Rămâi conectat

Societate

“Voi sunteţi lumina” – un suprem omagiu adus omului

Publicat

în

Cred că nu există sărbătoare mai frumoasă pentru cei mici şi pentru cei mari decât Crăciunul. Pentru toţi au fost clipe de renaştere sufletească, ne-am simţit pe moment mai buni, mai darnici, mai fericiţi, cu inimile mai pline de iubire faţă de aproapele nostru. O lumină imensă, strălucitoare, oameni adunaţi în biserică, în săli de concerte, în casele lor mai sărăcuţe sau mai bogate. Totul e o lumină caldă, o lumină de pace, de odihnă. Mai mult ca oricând mi-au răsunat ca un ecou îndepărtat, dar persistent vorbele: „Voi sunteţi lumina lumii”. Oamenii nu aprind lumina ca să o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic ca să lumineze  tuturor celor din jur. Cuvintele sunt ale Mântuitorului, ale lui Dumnezeu, adresate apostolilor, care  sunt ambasadorii întregului neam românesc. Cuvintele citate din Noul Testament sunt mai mult decât o laudă, sunt un adevărat elogiu pentru om, o metaforă bizar de frumoasă adusă bietului om de azi, a cărui viaţă devine tot mai grea. Peste tot pluteşte haosul, o extraordinară nervozitate şi neîncredere în ziua de mâine. Fiecare suspectează şi bănuieşte în semenul său un duşman. Fiecare doreşte să muncească, dar se lasă pe tânjală, fiindcă mereu se întreabă: „Ce pot face cu aceşti bani?”. Să muncesc pentru o mafie ascunsă sub fel de fel de măşti, care se îmbogăţeşte peste noapte şi pare de neînlăturat, fiindcă lanţul e foarte lung? Adevărul devine peste noapte neadevăr. Locul omului cinstit, onest, e luat de un intrus politic sau de un făţarnic credincios. În loc să mergem pe calea muncii, a cinstei, a omeniei, a iubirii faţă de aproape, a voinţei, a credinţei, noi ne batem în vorbe, afirmând sus şi tare: „Nu pentru binele meu personal, ci pentru ţară!”. Ipocrizia stă la uşa împăratului. Lamentările sunt multe şi felurite, iar soluţiile sunt mai puţine. Cred că în actualele împrejurări nu putem face altceva mai bun decât să ascultăm glasul pământului, al strămoşilor care în vremuri de restrişte se strângeau în jurul bisericii. Ea a fost şi este sortită de veacuri să îndrume omul avid de dreptate, de libertate, de adevăr, de frumuseţe şi de fericire. Aici e lumina. Aici omul se află pe sine, aici îl descoperim fiecare pe Dumnezeu în noi înşine, care ne-a adus elogiul suprem: „Voi sunteţi lumina!”. Poate fi ceva mai frumos decât lumina? Poţi aduce cuiva un elogiu mai mare şi printr-o metaforă mai fericit aleasă, mai plastic spus, mai cuprinzătoare decât spunându-i că-i lumină? Dar elogiul e suficient pentru noi? Nu, niciodată! Lumina nu este extaz, ea trebuie să fie vie, activă. Să punem lumina în sfeşnic. Să alungăm întunericul, să dăm lumină din lumina noastră, celor din jur. Oricât ar fi ea de neînsemnată, dar adunată de la milioane şi milioane de oameni, ea ar distruge, ar nimici, ar risipi întunericul cu tot cortegiul lui de războaie, de terorism, de jafuri, de corupţie, de minciună, de falsitate, de laşitate şi de ipocrizie.
Să fim lumină, să fim într-adevăr fiii lui Dumnezeu, să fim OAMENI – un cuvânt atât de cuprinzător prin însuşi noţiunea lui.

prof. Elena MOLDOVAN, Blaj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea Ta

ȘTIREA TA| O mașină „tunată” scoate peri albi locuitorilor unei străzi din Alba Iulia: „Un derbedeu cu cotețul lui din o mie nouă sute toamna”

Publicat

în

ȘTIREA TA| O mașină „tunată” scoate peri albi locuitorilor unei străzi din Alba Iulia: „Un derbedeu cu cotețul lui din o mie nouă sute toamna”

Locuitorii de pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia sunt exasperați de zgomotele, ca niște explozii, provocate de un șofer teribilist care face foarte mult zgomot cu mașina lui tunată.

„După așa zisa expoziție de tunning din aceat an din Alba Iulia, s-au înmulțit mașinile “tunate” (mulți dintre acești copii cu mașinuțe cred că tunning înseamnă să faci foarte mult zgomot cu o tobă de eșapament necorespunzătoare). Locuiesc pe Calea Moților și un anume derbedeu cu un seat negru din o mie nouă sute toamna, face furori în fiecare seară cu cotețul lui de mașînă, emitând zgomote deranjante, niște explozii.

Am întrebat un polițist de la rutieră pe stradă dacă așa ceva este normal și mi-a răspuns că l-au tot oprit, dar efectiv nu au ce să îi facă. Sau poate ar trebui să ne facem singuri dreptate că în evul mediu, zic și eu. E plin trotuarul de pavele mobile pe Calea moților…poate îi zboară ”din greșeală” neghiobului vreo pavelă în parbriz”, ne-a transmis omul exasperat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această problemă nu este singulară, și în alte cartiere locuitorii plângându-se de zgomotele teribiliștilor cu mașini tunate. Șoferii și motocicliștii care fac un zgomot exagerat în trafic sunt taxați cu 4 sau 5 puncte de amendă, între 580 și 725 de lei, dacă sunt opriți în trafic. Dincolo de amendă însă, dacă agenții de circulație sesizează că este imposibil să reduci zgomotul, s-ar putea te lase și fără certificatul de înmatriculare al vehiculului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Monden-Clubbing

2.000 de tineri sunt așteptați să facă voluntariat în universul magic Untold 2022

Publicat

în

Untold caută 2.000 de voluntari energici și dornici de aventură care să se alăture organizatorilor unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică din lume.

Voluntarii sunt o componentă importantă în organizare, care contribuie la experiența unică pe care Untold oferă fanilor și artiștilor timp de 4 zile și 4 nopți. Aceștia pot face parte inclusiv din echipele artiștilor internaționali de top care vin la cea de-a șaptea ediție a festivalului Untold.

Oricine are peste 16 ani împliniți și vrea să trăiască cea mai tare experiență de voluntariat la UNTOLD 2022, la Cluj-Napoca,  între 4 și 7 august, este așteptat să se înscrie online între 17 mai și 9 iunie pe site-ul oficial. După înscriere, voluntarii vor trece prin mai multe etape de selecție. Răspunsurile pentru cei norocoși vor veni până pe 15 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cei care se înscriu în programul de voluntariat pentru Untold 2022 pot alege departamentul în care vor să își desfășoare activitatea. Aceștia pot opta pentru: Acces, Acreditări, Angels, Check-in, Emergency Team, Logistică, Backstage, User Experience, Resolution și Stewarzi.

Voluntarii îsi aleg trei opțiuni de departamente în funcție de dorințe și vor fi distribuiți la unul singur în funcție de numărul de locuri disponibile și ordinea în care a selectat cele trei departamente. Înainte de festival, voluntarii participă la instructaje făcute de organizatori și traininguri personalizate pentru fiecare departament.

*Se așteaptă o ediție cu un număr record de participanți

Untold este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume și are loc în 2022, între 4 și 7 august. Tărâmul magic îi așteaptă din nou pe fani să scrie împreună povestea celui de-al 7-lea capitol, în cele 4 nopți și 4 zile de distracție la Cluj-Napoca. În 2021, peste 265.000 de participanți din peste 100 de țări ale lumii s-au bucurat de libertate și de emoții de neuitat în universul Untold.

*Line-ul masiv de la an la an

Festivalul UNTOLD reunește an de an cei mai bine cotați DJ-i ai lumii. Cu fiecare ediție, creatorii festivalului vor să îi poarte pe fani prin noi universuri muzicale. Artiștii care compun line-up-ul evenimentului vin din cele mai diverse genuri muzicale: de la live acts la show-uri EDM, pop, house, techno, tech-house, deep house, drum&bass, dubstep, grime, hip-hop, trip-hop, trance, tribale, reggae și multe altele. La ediția de anul acesta îi vei putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Morten, Kygo, Steve Aoki, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above and Beyond, Borgore, Dub Fx și Woodnote. Line-up-ul complet îl găsești și pe site-ul oficial Untold.

Lucian DANCIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Monden-Clubbing

Neversea și Untold au pus în vânzare biletele de o zi

Publicat

în

Două luni și jumătate ne mai despart de revederea cu festivalul Neversea, ce revine după o pauză de doi ani la malul Mării Negre cu un line-ul în care se vor regăsi artiști precum Black Eyed Peas, Dimitri Vegas & Like Mike, Alan Walker, Don Diablo, Alesso, Steve Aoki, Timmy Trumpet, Ummet Ozcan, Tujamo, Nicky Romero, Nervo, Quintino sau Parov Stelar.

Ajuns la ediția cu numărul patru, Neversea 2022 aduce la Constanța peste 150 de artiști români și internaționali, în perioada 7-10 iulie.

Fanii Neversea au la dispoziție două variante de achizitionare a biletelor pentru una din cele patru zile de festival: General Access, la prețul de 37 de euro + Taxe sau VIP, la prețul de 104 de euro + Taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Și “Big Brother” Untold, pune la dispoziție fanilor pe lângă abonamente și bilete de o zi, la festival. Cei care vor să se distreze în universul magic UNTOLD au la dispoziție tot două variante de bilete de o zi: biletul General Access, la prețul de 50 de euro + Taxe sau biletul VIP Access, la prețul de 106 euro + Taxe. Cei care își achiziționează Day Ticket își vor putea alege ziua în care să vină și să se bucure de experiențe de neuitat. UNTOLD este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume și are loc în 2022, între 4 și 7 august, la Cluj-Napoca. În cele 4 zile și 4 nopți de festival, îi veți putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Morten, Kygo, Steve Aoki, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above and Beyond, Borgore, Dub Fx și Woodnote.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare