Preoții care cer bani pentru a oficia o înmormântare sau căsătorie pot fi dați afară din biserică. Cum pot fi reclamați
Preoții care cer bani pentru a oficia o înmormântare sau căsătorie pot fi dați afară din biserică. Cum pot fi reclamați
Preoții care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii pot fi caterisiți, iar credincioșii pot reclama astfel de situații direct la Patriarhia Română, pe adresa de mail destinată special sesizărilor venite de la enoriași.
Cei mai mulți români sunt convinși că banii pentru preoți sunt obligatorii în cazul unei căsătorii sau pentru o înmormântare, mai ales că respectivele tarife sunt afișate în majoritatea parohiilor.
Citește și: Când NU se fac NUNȚI în 2024: Zile libere de la stat pentru căsătorie
În realitate, oamenii nu sunt obligați să plătească absolut nimic, iar singurele contribuții bănești pentru biserică sunt ajutoarele financiare pe care enoriașii le pot achita de bună voie, iar în schimbul lor trebui să primească și chitanță.
De fapt, preoții care cer bani pentru o cununie sau înmormântare sunt pedepsiți de Biserica Ortodoxă Română, iar asta poate ajunge până la caterisirea lor, potrivit stirileprotv.ro.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, preoții care cer bani pentru înmormântări pot ajunge chiar să-și piardă parohia. Există sancțiuni care pot merge de la simpla mustrare, verificări periodice, până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire în cazurile extreme.
Această hotărâre de sinod este menită să asigure transparența financiară, să prevină exploatarea financiară a familiilor îndurerate și să evite eventualele abuzuri.
Cu toate acestea, există situații în care oamenii susțin că nu au auzit de această hotărâre sau că nu o pot respecta din diverse motive. Astfel, apare o problemă de comunicare și de informare a enoriașilor cu privire la regulile și cerințele bisericii.
Toate cazurile pot si sesizate Patriarhiei pe mail
Aceste restricții și reguli privind colectarea banilor de către preoți în cadrul serviciilor funerare pot varia de la biserică la biserică.
De aceea, este întotdeauna recomandabil să consultați surse oficiale sau să vă adresați autorităților bisericești locale pentru informații precise și actualizate despre această problemă.
În concluzie, contribuțiile bănești cerute de biserici nu sunt obligatorii, ci reprezintă doar ajutoare financiare oferite de enoriași bisericii de bună voie. Există sancțiuni pentru preoții care cer bani în mod abuziv și este important ca aceștia să respecte regulile și cerințele legale și etice.
Cu toate acestea, este nevoie de o mai bună informare și comunicare între biserică și enoriași pentru a evita eventualele neînțelegeri și probleme în această privință. Toate cazurile în care oamenii sunt forţaţi să plătească pot fi reclamate Bisericii Ortodoxe Române ([email protected]).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp au picat miercuri seara în România. Probleme tehnice, raportate la nivel mondial
Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp au picat miercuri seara în România. Probleme tehnice, raportate la nivel mondial Facebook, Instagram și WhatsApp au picat în România, miercuri seara, în jurul orei 19.00, fiind raportate probleme la nivel mondial. Utilizatorii pot cu greu să posteze și să trimită mesaje. Miercuri seara, utilizatorii din România au raportat probleme […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
11 decembrie – Ziua internațională a munților
-
Sportacum 4 zile
ACSM Codlea – Metalurgistul Cugir 0-2 (0-1) | Dublă Bura, „roș-albaștrii” au spart gheața în deplasare