Rămâi conectat

Actualitate

Votul care l-a lăsat pe ÎPS Andrei Andreicuţ fără indemnizaţie de merit: „A fost o sursă a Securităţii, a dat note informative”

Publicat

în

Votul care l-a lăsat pe ÎPS Andrei Andreicuţ fără indemnizaţie de merit: „A fost o sursă a Securităţii, a dat note informative”

Deputatul USR Iulian Bulai a declarat joi că, în calitate de preşedinte al Comisiei de Cultură şi de membru în Comisia interinstituţională ce acordă indemnizaţii de merit la recomandarea uniunilor de creaţie sau a Academiei Române, s-a abţinut de la vot în privinţa propunerii de acordare a indemnizaţiei de merit către ÎPS Andrei Andreicuţ, pe motiv că acesta a fost “o sursă a Securităţii şi a dat note informative”.

Potrivit deputatului, CNSAS a dat verdict de colaborare cu Securitatea în cazul fostului preot Andreicuţ, însă decizia respectivă a fost anulată după ce Legea 187/1999 a fost declarată neconstituţională. Cu toate acestea, a adăugat Bulai într-o postare pe pagina sa de Facebook, “notele informative rămân probe la dosar”.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, Iulian Bulai a afirmat că, înaintea şedinţei în care s-a abţinut de la vot, Varujan Vosganian a propus schimbarea regulamentului de votare:

“Anume eliminarea principiului unanimităţii la vot şi înlocuirea acestuia cu un vot majoritar. Pentru a fi validată, propunerea are nevoie de confirmarea Secretarului General al Guvernului, deci propunerea nu a putut fi aplicată de ieri. Dar DA, în 2021, se doreşte schimbarea regulamentelor pentru a premia informatori ai Securităţii”.

În continuare, redăm integral postarea lui Iulian Bulai:

O abţinere. O abţinere cât zece voturi pentru. Doar atât a fost necesar pentru ca un membru al Academiei Române să nu primească indemnizaţie de merit. De fapt, primul membru al Academiei Române care nu primeşte indemnizaţie de merit. Pentru că a fost o sursă a Securităţii şi a dat note informative. Şi nu şi-a recunoscut niciodată fapta, ci mai mult a încercat să se transforme din opresor în victimă. CNSAS a dat verdict de colaborare, dar decizia a fost anulată după ce legea 187/1999 a fost declarată neconstituţională. Decizia CNSAS a fost anulată “pe procedură”, dar notele informative rămân probe la dosar.

Gabriel Andreescu, cunoscut publicist anticomunist, scria în 2007, în Ziua, că preotul Andrei Andreicuţ a fost racolat pentru posibilităţile sale de a “penetra în intimitatea elementelor fost greco-catolice”. Şi continuă Andreescu: “Notează drumul unui obiectiv al Securităţii în blocul unde locuieşte o fostă călugăriţă greco-catolică, îl denunţă pe superiorul uniţilor din Germania pentru Apelul său către românii din străinătate, califică greco-catolicismul o mişelie etc. Andreicuţ a ajutat şi la urmărirea slujitorilor romano-catolici. Într-o informare din luna august 1985, el denunţa un preot catolic care ţinea cursuri de catehizare cu copiii sau nepoţii unor credincioşi, «iar preotul respectiv îi notează în registrele lor cu numele maghiarizate»”.

Fostul preot Andrei Andreicuţ este astăzi ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscop de Cluj şi membru al Academiei Române.

Din dosarele CNSAS rămân faptele: recrutarea, angajamentul, notele informative semnate olograf, numele conspirativ primit.

M-am abţinut pentru că eu cred în asumarea trecutului nostru şi în decizii care încearcă să transparentizeze trecutul comunist al României. Cred de asemenea că nu putem înainta în democraţia noastră, alocând premii şi indemnizaţii de merit către opresori ai regimului comunist.

PS: în calitate de preşedinte al Comisiei de Cultură, sunt membru în comisia interinstituţională care acordă indemnizaţii de merit la recomandarea uniunilor de creaţie sau a Academiei Române. Trebuie să particip de două ori pe an la şedinţa de acordare a acestor indemnizaţii. Şedinţele se ţin la Academia Română şi sunt prezidate de către preşedintele instituţiei. Ieri a avut loc şedinţa în care m-am abţinut la propunerea de acordare a indemnizaţiei de merit către ÎPS Andrei Andreicuţ.

PPS: înaintea şedinţei de ieri, dl. Varujan Vosganian a propus schimbarea regulamentului de votare. Anume eliminarea principiului unanimităţii la vot şi înlocuirea acestuia cu un vot majoritar. Pentru a fi validată, propunerea are nevoie de confirmarea Secretarului General al Guvernului, deci propunerea nu a putut fi aplicată de ieri.

Dar DA, în 2021, se doreşte schimbarea regulamentelor pentru a premia informatori ai Securităţii.

sursa: epochtimes-romania.com

Publicitate

Actualitate

Varianta Omicron: Europa, în alertă MAXIMĂ, după depistarea unui caz și în Germania

Publicat

în

Varianta Omicron: Europa, în alertă MAXIMĂ, după depistarea unui caz și în Germania

Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) notează că există „o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron”, potrivit AFP, citat de news.ro.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107. Prin această decizie se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.

De asemenea, decizia instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Electrica Furnizare Discount

Un prim caz suspect de contaminare cu noua variantă SARS-CoV-2 omicron a fost depistat în Germania, la o persoană care s-a întors recent din Africa de Sud, au anunţat sâmbătă autorităţile regionale din landul Hesse (vest), relatează AFP.

”Varanta omicron este, din câte se pare, deja prezintă în Germania”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul regioal însărcinat cu Afaceri Sociale Kai Klose.

Teste realizate vineri seara unui pasager care a sosit din Africa de Sud pe aeoportul din Frankfurt au relevat ”mai multe mutaţii tipice (variantei SARS-CoV-2) omicron”, precizează el.

Știrea inițială

„Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte „ridicat”, potrivit ECDC. Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, „considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE”, a indicat agenţia cu sediul la Stockholm.

„Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate”, a adăugat aceasta. În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Citește mai mult

Actualitate

IMM-urile pot depune cererile pentru compensarea facturilor: Descarcă CEREREA

Publicat

în

IMM-urile pot depune cererile pentru compensarea facturilor: Descarcă CEREREA

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Virgil Popescu anunță că IMM-urile trebuie să depună deja cererile pentru compensarea facturilor. În cazul în care acestea nu sunt transmise la timp, furnizorii nu vor putea aplica măsura de compensare.

Totodată, ministrul a mai precizat că începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.

„IMPORTANT! Începând de astăzi IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică și/sau gaze naturale! Dacă cererea nu va fi transmisă furnizorii nu vor aplica măsura de compensare!

Electrica Furnizare Discount

Cererea poate fi descărcată de aici: http://energie.gov.ro/ordin-decontare/

Ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” a fost publicat în Monitorul Oficial!”, a scris ministrul.

Cine beneficiază de compensarea facturilor

Virgil Popescu anunță totodată că plafonarea prețurilor urmează să fie aplicată la toți consumatorii casnici, spitale publice și private, dar și în unitățle de învățământ. El a mai adăugat că pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 202.

„Începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare!

• PLAFONAREA PREȚURILOR se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

• Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh.

Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație:
– 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
– echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)

IMPORTANT: Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%”, a mai adăugat ministrul.

Surse: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre noile măsuri în privința Omicron: „N-o să prevină transmiterea, o să o întârzie”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre noile măsuri în privința Omicron: „N-o să prevină transmiterea, o să o întârzie”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat sâmbătă, că măsurile luate în privința tulpinei africane nu pot împiedica transmiterea bolii.

„Aș vrea să vă spun că, acum, nu este cazul de alte măsuri restrictive.

Acestre măsuri n-o să prevină transmiterea, o să o întârzie. E bine că știm, putem să ne pregătim. Când se pune probleme unei emergențe, atunci măsurile vor fi adaptate.

Electrica Furnizare Discount

Acum, pentru o săptămână, nu știu dacă se vor lua alte măsuri. Lumea trebuie să renunțe la călătoriile în zonele de risc. Pun probleme serioase la intrarea în țară”, a spus Alexandru Rafila.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare