primi până la 5 salarii minime brute, adică un voucher în valoare de 16.500 lei. Potrivit ministrului, pentru acest an sunt prevăzute 300 de vouchere, dar pot fi suplimentate, în funcție de necesități, scrie bugetul.ro.

violenta domestica

„Am făcut în aceste luni mulţi paşi absolut necesari în ceea ce priveşte stabilirea condiţiilor în care vor fi acordate aceste tichete pentru victimele infracţiunilor şi cred că ne putem apropia de momentul în care primele victime ale infracţiunilor vor beneficia de aceste vouchere. Am emis ordinul ministrului justiţiei prin care înfiinţăm Compartimentul de unitate pentru protecţia victimelor în cadrul ministerului. Am dat ordinul ministrului justiţiei prin care se numeşte o comisie interinstituţională alcătuită din cinci membri, pe un mandat de trei ani, pentru a putea selecta entităţile publice şi private înrolate în procedura de distribuire a acestor vouchere.

Vreau să vă informez că în componenţa comisiei interinstituţionale intră Ministerul Justiţiei, ANABI, Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse. În momentul acesta, în care eu comunic cu dumneavoastră, este demarată procedura de achiziţie publică în vederea contractării serviciilor privind emiterea, distribuirea şi decontarea voucherelor”, a declarat Alina Gorghiu.

Cine va beneficia de ajutorul financiar oferit de Guvern

Vor beneficia de acest ajutor financiar din partea Guvernului persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, o infracțiune de agresiune sexuală, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.

Voucherele sunt acordate victimelor infracțiunilor pentru acoperirea nevoilor urgente.

„E vorba de produse sau servicii de hrană, de cazare, transport medicamente şi materiale sanitare, precum şi materiale de igienă sau de uz personal”, a precizat Alina Gorghiu.

Cum se acordă voucherele

Pentru a obține acest sprijin financiar, victimele infracțiunilor au de urmat câțiva pași. În primul rând trebuie să depună o plângere la poliție. Ulterior, trebuie să depună o solicitare la Tribunalul arondat domiciliului, prin care cere avans din compensația financiară sub formă de voucher. În plus, trebuie depus și un referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.

„În primul rând trebuie să depună o plângere la poliţie; în al doilea rând, trebuie să depună o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher pentru acoperirea acestor nevoi urgente, cu o estimare a cheltuielilor pentru nevoile urgente la un tribunal în a cărei circumscripţie domiciliază victima. (…) Deja la nivelul fiecărui tribunal avem constituită comisia pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor, iar această comisie primeşte cererea, o soluţionează un complet de doi judecători şi, dacă este întemeiată, se stabileşte cuantumul acestui voucher”, a spus Alina Gorghiu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Problemele vaccinurilor anti-COVID cu ARNm: Efecte nocive asupra inimii confirmate de un nou studiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Problemele vaccinurilor anti-COVID cu ARNm: Efecte nocive asupra inimii confirmate de un nou studiu Un nou studiu care a fost publicat de revista Nature a dezvăluit informații despre modul în care nanoparticulele lipidice din vaccinurile cu ARNm interacționează cu țesuturile inimii. Citește și: Raport SUA: Cel mai probabil COVID provine dintr-un laborator din China. Ipoteza […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea